TRYB JASNY/CIEMNY

papryka faszerowana

PAPRYKA FASZEROWANA 

To jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Często przygotowujemy na obiad lub kolację faszerowane warzywa.

PAPRYKA FASZEROWANA

 

SKŁADNIKI :  

PAPRYKI - ile sztuk? Tyle, ile zmieści się w Twoim naczyniu żaroodpornym. Robiąc zakupy wybieram niewielkie papryki o prostych spodach. Mogą być czerwone, żółte, zielone lub pomarańczowe.

FARSZ: 

Twórz z fantazją, dodawaj warzywa które lubisz najbardziej lub te, które akurat znajdziesz w lodówce lub spiżarni.

* BRĄZOWY RYŻ  - użyłam 1,5 szklanki suchego ryżu.

* cebula - 2 duże lub trzy mniejsze - zachęcam też do użycia czerwonej cebuli

* mięso - polecam udziec z indyka lub chudą wieprzowinę. około 0,5 kg. Farsz bezmięsny też będzie dobry

* por - skroiłam jeden

* Ajvar - użyłam 1 słoiczek. To przepyszna, aromatyczna pasta warzywna z grillowanej papryki i bakłażanów. Doskonale spoi farsz i nada mu niepowtarzalny aromat i smak.

* olej do smażenia

* przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek, pęczek zielonej pietruszki, polecam też dodatek świeżego koperku, zielonej cebulki, czosnek 1-2 ząbki 

* warzywa: polecam cukinię, pieczarki, bakłażany, paprykę kolorową

SOS :   

1 - 1,5 szklanki bulionu + 2 łyżki przecieru pomidorowego


WYKONANIE :


1. Gotujemy brązowy ryż.
2. Mielimy mięso.
3. Kroimy warzywa i zioła.


4. Lekko podsmażamy na oleju cebulę i pora, dodajemy mielone mięso i smażymy nadal ciągle mieszając do momentu aż mięso zbieleje.
5. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw i przez chwilę wszystko dusimy.


6. Myjemy papryki, odkrawamy im "kapelusze", wyjmujemy z nich gniazda nasienne.
7. Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym.


8. Mieszamy wszystkie składniki farszu, doprawiamy zgodnie z upodobaniami - ja lubię na ostro :)

 9. Napełniamy papryki farszem i przykrywamy je "kapeluszami".
10. Przygotowujemy sos - mieszamy bulion z przecierem pomidorowym i wlewamy go na dno naczynia żaroodpornego. Dzięki niemu papryka nie wyschnie i nie będzie się przypalać.


11. Pieczemy ok 45 min w temperaturze 180 stopni C.



Czy można idealnie dopasować ilość przygotowanego farszu do ilości papryk jakie mamy zapiec ?
Pewnie można, ale mnie się to zazwyczaj nie udaje :)
Zostało mi trochę farszu co cieszy mnie niezmiernie -  przygotuję na przekąskę faszerowaną cukinię.



Komentarze

  1. Bardzo lubię takie papryki, robię je jednak w wersji 'meksykańskiej', poza mięsem, cebulą i pieczarkami daję czerwoną fasolę i kukurydzę i ostrą papryczkę. Muszę kiedyś spróbować je z tą pastą Ajvar, to może być ciekawe, do tej pory zagęszczałam przecierem pomidorowym. Bardzo duże masz to naczynie żaroodporne, do mojego mieści się max 6, 7 papryk ;) Polecam przykryć je pokrywką czy folią aluminiową, wtedy będą bardziej soczyste w środku (warto też podlewać je od czasu do czasu bulionem, w którym stoją) i się nie przypalą. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię faszerowane papryki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI