TRYB JASNY/CIEMNY

naleśniki prosto z pieca

 

Przepis na naleśnikowe ciasto znajdziecie [tu] razem z przepisem na inną moją wariację naleśnikową. So usmażenia ich będziecie potrzebowali jajek, mleka, wody mineralnej, mąki, oleju i przypraw.
Komponując farsz wykorzystałam warzywa, które nadal bogactwem barw i form kuszą na sklepowych półkach oraz ulubione sery.
 


SKŁADNIKI  FARSZU :
 
* cukinia
* bakłażan
* por
* cebula
* czerwona papryka
* fenkuł
* kukurydza z puszki
* suszone pomidory w oleju
* oliwa z oliwek
* kiełki - u mnie były to kiełki brokuła
* przyprawy: sól ziołowa, kolorowy pieprz świeżo zmielony, papryka, bazylia

WYKONANIE :
1. Smażymy górę  naleśników dowolnej wysokości. Pamiętajmy aby naleśnikowe ciasto doprawić ulubionymi ziołami.
2. Warzywa (bakłażan, cukinię, por, cebulę, fenkuł, paprykę)  kroimy w kostkę  i dusimy przez chwilę na odrobinie oliwy - możemy w tym celu wykorzystać oliwę, którą zalane były suszone pomidory.
3. Do farszu dodajemy kukurydzę i pokrojone w kostkę suszone pomidory, nie żałujemy przypraw.

4. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni C.
5. Kroimy ulubione gatunki serów.
6. Teraz na blachę do pieczenia wylewamy parę kropel oliwy i będziemy kolejno układać naleśniki.
7. Na naleśniki nakładamy po około dwie łyżki gorącego farszu warzywnego, kładziemy plastry sera i trochę kiełków i składamy je w kopertę.
8. Teraz jeszcze 10 do 15 minut w piecu i naleśniki gotowe są do jedzenia.

Jeśli lubicie - pod koniec pieczenia możecie naleśniki posypać niewielką ilością utartego żółtego sera. 


Komentarze

  1. Piękne naleśniki i jaki zdrowy garnirunek! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garnirunek ów jest częścią magicznych praktyk mających na celu nieuleczalną miłość do warzyw w dzieckach obudzić :)

      Usuń
  2. Bogactwo składników! Jak ja lubię fenkuła...

    OdpowiedzUsuń
  3. podziel się:) pięknie wyszły

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki prezentują się super!
    ciasto na pierniki będziesz zarabiać to dojrzewające? polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ robisz smakowite zdjęcia!
    Super są takie ujęcia wszystkich składników - baaaardzo mi się podobają:)
    A naleśniki robię rzadko i najczęściej na słodko, a tu tyle pikantnych kombinacji - coś czuję, że jeszcze dzisiaj sobie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      i zachęcam Cię do ostrych naleśnikowych kombinacji :):)

      Usuń
  6. U Ciebie jak zawsze pysznie i kolorowo:) Wspaniałe naleśniki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI