TRYB JASNY/CIEMNY

o tym jak wyturlałam knedle na obiad

Zawsze z niecierpliwością czekam na śliwki węgierki by zrobić z nich knedle. To doskonałe danie na obiad, kolację lub na deser. 
 

SKŁADNIKI :

* śliwki węgierki lub inne śliwki od których "odchodzi" pestka
* cynamon

CIASTO :

* 600 g ziemniaków
* 200 g mąki pszennej
* 100 g grysiku / kaszy manny  - jeśli to nazewnictwo wolicie :)
* 2 jajka
* szczypta soli                         
 
 WYKONANIE :
1. Obrałam i ugotowałam ziemniaki, odcedziłam je.Jeszcze gorące dokładnie ubiłam - najlepiej jest przecisnąć ziemniaki przez praskę lub je zmielić - ciasto będzie wtedy idealnie gładkie. Ziemniaki wystudziłam.
2. Wydrylowałam śliwki, obsypałam je cynamonem.
3. Do ziemniaków dodałam jajka, mąkę i grysik i szczyptę soli. Zagniotłam jednolite ciasto.
4. A teraz już pozostało tylko turlanie  knedli :)

Urywam kawałek ciasta, robię z niego w dłoniach placek, wkładam do środka śliwkę i lepię kulkę. A potem kolejną i kolejna  :) - tak do skończenia śliwek lub ciasta, bo ilością się nie ograniczam - moje łakomczuchy każdą ilość knedli ze śliwkami zjeść potrafią :)

5. Knedle gotuję w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
Wrzucam je partiami na gotująca wodę i czekam aż wypłyną do góry.

Osobiście polecam odgrzewane knedle, takie z poprzedniego dnia, takie, które stężały w lodówce po pierwszym gotowaniu, takie z patelni - lekko zrumienione i posypane cukrem :)


Komentarze

  1. Ciepło u Ciebie i tak przytulnie.
    Kocham takie klimaty.
    A na te knedle to wprosiłabym się z rozkoszą.
    Pyszny widok!

    OdpowiedzUsuń
  2. dzieciaki właśnie dojadają ostatnie sztuki , które zostały po obiedzie...wpadają do kuchni , łapią knedla , moczą go w cukrze i pożerają :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się,że pokazujesz wszystko krok po kroku. Będę tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię knedle ale nigdy jeszcze sama ich nie robiłam bo wydają sie takie pracochłonne;)Leci mi ślinka jak patrze na twoje zdjęcia...ech..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja zawsze myślę tak o pierogach - że to strasznie dużo pracy...

      Usuń
  5. przyznam szczerze - kocham knedle ze śliwkami! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, knedle moja milosc! A juz od wielu lat nie wykorzystuje jesiennego owocobrania tak, jak powinnam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Knedle to mi się z dzieciństwem kojarzą ;)) Muszę kiedys wypróbować Twój przepis i zrobić takie koniecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :) dodanie grysiku do ciasta NAPRAWDĘ działa na korzyść :):)

      Usuń
  8. A tak poza tym: nie chcesz sobie dodać widgetu - obserwujący? łatwiej by było mi do Ciebie wpadać na nowe przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. To moje pierwsze doświadczenie z blogowaniem...o wyrozumiałość proszę :) i o cierpliwość :):)...w wolnej chwili przejrzę wszystkie ustawienia...za sugestie w tej kwestii z góry bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepszy przepis na knedle jakikolwiek widzialam. Kochana, jutro , mimo ze to nie sezon i bardziej teraz do ryb i uszek niz knedli, zrobie cos co meza zaskoczy.. knedelki z Twojego przepisu wlasnie :)
    Dodaje blogado obserwowanych, bo tu u Ciebie pysznie i latwo :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI