TRYB JASNY/CIEMNY

Dorsz pieczony z dodatkiem duszonych warzyw czyli zdrowy styl życia w praktyce...

 Klasa piąta ... zadanie dodatkowe z przyrody : OPISZ  NA CZYM  POLEGA  ZDROWY  STYL  ŻYCIA  I  OMÓW  TRZY  WYBRANE  DIETY ... oczywiście Młody zabrał się za pisanie w ostatni dzień przed upływem terminu składania prac :):) w teorii to on okazał się być całkiem niezły / tylko , że temat znał od początku września i  nie wiem jak tu podciągnąć do zdrowego stylu życia późnowieczorne odrabianie zadań w ostatniej chwili  :):) /
W wypracowaniu Młodego czytam : " Zdrowy styl życia opiera się przede wszystkim na zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie  , której ważnymi elementami  są między innymi ryby , warzywa i oleje z pierwszego tłoczenia " ...
Przejdźmy wiec do zajęć praktycznych :)...
Zapraszam na  PIECZONEGO  DORSZA   Z  WARZYWAMI ...


SKŁADNIKI : 
* ryba / najlepiej morska/ ... ja użyłam filety bez skóry z dorsza  ...
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia...
* warzywa : 2 marchewki , 1 czerwona papryka , 1 żółta papryka , 2 czerwone cebule , 1 cebula biała , 1 fenkuł , 5 łodyg selera naciowego
/ komponując warzywny sos nie musicie używać dokładnie takich samych warzyw jak ja ... otwórzcie lodówkę i spiżarnie - przejrzyjcie co macie ... do takiego sosu świetnie pasowała będzie cukinia , bakłażan , pieczarki , por ... możecie stworzyć kompozycję z Waszych ulubionych warzyw... /
* Ajvar pikantny / jeśli nie macie - proponuję pomidory świeże lub z puszki /
* przyprawy i zioła : sól , pieprz świeżo zmielony , papryka , ząbek czosnku , natka pietruszki
 
 WYKONANIE :

1. Filety z ryby podzieliłam na mniejsze kawałki ... doprawiłam je sola i pieprzem ... ułożyłam je w żaroodpornym naczyniu , na którego dnie odrobinę oliwy z oliwek rozprowadziłam ...
W piekarniku nagrzanym do 220 stopni ryba piekła się ok 25-30 minut

2. Wszystkie warzywa umyłam , pokroiłam w drobną kostkę ... na patelni dusiłam je pod przykryciem przez chwilę tak by półtwarde pozostały / najpierw cebule i marchew ... do nich po chwili dodałam papryki , potem fenkuł i seler naciowy / ... 
Następnym etapem jest dodanie 3 łyżek sosu Ajvar / lub pomidorów z puszki /  przypraw i natki z pietruszki ...


 

Na talerzu układamy kawałki pieczonej ryby , przykrywamy je duszonymi warzywami , podajemy z dodatkiem ryżu / znacząco lepiej byłoby , gdyby to był brązowy ryż , a nie biały zaprezentowany na zdjęciu :):):) /



Jeśli lubicie ryby - zajrzyjcie również do przepisu na pstrąga pieczonego w folii :




[pstrąg pieczony w folii]

Komentarze

  1. jak pięknie kolorowo, bomba witaminowa normalnie :)
    pozdrawiam cieplo,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda tylko , że ryż biały , a nie brązowy ... a Młody w wypracowaniu pisał wyraźnie , że białą make , białe pieczywo i biały ryż z diety należy wyeliminować :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mądrego masz Synka:) A swoją drogą ciekawe im zadania dają:]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Program nauczania z przyrody zawiera zagadnienia z zakresu higieny życia i zdrowego odżywiania ... myślę , że to bardzo ważne ... od razu skojarzyła mi się "jedzeniowa rewolucja Jamiego Oliviera " Feed Me Better - Jami walczył o edukację żywieniową w szkołach , o poprawę jakości jedzenia w szkolnych stołówkach , o wycofanie cateringu ze stołówek i powrót tradycyjnej kuchni ...

      Usuń
  4. kurcze, znów tak apetycznie u Ciebie, ostatnio jak robiłaś pstrąga miałam się zmobilizować i biec po rybę, ale jakoś nie wyszło, zdecydowanie za rzadko jadamy ryby u nas w domu i właściwie nie rozumiem dlaczego, bo bardzo lubimy ...
    pysznie, zdrowo i kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też jemy ryby zbyt rzadko...najlepiej byłoby je jadać chociaż dwa razy w tygodniu / zwłaszcza morskie ryby / ... chociaż właściwie jeśli śledzik się liczy - to się nam udaje :):)

      Usuń
  5. Cudowna zdrowa rybka! I te warzywka!! Dorsz - ulubiona ryba mojego męża:) Spróbuję Tw przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbuj ... naprawdę polecam :)
      tak przygotowana ryba jest delikatna i lekkostrawna , a jednocześnie sos jest ostry , wyrazisty w smaku co sprawia , że danie nie jest mdłe i ma "charakter"...

      Usuń
  6. Bardzo w moim stylu ten dorsz, pycha:-)) I tyle kolorów, gdy za oknem jest ponuro...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile kolorowych warzyw!
    Bardzo energetyczny zestaw.
    A ze świeżym dorszem to wspaniała kompozycja smaków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod każdym kolorem inne witaminy i minerały się kryją - dlatego właśnie lubię kolorową kuchnię ...

      Usuń
  8. Ostatnio często robię dorsza z folii lub parowaru, ale Twoja wersja powaliła mnie na kolana! Wspaniale, kolorowo i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę , że dorsz z parowaru też będzie świetnie smakował pod takim warzywnym sosem :) a będzie mniej kalorycznie ...

      Usuń
  9. Wspaniałego bloga prowadzisz!!
    Pozdrawienia mikołajkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI