TRYB JASNY/CIEMNY

grzybobranie i zapiekanka pachnąca lasem...


Lubię zapach lasu. Każdy las pachnie trochę inaczej. Pachnie  igliwiem, żywicą, leśnymi jagodami, ziołami, wilgocią liści, mchem i pachnie GRZYBAMI.
Zbieram jeżyny i zimą moja herbata jeżynowym sokiem pachnie. Suszę grzyby i ten zapach udaje się zamknąć  w słoju na długie miesiące. Ich aromatem bigos i barszcz  potem przesiąka. Mrożę świeże, podgotowane grzyby i robię z nich niezwykle intensywną w smaku grzybową zupę. Jej zapach staje się  potem jednym z aromatów wigilijnej kolacji. A czasem dodaję je do zapiekanki.
 


ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI


SKŁADNIKI :
 
 
Ilość składników trzeba dostosować do wielkości  posiadanego naczynia żaroodpornego. Moje jest dość duże.

* ziemniaki - wybieram te większe okazy. 
Potrzebujemy utworzyć z nich trzy warstwy. Obierając sprawdźcie ile ziemniaków pokrojonych w plastry potrzeba aby pokryć dno Waszego naczynia do zapiekania.
* leśne grzyby - w razie ich braku - wykorzystajcie pieczarki lub boczniaki
* cebula - 3 sztuki
* marchewka - 4 sztuki
* pietruszka - 1 duża
* seler - 1/2 dużego lub 1 mały
* por - 1 niewielki
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olej rzepakowy tłoczony na zimno
* przyprawy: sól , kolorowy pieprz, rozmaryn, mielony kminek, papryka


SOS : 
 
* ser w ulubionym gatunku / pleśniowy lub żółty / około 20 dkg
  
* śmietanka lub jogurt naturalny około 1/2 szklanki
  
* woda około 1/2 szklanki

WYKONANIE :

1. Ziemniaki i 2 marchewki obieram, kroję na plastry. Będą tworzyć trzy warstwy zapiekanki.
 
2. Ziemniaki zalewam wrzącą, osoloną wodą, gotuję ok 10 minut, odcedzam. Mają pozostać półtwarde, nie rozsypywać się.
 
3. Pozostałe marchewki, seler i pietruszkę trę na tarce o grubych oczkach. Por kroję w kostkę. Rozgrzewam patelnię, dodaję odrobinę oliwy i przez krótką chwilę duszę na niej warzywa - tak na półtwardo. Doprawiam je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane warzywa będą tworzyły jedną z warstw zapiekanki.
 
4. Kolejną warstwą będą grzyby. Świeże lub rozmrożone leśne grzyby kroję w paski, cebulę w półkrążki. Na odrobinie oliwy zeszkliłam cebulę i dodałam grzyby - podsmażyłam, dolałam 1/3 szklanki wody i dusiłam jeszcze przez chwilę aż woda odparowała, a grzyby zmiękły. Do tego świeżo mielony pieprz i sól.

5. Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną masła i zaczynam układać warstwy zapiekanki.

 * pierwsza warstwa to plastry podgotowanych ziemniaków i przyprawy: mielony kminek, papryka i rozmaryn
 *  drugą warstwę utworzą uduszone warzywa
 *  teraz ponownie plastry ziemniaków i przyprawy
 * po nich czas na grzyby z cebulką
* na wierzchu układamy ziemniaki i posypuję je kminkiem oraz papryką
 
6. Przygotowuję sos :
Śmietankę lub jogurt mieszam z wodą, dodaję utarty lub pokruszony ser, jeszcze dodatek przypraw - nie zapomnijcie o rozmarynie.
Równomiernie zalewam sosem zapiekankę.

7. Piekarnik rozgrzany do 190 stopni C. Piekłam zapiekankę około 40 minut.



Zapiekankę można zrobić w wersji mięsnej - na grzybach poukładajcie plastry jałowcowej kiełbasy lub podsmażone i doprawione rozmarynem kawałki piersi z kurczaka.


Komentarze

  1. Mogę się poczęstować?:)Uwielbiam grzyby! UWIELBIAM!!!! Piękne zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jaki piękny grzyb:D Częstuję się zapiekanką, uwielbiam zapach grzybów, zwłaszcza zebranych własnoręcznie:]

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli w lesie pachnie grzybami, to bardzo dobry znak :) Przepyszna zapiekanka...a jak nigdy nie robiłam zapiekanki z leśnych grzybków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co ma dodatek grzybów jest bardzo pyszne. Zapiekanka wygląda obłędnie :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zapiekanka, robiłam jedynie z pieczarkami, grzyby leśne do świetny pomysł (tylko takich u mnie brak)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z leśnych grzybów,własnoręcznie zbieranych to bajeczna zapiekanka!
    Wyobrażam sobie wspaniały jej smak.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapiekanka bardzo wszystkim smakowała, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI