ciasto na pierniczki przepis podstawowy
Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie przygotowywania pierników jest wprost zniewalający. To mieszanka aromatu miodu, czekolady i korzennych przypraw; czuje się aromat goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej. To zapach nadchodzących świąt, który wszyscy w domu znają; gdy już go wyczują - nie spoczną póki nie odnajdą puszki pełnej pierników :)
POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
Pierniki po wyjęciu z pieca i ostygnięciu będą twarde.
Powinny poleżeć w puszce około 2 tygodnie by zmiękły.
Tylko jak upiec pierniki i schować je przed domowymi łakomczuchami gdy niesamowity zapach zdradza ich obecność?
Powinny poleżeć w puszce około 2 tygodnie by zmiękły.
Tylko jak upiec pierniki i schować je przed domowymi łakomczuchami gdy niesamowity zapach zdradza ich obecność?
Każdego roku kilkakrotnie podchodzę do pieczenia pierniczków, a one każdorazowo magicznie znikają z puszki zanim nadejdą święta - to już taka nasza rodzinna tradycja :)
* 40 dkg mąki
* 25 dkg miodu
* 10 dkg masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki cynamonu
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru
CIASTO NA PIERNICZKI SPOSÓB WYKONANIA
PRZYPRAWA DO PIERNIKA
Do pierniczków świątecznych można dodać gotową przyprawę piernikową, ale ja wolę sama komponować smak naszych pierników.
* Gałkę muszkatołową ścieram na tarce o drobniutkich oczkach.
* Gałkę muszkatołową ścieram na tarce o drobniutkich oczkach.
* Goździki rozgniatam na desce wałkiem do ciasta (można zrobić to w moździerzu )
POZNAJCIE MÓJ PRZEPIS NA DOMOWĄ PRZYPRAWĘ PIERNIKOWĄ
CIASTO NA PIERNICZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY
* Miód, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewam w garnku do momentu aż masło się roztopi; studzę. * Dodaję mąkę i sodę oczyszczoną. Początkowo mieszam składniki łyżką, a potem dłońmi zagniatam miękkie ciasto.
* Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na
grubość ok 3 milimetrów. Ciasto jest mięciutkie i plastyczne -
czynność trwa moment (należy tylko pamiętać o obsypaniu mąką wałka do
ciasta). Foremkami o dowolnych kształtach wycinamy pierniczki. W
trakcie pieczenia troszkę urosną; układając je na blasze musimy
zostawić im trochę luzu. Pieczemy 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzone pierniki chowamy w szczelnym pojemniku na około 2 tygodnie by zmiękły.
Wystudzone pierniki chowamy w szczelnym pojemniku na około 2 tygodnie by zmiękły.
W tym przedświątecznym okresie, w czasie bożonarodzeniowych przygotowań - pamiętajmy o tych, dla których los był mniej łaskawy. Pomóżmy; sprawmy by w ich sercach zagościła radość, a ich dom wypełnić się mógł świątecznym zapachem. Pierniki świąteczne to świetny pomysł na świąteczny prezent.
POZNAJCIE RÓWNIEŻ NASZ PRZEPIS NA
Patrząc na Twoje zdjęcia już czuję te cudowne zapachy! mmmm
OdpowiedzUsuńMm, pyszności :) Czas zacząć planowa kulinarne Święta :))
OdpowiedzUsuńPS Obserwuję!
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierniki:d sam zapach jest boski :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie po wyróżnienie: http://brulionzprzepisami.blox.pl/2012/11/poniedzialek-bez-zbednych-slow.html :-))
OdpowiedzUsuńW tym roku również będę robić pierniki :)
OdpowiedzUsuń