TRYB JASNY/CIEMNY

ciasto na pierniczki przepis podstawowy

ciasto na pierniczki

CIASTO NA PIERNICZKI

Przepis podstawowy na pierniki świąteczne. 

Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie przygotowywania pierników jest wprost zniewalający. To mieszanka aromatu miodu, czekolady i korzennych przypraw; czuje się aromat goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej. To zapach nadchodzących świąt, który wszyscy w domu znają; gdy już go wyczują - nie spoczną póki nie odnajdą  puszki pełnej pierników :)

ciasto na pierniczki

POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE  PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA


Pierniki po wyjęciu z pieca i ostygnięciu będą twarde. 
Powinny poleżeć w puszce około 2 tygodnie by zmiękły.
Tylko jak upiec pierniki  i schować je przed domowymi łakomczuchami gdy niesamowity zapach zdradza ich obecność? 
Każdego roku kilkakrotnie podchodzę do pieczenia pierniczków, a one każdorazowo magicznie znikają z puszki zanim nadejdą święta - to już taka nasza rodzinna tradycja :)

ciasto na pierniczki

   

CIASTO NA PIERNICZKI SKŁADNIKI

przepis podstawowy na pierniki świateczne

* 40 dkg mąki
* 25 dkg miodu
* 10 dkg masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki cynamonu
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru
 
ciasto na pierniczki

CIASTO NA PIERNICZKI SPOSÓB WYKONANIA

PRZYPRAWA DO PIERNIKA

Do pierniczków świątecznych można dodać gotową przyprawę piernikową, ale ja wolę sama komponować smak naszych  pierników.  
* Gałkę muszkatołową ścieram na tarce o drobniutkich oczkach. 
* Goździki rozgniatam na desce wałkiem do ciasta (można zrobić to w moździerzu )
 
POZNAJCIE MÓJ PRZEPIS NA DOMOWĄ PRZYPRAWĘ PIERNIKOWĄ

ciasto na pierniczki

CIASTO NA PIERNICZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY

* Miód, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewam w garnku do momentu aż masło się roztopi; studzę.
* Dodaję mąkę i sodę oczyszczoną. Początkowo mieszam składniki łyżką, a potem dłońmi zagniatam miękkie ciasto.
PRZED  FORMOWANIEM  PIERNIKÓW  CIASTO NA PIERNICZKI NALEŻY  SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.

ciasto na pierniczki
* Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 3 milimetrów. Ciasto jest mięciutkie i plastyczne - czynność trwa moment (należy tylko pamiętać o obsypaniu mąką wałka do ciasta). Foremkami o dowolnych kształtach wycinamy pierniczki. W trakcie pieczenia troszkę urosną; układając je na blasze musimy zostawić im trochę luzu. Pieczemy 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzone pierniki chowamy w szczelnym pojemniku na około 2 tygodnie by zmiękły.  
 

ciasto na pierniczki

W tym przedświątecznym okresie, w czasie bożonarodzeniowych przygotowań - pamiętajmy o tych, dla których los był mniej łaskawy. Pomóżmy; sprawmy by w ich sercach zagościła radość, a ich dom wypełnić się mógł świątecznym zapachem. Pierniki świąteczne to świetny pomysł na świąteczny prezent.
 
POZNAJCIE RÓWNIEŻ NASZ PRZEPIS NA 
ciasto na pierniczki

Komentarze

  1. Patrząc na Twoje zdjęcia już czuję te cudowne zapachy! mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, pyszności :) Czas zacząć planowa kulinarne Święta :))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pierniki:d sam zapach jest boski :D

    OdpowiedzUsuń
  4. zapraszam do mnie po wyróżnienie: http://brulionzprzepisami.blox.pl/2012/11/poniedzialek-bez-zbednych-slow.html :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku również będę robić pierniki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI