zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem
SKŁADNIKI :
Ilość użytych warzyw należy dostosować do wielkości posiadanego naczynia żaroodpornego i ilości biesiadników. Aptekarska dokładność w ich odmierzaniu jest tu niewskazana :)
* ziemniaki - liczę 3 duże na osobę
* marchewki - połówka na głowę
* brokuł
* cebule
* papryka czerwona
* pieczarki
* cukinia
SOS :
* 3/4 szklanki mleka
* sery - ULUBIONE GATUNKI. Ja dodałam serek topiony gouda i ser pleśniowy lazur. Wybór serów zależy wyłącznie od upodobań smakowych.
* przyprawy :
sól ziołowa, pieprz kolorowy - do smaku, czerwona papryka - 2 łyżeczki, kminek mielony - 2 łyżeczki, czosnek - 2 duże ząbki
Wybór warzyw jest dowolny, zależy od tego co lubicie najbardziej. Świetnie będzie pasował dodatek bakłażana, pora, dyni. Otwórzcie lodówkę, spiżarkę - zobaczcie co macie i do dzieła.
2. Pokroiłam pozostałe warzywa - kawałki muszą być dość duże. Rozdzieliłam brokuła na różyczki.
* potem papryka, cebula, cukinia i brokuły - tu nie obowiązują żadne zasady co do kolejności, ma być tylko wielobarwnie
* na wierzch druga połowa ziemniaków z marchewką
SOS :
Sosem polałam warzywa w żaroodpornych miseczkach, około 3 - 4 łyżki na porcję. Warzywa nie mają w sosie utonąć, mają być nim tylko polane.
Ilość i gatunki użytego sera są absolutnie dowolne. Może być to ser pleśniowy, mozzarella lub starty ser żółty w ulubionym gatunku.
uwielbiam takie pyszne zapiekanki!
OdpowiedzUsuńCudownie wyglada ta Twoim zapiekanka!
OdpowiedzUsuńmniam pycha!
OdpowiedzUsuńPycha, dodam mozzarelle zeby bylo mniej kalorycznie! :)
OdpowiedzUsuńCzy brokuł bez podgotowanie nie jest zbyt gumowaty lub twardy?
OdpowiedzUsuńNie, w ciągu 30 minut zapiekania w piecu z innymi warzywami i sosem staje się idealny. Podgotowany wcześniej stałby się zbyt miękki, niesmaczny. Warzywa muszą zachować jędrność.
Usuń