TRYB JASNY/CIEMNY

zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem


Dziś coś dla miłośników sera i zapiekanek :) 
W moim domu mieszkają same serojady :) To danie wyjątkowo nam smakuje. Dziś prezentuję je w wersji wegetariańskiej, ale wystarczy dodać plastry kiełbasy lub boczku i będzie coś w sam raz dla niereformowalnych mięsożerców :)


SKŁADNIKI :
  

Ilość użytych warzyw należy dostosować do wielkości posiadanego naczynia żaroodpornego i ilości biesiadników. Aptekarska dokładność w ich odmierzaniu jest tu niewskazana :)


* ziemniaki - liczę 3 duże na osobę
* marchewki - połówka na głowę
* brokuł
* cebule
* papryka czerwona 
* pieczarki
* cukinia

SOS :
 

* 3/4 szklanki mleka
* sery - ULUBIONE GATUNKI. Ja dodałam serek topiony gouda i ser pleśniowy lazur. Wybór serów zależy wyłącznie od upodobań smakowych.
* przyprawy :
sól ziołowa, pieprz kolorowy - do smaku, czerwona papryka - 2 łyżeczki, kminek mielony - 2 łyżeczki, czosnek - 2 duże ząbki

Wybór warzyw jest dowolny, zależy od tego co lubicie najbardziej. Świetnie będzie pasował dodatek bakłażana, pora, dyni. Otwórzcie lodówkę, spiżarkę - zobaczcie co macie i do dzieła.

WYKONANIE :

1. Ziemniaki i marchewkę obrałam i pokroiłam w plastry. Wrzuciłam do gotującej, osolonej wody. Gotowałam je przez ok 8 - 10 minut, odcedziłam. Warzywa mają być tylko lekko podgotowane, nie mogą się rozpadać.

2. Pokroiłam pozostałe warzywa - kawałki muszą być dość duże. Rozdzieliłam brokuła na różyczki.

3. Na dno żaroodpornych miseczek nalałam odrobinę oliwy z oliwek. Teraz pozostało już tylko układanie warzyw warstwami :
* na spód połowa wcześniej podgotowanych ziemniaków i marchewki
* potem papryka, cebula, cukinia i brokuły - tu nie obowiązują żadne zasady co do kolejności, ma być tylko wielobarwnie
* na wierzch druga połowa ziemniaków z marchewką


SOS :

 W garnuszku podgrzałam mleko, dodałam zmiażdżony czosnek i  przyprawy - sos musi być ostry i wyrazisty w smaku. Dodałam serek topiony i mieszałam sos do jego rozpuszczenia.

Sosem polałam warzywa w żaroodpornych miseczkach, około 3 - 4 łyżki na porcję. Warzywa nie mają w sosie utonąć, mają być nim tylko polane.

Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Zapiekałam danie około 30 minut. Pod koniec na wierzchu ułożyłam pokruszony ser lazur.

Ilość i gatunki użytego sera są absolutnie dowolne. Może być to ser pleśniowy, mozzarella lub starty ser żółty w ulubionym gatunku.

Danie to może być zapiekane w jednym dużym lub w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych.

Komentarze

  1. Cudownie wyglada ta Twoim zapiekanka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, dodam mozzarelle zeby bylo mniej kalorycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy brokuł bez podgotowanie nie jest zbyt gumowaty lub twardy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, w ciągu 30 minut zapiekania w piecu z innymi warzywami i sosem staje się idealny. Podgotowany wcześniej stałby się zbyt miękki, niesmaczny. Warzywa muszą zachować jędrność.

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI