jesienne owoce zapiekane pod orzechową kruszonką
Bogactwo owoców skłoniło mnie do zrobienia deseru pełnego jesiennych smaków i aromatów. Zapraszam was na jesienne owoce zapiekane pod orzechową kruszonką.
SKŁADNIKI :
owoce :
* około kilogram różnych, jesiennych owoców: ja użyłam śliwki węgierki, jabłka, gruszki
* 2 łyżeczki cynamonu
* 6 goździków rozgniecionych (używam do tego wałka do ciasta, ale polecam moździerz)
* 1 łyżeczka imbiru
kruszonka :
* 115 g płatków owsianych
* 115 g cukru
* 60 g masła
* 60 g orzechów włoskich lub mieszanki orzechów włoskich i laskowych
WYKONANIE :
1. Umyłam , obrałam jabłka i gruszki, pokroiłam je - jabłka w ósemki, a gruszki w ćwiartki.
2. Wydrylowałam śliwki i pokroiłam je na połówki
3. Przełożyłam owoce do małych miseczek żaroodpornych.
4. Obrałam orzechy i posiekałam je.
5. Rozgrzałam piekarnik do 220 stopni.
6. Przygotowałam KRUSZONKĘ: rozpuściłam masło na patelni, dodałam do niego przyprawy, płatki owsiane, cukier i posiekane orzechy.
8. Żaroodporne miseczki wstawiłam do piekarnika. Zapiekałam ok 25 minut do zrumienienia na złoto kruszonki.
tej orzechowej kruszonki muszę koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuńPyszny, sezonowy deserek :)
OdpowiedzUsuńach, uwielbiam takie zapiekane owoce! mniam! :))
OdpowiedzUsuńszczerze polecam...ten deser robi się szybko i łatwo ... ALE OSTRZEGAM !!! grozi rozanieleniem po spożyciu :):)
OdpowiedzUsuń