jej wysokość DYNIA
Pierwszy po rozkrojeniu powstał gulasz.
Dynia sprawiła, że sos nabrał pięknej barwy i był gęsty, ale nie zagęszczony mąką - takiego nie lubię. Sos był dyniowo gęsty, nie ciężki od mąki, ale aksamitno-warzywny.
GULASZ WIEPRZOWO-WARZYWNY W DYNIOWYM SOSIE
SKŁADNIKI :
* ok 1 kg szynki wieprzowej
* 1 por
* 2 czerwone cebule
* 1 cebula biała
* 2 duże czerwone papryki
* 2 marchewki
* 1/2 dyni - ile to w przeliczeniu na kilogramy? nie wiem - dałam pół dyni takiej jak na załączonym obrazku :)
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* olej do smażenia
* PRZYPRAWY : sól, pieprz kolorowy świeżo mielony - do smaku, papryka słodka - 1 łyżeczka, kminek - 2 łyżeczki, majeranek - 2 łyżeczki, liść laurowy - dwa listki, ziele angielskie - 3 ziarna
WYKONANIE :
1. Kroimy mięso.
2. Kroimy dynię i pozostałe warzywa.
3. Rozgrzewamy olej na patelni, przysmażamy mięso, dodajemy cebule i pora - podsmażamy nadal przez krótką chwilę.
4. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy, dolewamy wodę tak by przykryła mięso, dusimy około 1 godzinę, dolewamy wodę w miarę potrzeby.
5. Po około godzinie wrzucamy połowę przygotowanej, pokrojonej dyni. Zanim danie będzie gotowe - dynia rozgotuje się i sprawi, że sos nabierze aksamitności, gęstości i wspaniałego, intensywnego koloru.
6. Gdy mięso już będzie miękkie, a dynia rozgotowana lekko - dodajemy czerwoną, pokrojoną paprykę i pozostałe kawałki dyni.
Taki gulasz świetnie smakuje z gryczaną kaszą ugotowaną na sypko, tak na "babciny" sposób - jedna miarka kaszy i dwie miarki wody, solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu około 10 min pod przykryciem, zdejmujemy garnek z pieca i zawijamy go w ściereczkę i chowamy na 1/2 godziny lub dłużej w ciepłe miejsce - jak to babcie mawiały - pod pierzynę.
dynia u mnie się jutro pojawi, w wersji pieczonej, zmiksowanej, a potem rozcieńczonej, czyli będzie zupka :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i ta kasza gryczana, mniam :)
OdpowiedzUsuń