TRYB JASNY/CIEMNY

orzechowo - gruszkowa kwintesencja jesieni



SKŁADNIKI : 
 
* 2 gruszki / twarde /
* 1 jabłko /najlepiej szara reneta /
* orzechy - 1 szklanka  posiekanych + orzechy do dekoracji ciasta
* rodzynki i żurawiny - 10 dkg w dowolnej proporcji / ja lubię przewagę żurawiny /
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 3 łyżki miodu
* 2-3 łyżeczki cynamonu / my lubimy dużo :):) /
* cukier waniliowy
* 2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki oleju / użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno /
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody





WYKONANIE :

1. Zmieliłam orzechy...
2.  Pokroiłam w kostkę owoce...
3. Przełożyłam do naczynia  : owoce , orzechy , rodzynki i żurawiny i zalałam je 1/2 szklanki oleju ... MUSZĄ TAK POLEŻEĆ OK 2 GODZINY... macie czas na kawę i pogaduchy :)
4. Przygotowałam tortownicę / wyłożyłam ją papierem do pieczenia , posmarowałam masłem /
5. Piec ustawiłam na 190 stopni...
6. Ubiłam białka jaj z dodatkiem szczypty soli...
dosypałam : cukier , cukier waniliowy / miksowanie / dodałam miód i żółtka / chwila zamieszania :) 
7. Teraz pora na dodanie składników sypkich / mąki , cynamonu , proszku do pieczenia i sody /
8. Zmiksowane ciasto połączyłam z namoczonymi w oleju składnikami...zamieszałam delikatnie i przelałam do tortownicy...
9. Ciasto piekłam ok 45-50 minut ...
10. Ciasto oblałam polewą czekoladową i obsypałam orzechami ....


Komentarze

  1. kwintesencja jesieni. wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesień na talerzu.... Wspaniale ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię ciasta z dużą ilością bakalii i orzechów :) przepis zapisuję :)
    zdjęcia są piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przyjemnością patrzę na Twoje zdjęcia:)
    Co nie znaczy, że przepisy mi się nie podobają;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślisz o jakimś spisie treści lub kategoriach? Łatwiej się przegląda i szuka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak - myślę :):)i o spisie blogów do których zaglądać lubię też myślę :)... na razie na myśleniu się skończyło , a czasu zabrakło / miałam się tym weekendowo zajać :) /

      Usuń
  6. bajecznie sie prezentuje, pachnie jesienia (:

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjne:) Porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam katar na maksa, więc smaku nie czuję, ale oczami połknęłabym z miłą chęcią;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. co za ciasto!! takie wyrośnięte, puszyste, wygląda obłędnie, gruszka i orzechy... mniam, chętnie bym wpadła do Ciebie na kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne to ciacho z takimi dodatkami:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wszystkie Wasze miłe słowa :)... to ciacho nie tylko fajnie wygląda - ono naprawdę świetnie smakuje i błyskawicznie znika :):) ... polecam je wszystkim miłośnikom owoców jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasta o takiej konsystencji, szczególnie w taką pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham takie ciasta! Owoce, bakalie, zapach cynamonu...

    OdpowiedzUsuń
  14. Prawdziwa jesień. Jeszcze kubek herbaty z imbirem, przyjaciel i szczere rozmowy...

    OdpowiedzUsuń
  15. jabłka , gruszki , orzechy ,żurawina , miód prawdziwa esencja jesieni i jeszcze pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiedyś nie lubiłam jesieni. Ale jak się w niej nie zakochać robiąc takie pyszności z jej darów:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI