TRYB JASNY/CIEMNY

DYNIOWE CIASTO


DYNIOWE CIASTO
Nasze pyszne, aromatyczne, dyniowe ciasto zabraliśmy do plecaka na wycieczkę.  

Niedzielny poranek, jeszcze leniwy, jaszcze zamglony i zimny. W drodze na szybie samochodu lekko przymarzała woda. Wybraliśmy boczny parking przy Jaskini Łokietka. W centrum Ojcowa na pewno tego dnia były tłumy turystów. A potem już tylko słońce i całodniowe wędrówki po lesie, zwiedzanie jaskini.

JESIEŃ. ZŁOTA POLSKA JESIEŃ.
Tak blisko natury, choć tak blisko wielkiego miasta.
 



                                     
W plecaku prowiant: kanapki, jabłka, woda i pudełko z dyniowym ciastem :) 
Można wyruszać na wycieczkę.
 


Dyniowe ciasto jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Upiekłam je w dwóch długich keksówkach.

SKŁADNIKI :

* dynia -  1,5 szklanki musu z ugotowanej dyni
* 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 1 masło / 200 g /
* cukier waniliowy
* 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki cynamonu
* 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
* szczypta soli
* 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* kilka łyżeczek nutelli
* rodzynki

WYKONANIE :

Robienie tego ciasta to zabawa w trzy kolory :)

1. KOLOR PIERWSZY-POMARAŃCZOWY 
Obrałam i pokroiłam na kawałki dynię, przełożyłam ją do garnka, dodałam odrobinę wody, dusiłam pod przykryciem do miękkości, rozgniotłam  ją używając tłuczka do ziemniaków, WYSTUDZIŁAM. 

 
2. KOLOR DRUGI - KREMOWY

Do naczynia wsypałam mąkę, dodałam cynamon, gałkę muszkatołową, sodę, szczyptę soli i wymieszałam suche składniki.

3. KOLOR TRZECI - ŻÓŁTY

W garnku rozpuściłam masło, OSTUDZIŁAM je, dodałam jajka i rozmieszałam całość  trzepaczką kuchenną.
dodałam cukier i cukier waniliowy.
Przelałam wrzątkiem rodzynki, odcedziłam je.
Przygotowałam dwie długie keksówki, wyłożyłam je papierem do pieczenia.

MIESZANIE KOLORÓW

Połączyłam kolor żółty z kolorem pomarańczowym, rozmieszałam trzepaczką i wlałam całość do naczynia z mąka. Do ciasta dodałam rodzynki.
Przelałam ciasto do dwóch keksowych foremek.
Łyżeczką nałożyłam na wierzch ciasta "kleksy" z nutelli.
Piekłam ok 45 minut w temperaturze 190 stopni.


Komentarze

  1. Ciacho wygląda wspaniale :)
    Tutaj jesień średnio złota, za to zimna niemożliwie.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie już też jesieni nie widać...nadeszła zima...śniegiem zawiało...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ tam pięknie... A ciacha dyniowe uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. A na wagę, to ile było tej dyni? Pytam, bo u mnie rosną tylko takie od 5-7 kg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. było 1,5 szklanki dyniowego musu z ugotowanej dyni ...
      już uzupełniam przepis ... przepraszam za niedopatrzenie w tekście :)

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI