MÓJ SPOSÓB NA APETYCZNE PIERSI
Dziś przedstawię wam mój sposób na soczyste i pełne aromatu piersi z kurczaka. To jedno z ulubionych dań w naszym domu. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym BAAARDZO APETYCZNE :)
Sekretem smaku jest duża ilość majeranku, który idealnie komponuje się z winnymi jabłkami.
* pierś z kurczaka (podwójna)
* winne jabłka 4-5 sztuk
* czerwona cebula 3-4 sztuki
* majeranek 2 łyżeczki i jeszcze dwie szczypty :):)
* czerwona papryka 1,5 łyżeczki
* ulubiona przyprawa do kurczaka lub sól do smaku
* oliwa z oliwek
* sok jabłkowy 3-4 łyżki (lub woda - jeśli nie mamy soku)
WYKONANIE :
Mięso z kurczaka myjemy i kroimy w podłużne kawałki. Marynujemy je używając około 1,5 łyżki oliwy z oliwek oraz przypraw których nie żałujemy.
Jak długo powinno marynować się mięso?
Jeśli dacie mu pół godziny to będzie super, ale jeśli głód dopadł was wielki, to chociaż pozwólcie mu nabierać smaków przez tę chwilę, w której kroicie jabłka i cebulę.
2. Jabłka kroimy w ósemki, a cebulę w półkrążki.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażamy je przez chwilę, aż mięso leciutko się zarumieni. Dodajemy pokrojoną cebulę i często mieszając dusimy przez chwilę, aż cebula lekko się zeszkli. To czas aby dodać jabłka i około 3 do 4 łyżek jabłkowego soku. Patelnię przykrywamy pokrywką. Danie jest gotowe w momencie gdy jabłka lekko zmiękną. Nie czekamy aż zaczną się rozpadać.
Kurczak z jabłkami i majerankiem świetnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem.
Ciekawy przepis, chętnie go przetestuję, zwłaszcza, że mięso łączyłam już z gruszką i smaki mnie pozytywnie zaskoczyły:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam połączenia mięs z owocami :)
Usuńtaka masa czerwonej cebuli, mojej ulubionej - to musi być rewelacja! w dodatku z jabłkami, przypomina mi wykwintne kacze dania. dziękuję za koment made in heaven ;) pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńJest wiele sposobów na urozmaicenie 'kurczęcia"- Twój jest ciekawy i apetycznie wyglądający,
OdpowiedzUsuń'
Faktycznie apetyczny przepis, chętnie go wypróbuję! Mmm już czuję ten smak! :)
OdpowiedzUsuńO rety, kolejny fajny przepis do wypróbowania! Jutro robię Twój kapuśniak, dziś upolowałam żeberka (kupiłam pierwszy raz w życiu);)
OdpowiedzUsuńsprowadzam Cię na zła drogę :):) lepiej odkurz kiełkownicę :)
UsuńAleż u Ciebie kolorowo! A się człowiekowi na duszy lżej robi...a piersi już sie marynują :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Lubię majeranek :)
OdpowiedzUsuńje też :)
Usuńchce sie powiedzieć: pokaż cycki ;)
OdpowiedzUsuńa kurczaka z majerankiem nie jadłam, trzeba przetestować :)
no coś Ty :) za zachęcanie do ludożerstwa zostałabym po wieki wyklęta z kulinarnej blogosfery :):)
Usuńmyślę, że niedługo taka wersja kurczaka może pojawić się na stole:)
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne! Użyłam mnóstwo majeranku i mnóstwo papryki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo , że Ci smakowało :)
UsuńFaktycznie wyglądają bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie zbieram przepisów na potrawy mięsne, jeśli jadam, to korzystam ze starych przepisów - teraz skupiam się bardziej na przepisach wegetariańskich.
OdpowiedzUsuńAle te Twoje piersi z jabłkiem bardzo mnie zachwyciły, więc spisuję i zrobię:)
Pozdrawiam:)
pyszne <3
OdpowiedzUsuńMoja rodzina zachwyciła się tym daniem, od tej pory regularnie gości u nas na stole.
OdpowiedzUsuń