szarlotka z orzechowo-migdałową kruszonką i pierwszy śnieg
SZARLOTKA Z ORZECHOWO-MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Ta szarlotka to królowa zimowych ciast. Jest pyszna, idealnie krucha, cudownie aromatyczna.
SKŁADNIKI :
50 dkg mąki
20 dkg masła
15 dkg cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
2-3 łyżki śmietany / lub jogurtu naturalnego /
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka 1,5 kg / najlepiej kwaśnych /
cynamon 2 łyżeczki
10 dkg orzechów włoskich
10 dkg migdałów w skórce
WYKONANIE :
kruche ciasto :
1. Do naczynia przełożyłam mąkę i masło - połączyłam oba składniki. Dodałam jajko, żółtka, śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ZAROBIŁAM CIASTO.
2. Ciasto podzieliłam. 3/4 włożyłam do lodówki aby się schłodziło.
3. 1/4 ciasta wykorzystałam do zrobienia KRUSZONKI MIGDAŁOWO-ORZECHOWEJ :
Orzechy i migdały zmieliłam w malakserze, ale nie całkiem na mąkę, tylko tak - by ich kawałki były wyczuwalne. Potem z cierpliwością wrobiłam orzechowo-migdałowy "żwirek" w odłożony kawałek ciasta.
Tak przygotowaną kruszonkę włożyłam do lodówki.
5. Teraz pora na jabłka. Obrane jabłka pokroiłam w cieniutkie plasterki, obsypałam je cynamonem.
Tak przygotowaną kruszonkę włożyłam do lodówki.
5. Teraz pora na jabłka. Obrane jabłka pokroiłam w cieniutkie plasterki, obsypałam je cynamonem.
6. Blachę domową wyłożyłam papierem do pieczenia i posmarowałam masłem.
Wyjęłam większy kawałek kruchego ciasta z lodówki, wykleiłam nim dno blachy do pieczenia. Ponakłuwałam je widelcem.
7. Nagrzałam piekarnik do temperatury 180 stopni.
8. Na ciasto wyłożyłam jabłka z cynamonem.
9. Wyjęłam orzechowo-migdałowy kawałek ciasta z lodówki i rozkruszyłam go na powierzchni ciasta.
7. Nagrzałam piekarnik do temperatury 180 stopni.
8. Na ciasto wyłożyłam jabłka z cynamonem.
9. Wyjęłam orzechowo-migdałowy kawałek ciasta z lodówki i rozkruszyłam go na powierzchni ciasta.
10. Włożyłam blachę z ciastem do piekarnika. Czas pieczenia - 45 minut.
A potem spadł pierwszy śnieg :)
Pierwszy śnieg! cudowne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Barrrdzo apetyczna szarlotka:)
OdpowiedzUsuńTaka szarlotka z taką kruszonką....cudo:)!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, takie zimowe! Ciasto pysznie wygląda muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńWow, piekne zdjecia i przepis wspanialy... Moze sie skusze...
OdpowiedzUsuńCudowne zdjecia, zwlaszcza ostatnie :) az chce sie jesc :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMmm pycha! Cudowne zdjęcia! Naprawdę zimowe...
OdpowiedzUsuńbaaaardzo pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńZdjęcia szarlotki przyprószonej słodkim "śniegiem" to jedne z najpiękniejszych zdjęć jakie kiedykolwiek widziałam! Gratulacje :) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńPs. Pomysł na kruszonkę z dodatkiem orzechów i migdałów pozwolę sobie wykrzystać :)
Bardzo dziękuję...powstało dzięki pomocy mojego syna , który kierował śniegową chmurą :):)
UsuńCudna szarlota ;) A zdjęcia przecudne!
OdpowiedzUsuńOszalałam na punkcie szarlotki - koniecznie musze zrobić i zdjęcia ze śniegiem w tle. CUDO!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie łapanie chwil, jak na ostatnim zdjęciu. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńCudowna szarlotka, aż mi tu zapachniało!
OdpowiedzUsuńZdjęcie z śniegowym cukrem pudrem po prostu magiczne...Dziękujemy za wizytę u nas, będziemy tutaj też zaglądali. Pozdr klfoodblog.com
OdpowiedzUsuń