papryka faszerowana
PAPRYKA FASZEROWANA
To jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Często przygotowujemy na obiad lub kolację faszerowane warzywa.
PAPRYKA FASZEROWANA
SKŁADNIKI :
PAPRYKI - ile sztuk? Tyle, ile zmieści się w Twoim naczyniu żaroodpornym. Robiąc zakupy wybieram niewielkie papryki o prostych spodach. Mogą być czerwone, żółte, zielone lub pomarańczowe.
FARSZ:
Twórz z fantazją, dodawaj warzywa które lubisz najbardziej lub te, które akurat znajdziesz w lodówce lub spiżarni.
* BRĄZOWY RYŻ - użyłam 1,5 szklanki suchego ryżu.
* cebula - 2 duże lub trzy mniejsze - zachęcam też do użycia czerwonej cebuli
* mięso - polecam udziec z indyka lub chudą wieprzowinę. około 0,5 kg. Farsz bezmięsny też będzie dobry
* por - skroiłam jeden
* Ajvar - użyłam 1 słoiczek. To przepyszna, aromatyczna pasta warzywna z grillowanej papryki i bakłażanów. Doskonale spoi farsz i nada mu niepowtarzalny aromat i smak.
* olej do smażenia
* przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek, pęczek zielonej pietruszki, polecam też dodatek świeżego koperku, zielonej cebulki, czosnek 1-2 ząbki
* warzywa: polecam cukinię, pieczarki, bakłażany, paprykę kolorową
SOS :
1 - 1,5 szklanki bulionu + 2 łyżki przecieru pomidorowego
WYKONANIE :
1. Gotujemy brązowy ryż.
2. Mielimy mięso.
3. Kroimy warzywa i zioła.
5. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw i przez chwilę wszystko dusimy.
7. Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym.
10. Przygotowujemy sos - mieszamy bulion z przecierem pomidorowym i wlewamy go na dno naczynia żaroodpornego. Dzięki niemu papryka nie wyschnie i nie będzie się przypalać.
Bardzo lubię takie papryki, robię je jednak w wersji 'meksykańskiej', poza mięsem, cebulą i pieczarkami daję czerwoną fasolę i kukurydzę i ostrą papryczkę. Muszę kiedyś spróbować je z tą pastą Ajvar, to może być ciekawe, do tej pory zagęszczałam przecierem pomidorowym. Bardzo duże masz to naczynie żaroodporne, do mojego mieści się max 6, 7 papryk ;) Polecam przykryć je pokrywką czy folią aluminiową, wtedy będą bardziej soczyste w środku (warto też podlewać je od czasu do czasu bulionem, w którym stoją) i się nie przypalą. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faszerowane papryki. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń