TRYB JASNY/CIEMNY

szarlotka z orzechowo-migdałową kruszonką i pierwszy śnieg

SZARLOTKA Z ORZECHOWO-MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Ta szarlotka to królowa zimowych ciast. Jest pyszna, idealnie krucha, cudownie aromatyczna.


SKŁADNIKI :
50 dkg mąki
20 dkg masła
15 dkg cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
2-3 łyżki śmietany / lub jogurtu naturalnego /
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka  1,5 kg / najlepiej kwaśnych /
cynamon 2 łyżeczki
10 dkg orzechów włoskich
10 dkg migdałów w skórce


WYKONANIE :

kruche ciasto :

1. Do naczynia przełożyłam mąkę i masło - połączyłam oba składniki. Dodałam jajko, żółtka, śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ZAROBIŁAM CIASTO.

2. Ciasto podzieliłam. 3/4 włożyłam do lodówki aby się schłodziło.

3. 1/4 ciasta wykorzystałam do zrobienia KRUSZONKI MIGDAŁOWO-ORZECHOWEJ :

Orzechy i migdały zmieliłam w malakserze, ale nie całkiem na mąkę, tylko tak - by ich kawałki były wyczuwalne. Potem z cierpliwością wrobiłam orzechowo-migdałowy "żwirek" w odłożony kawałek ciasta.
Tak przygotowaną kruszonkę włożyłam do lodówki.

5. Teraz pora na jabłka. Obrane jabłka pokroiłam w cieniutkie plasterki, obsypałam je cynamonem.

6. Blachę domową wyłożyłam papierem do pieczenia i posmarowałam masłem.
Wyjęłam większy kawałek kruchego ciasta z lodówki, wykleiłam nim dno blachy do pieczenia. Ponakłuwałam je  widelcem.

7. Nagrzałam piekarnik do temperatury 180 stopni.

8. Na ciasto wyłożyłam jabłka z cynamonem.

9. Wyjęłam orzechowo-migdałowy kawałek ciasta z lodówki i rozkruszyłam go na powierzchni ciasta.

10. Włożyłam blachę z ciastem do piekarnika. Czas pieczenia - 45 minut.


 A potem spadł pierwszy śnieg  :)



Komentarze

  1. Pierwszy śnieg! cudowne:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Barrrdzo apetyczna szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka szarlotka z taką kruszonką....cudo:)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia, takie zimowe! Ciasto pysznie wygląda muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, piekne zdjecia i przepis wspanialy... Moze sie skusze...

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne zdjecia, zwlaszcza ostatnie :) az chce sie jesc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm pycha! Cudowne zdjęcia! Naprawdę zimowe...

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcia szarlotki przyprószonej słodkim "śniegiem" to jedne z najpiękniejszych zdjęć jakie kiedykolwiek widziałam! Gratulacje :) Pzdr Aniado
    Ps. Pomysł na kruszonkę z dodatkiem orzechów i migdałów pozwolę sobie wykrzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję...powstało dzięki pomocy mojego syna , który kierował śniegową chmurą :):)

      Usuń
  9. Cudna szarlota ;) A zdjęcia przecudne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oszalałam na punkcie szarlotki - koniecznie musze zrobić i zdjęcia ze śniegiem w tle. CUDO!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie łapanie chwil, jak na ostatnim zdjęciu. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna szarlotka, aż mi tu zapachniało!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdjęcie z śniegowym cukrem pudrem po prostu magiczne...Dziękujemy za wizytę u nas, będziemy tutaj też zaglądali. Pozdr klfoodblog.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI