Dorsz pieczony z dodatkiem duszonych warzyw czyli zdrowy styl życia w praktyce...
Klasa piąta ... zadanie dodatkowe z przyrody : OPISZ NA CZYM POLEGA ZDROWY STYL ŻYCIA I OMÓW TRZY WYBRANE DIETY ... oczywiście Młody zabrał się za pisanie w ostatni dzień przed upływem terminu składania prac :):) w teorii to on okazał się być całkiem niezły / tylko , że temat znał od początku września i nie wiem jak tu podciągnąć do zdrowego stylu życia późnowieczorne odrabianie zadań w ostatniej chwili :):) /
W wypracowaniu Młodego czytam : " Zdrowy styl życia opiera się przede wszystkim na zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie , której ważnymi elementami są między innymi ryby , warzywa i oleje z pierwszego tłoczenia " ...
Przejdźmy wiec do zajęć praktycznych :)...
Zapraszam na PIECZONEGO DORSZA Z WARZYWAMI ...
SKŁADNIKI :
* ryba / najlepiej morska/ ... ja użyłam filety bez skóry z dorsza ...
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia...
* warzywa : 2 marchewki , 1 czerwona papryka , 1 żółta papryka , 2 czerwone cebule , 1 cebula biała , 1 fenkuł , 5 łodyg selera naciowego
/ komponując warzywny sos nie musicie używać dokładnie takich samych warzyw jak ja ... otwórzcie lodówkę i spiżarnie - przejrzyjcie co macie ... do takiego sosu świetnie pasowała będzie cukinia , bakłażan , pieczarki , por ... możecie stworzyć kompozycję z Waszych ulubionych warzyw... /
* Ajvar pikantny / jeśli nie macie - proponuję pomidory świeże lub z puszki /
* przyprawy i zioła : sól , pieprz świeżo zmielony , papryka , ząbek czosnku , natka pietruszki
WYKONANIE :
1. Filety z ryby podzieliłam na mniejsze kawałki ... doprawiłam je sola i pieprzem ... ułożyłam je w żaroodpornym naczyniu , na którego dnie odrobinę oliwy z oliwek rozprowadziłam ...
W piekarniku nagrzanym do 220 stopni ryba piekła się ok 25-30 minut
2. Wszystkie warzywa umyłam , pokroiłam w drobną kostkę ... na patelni dusiłam je pod przykryciem przez chwilę tak by półtwarde pozostały / najpierw cebule i marchew ... do nich po chwili dodałam papryki , potem fenkuł i seler naciowy / ...
Następnym etapem jest dodanie 3 łyżek sosu Ajvar / lub pomidorów z puszki / przypraw i natki z pietruszki ...
Jeśli lubicie ryby - zajrzyjcie również do przepisu na pstrąga pieczonego w folii :
[pstrąg pieczony w folii]
W wypracowaniu Młodego czytam : " Zdrowy styl życia opiera się przede wszystkim na zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie , której ważnymi elementami są między innymi ryby , warzywa i oleje z pierwszego tłoczenia " ...
Przejdźmy wiec do zajęć praktycznych :)...
Zapraszam na PIECZONEGO DORSZA Z WARZYWAMI ...
SKŁADNIKI :
* ryba / najlepiej morska/ ... ja użyłam filety bez skóry z dorsza ...
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia...
* warzywa : 2 marchewki , 1 czerwona papryka , 1 żółta papryka , 2 czerwone cebule , 1 cebula biała , 1 fenkuł , 5 łodyg selera naciowego
/ komponując warzywny sos nie musicie używać dokładnie takich samych warzyw jak ja ... otwórzcie lodówkę i spiżarnie - przejrzyjcie co macie ... do takiego sosu świetnie pasowała będzie cukinia , bakłażan , pieczarki , por ... możecie stworzyć kompozycję z Waszych ulubionych warzyw... /
* Ajvar pikantny / jeśli nie macie - proponuję pomidory świeże lub z puszki /
* przyprawy i zioła : sól , pieprz świeżo zmielony , papryka , ząbek czosnku , natka pietruszki
WYKONANIE :
1. Filety z ryby podzieliłam na mniejsze kawałki ... doprawiłam je sola i pieprzem ... ułożyłam je w żaroodpornym naczyniu , na którego dnie odrobinę oliwy z oliwek rozprowadziłam ...
W piekarniku nagrzanym do 220 stopni ryba piekła się ok 25-30 minut
2. Wszystkie warzywa umyłam , pokroiłam w drobną kostkę ... na patelni dusiłam je pod przykryciem przez chwilę tak by półtwarde pozostały / najpierw cebule i marchew ... do nich po chwili dodałam papryki , potem fenkuł i seler naciowy / ...
Następnym etapem jest dodanie 3 łyżek sosu Ajvar / lub pomidorów z puszki / przypraw i natki z pietruszki ...
Na talerzu układamy kawałki pieczonej ryby , przykrywamy je duszonymi warzywami , podajemy z dodatkiem ryżu / znacząco lepiej byłoby , gdyby to był brązowy ryż , a nie biały zaprezentowany na zdjęciu :):):) /
[pstrąg pieczony w folii]
jak pięknie kolorowo, bomba witaminowa normalnie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplo,
Szana!
Szkoda tylko , że ryż biały , a nie brązowy ... a Młody w wypracowaniu pisał wyraźnie , że białą make , białe pieczywo i biały ryż z diety należy wyeliminować :):)
OdpowiedzUsuńMądrego masz Synka:) A swoją drogą ciekawe im zadania dają:]
OdpowiedzUsuńProgram nauczania z przyrody zawiera zagadnienia z zakresu higieny życia i zdrowego odżywiania ... myślę , że to bardzo ważne ... od razu skojarzyła mi się "jedzeniowa rewolucja Jamiego Oliviera " Feed Me Better - Jami walczył o edukację żywieniową w szkołach , o poprawę jakości jedzenia w szkolnych stołówkach , o wycofanie cateringu ze stołówek i powrót tradycyjnej kuchni ...
Usuńkurcze, znów tak apetycznie u Ciebie, ostatnio jak robiłaś pstrąga miałam się zmobilizować i biec po rybę, ale jakoś nie wyszło, zdecydowanie za rzadko jadamy ryby u nas w domu i właściwie nie rozumiem dlaczego, bo bardzo lubimy ...
OdpowiedzUsuńpysznie, zdrowo i kolorowo!
My też jemy ryby zbyt rzadko...najlepiej byłoby je jadać chociaż dwa razy w tygodniu / zwłaszcza morskie ryby / ... chociaż właściwie jeśli śledzik się liczy - to się nam udaje :):)
UsuńCudowna zdrowa rybka! I te warzywka!! Dorsz - ulubiona ryba mojego męża:) Spróbuję Tw przepisu:)
OdpowiedzUsuńwypróbuj ... naprawdę polecam :)
Usuńtak przygotowana ryba jest delikatna i lekkostrawna , a jednocześnie sos jest ostry , wyrazisty w smaku co sprawia , że danie nie jest mdłe i ma "charakter"...
Bardzo w moim stylu ten dorsz, pycha:-)) I tyle kolorów, gdy za oknem jest ponuro...
OdpowiedzUsuńLubię wielobarwność w kuchni :)
UsuńIle kolorowych warzyw!
OdpowiedzUsuńBardzo energetyczny zestaw.
A ze świeżym dorszem to wspaniała kompozycja smaków!
pod każdym kolorem inne witaminy i minerały się kryją - dlatego właśnie lubię kolorową kuchnię ...
UsuńOstatnio często robię dorsza z folii lub parowaru, ale Twoja wersja powaliła mnie na kolana! Wspaniale, kolorowo i zdrowo!
OdpowiedzUsuńmyślę , że dorsz z parowaru też będzie świetnie smakował pod takim warzywnym sosem :) a będzie mniej kalorycznie ...
UsuńWspaniałego bloga prowadzisz!!
OdpowiedzUsuńPozdrawienia mikołajkowe :)