TRYB JASNY/CIEMNY

PIERNIKI PIEGUSKI

PIERNIKI PIEGUSKI

Przepis na pyszne pierniczki z czekolada i orzechami.

To najłatwiejszy przepis na pyszne, domowe pierniczki z czekoladą. Formowanie piegusków piegusków to zadanie idealne dla dzieci - zupełnie jak zabawa plasteliną. W kilka minut powstanie blacha pełna pysznych pierniczków.

 

POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE  PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA

 

CIASTO NA PIERNIKI PIEGUSKI SKŁADNIKI

* 100 g gorzkiej czekolady
* garść orzechów laskowych obranych ze skorupek
 


CIASTO NA PIERNIKI PIEGUSKI WYKONANIE

Schłodzoną czekoladę oraz orzechy siekam ostrym nożem i dodaję je do gotowego ciasta podstawowego na pierniki (link do naszego przepisu widzicie powyżej). Krótko wyrabiam ciasto i schładzam je w lodówce przez godzinę (lub dłużej) - zimne nie będzie kleiło się do dłoni w czasie lepienia pierniczków.
 


Z piernikowego ciasta formujemy w dłoniach kulki wielkości małego orzecha, a potem rozgniatam je na kształt małego placuszka. Nie musi być idealnie okrągły - to przecież domowe pierniczki. Zajadając się nimi będziemy siedzieć przy blasku światełek na choince z kubkiem mleka w dłoniach. Nie zawracajcie sobie więc zbytnio  głowy dbałością o symetrię, nie warto :)

W cieście znajdują się kawałki czekolady i orzechów - co utrudnia wycinanie misternych piernikowych kształtów. Jeśli chcemy, żeby nasze pierniki miały kształt gwiazdek czy serc - nie dodajmy kawałków gorzkiej czekolady i orzechów do ciasta podstawowego.
 

PIECZENIE PIERNIKÓW PIEGUSKÓW

PIERNICZKI  PIECZEMY  W TEMPERATURZE  180 STOPNI  PRZEZ  OKOŁO 12 - 15  MINUT.
Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą jeszcze miękkie, ale zanim wystygną - staną się już twarde. Teraz powinny trafić do pojemnika i poczekać tam do świąt. W tym czasie zdąża zmięknąć, zdążą jeżeli nikt ich wcześniej nie zje :)


Jak co roku dzieciaki przyłapały mnie na pieczeniu pierników. Podkradanie smakołyków zaczęło się już prosto z blachy do pieczenia :) Nie pozostało mi więc nic innego jak tylko zdobienie pierników oddać w ich ręce. W ruch poszły kolorowe lukry, posypki cukrowe, orzechy, rodzynki, rozpuszczona czekolada - to będą bardzo kolorowe pierniczki :)
 
pierniki pieguski

Komentarze

  1. uwielbiam te przedświąteczne przygotowania konspiracje, i klejenie mini ciasteczek :)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam jak się cieszyłam, gdy mogłam coś sama zrobić przed świętami - łańcuch z bibuły, jeżyka z kolorowego papieru;) Albo wyjeść bakalie z ciasta:]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama wyjeść bakalie z ciasta lubiłaś :):):)strasznie fajne to powiedziałaś :):)
      / a ja sama lubiłam wyjeść śledzika prosto ze słoika :)/

      Usuń
  4. już piekłaś? ja w niedziele zarabiałam ciasto i teraz leżakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak się przyglądam tym Twoim piernikom i mam ochotę moje upiec wcześniej niż planowałam :) ślinka cieknie

      Usuń
    2. moje ciasto na pierniki nie wymaga dojrzewania /to taka ekspresowa wersja piernikowa / ... pierniki natomiast wymagają spokojnego leżakowania czego zazwyczaj nie jestem wstanie im zapewnić , bo podjadacze czają się w całym domu :):)

      Usuń
  5. Takie ciasteczka - pierniczki - pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne pierniczki! Pysznie i ładnie wyglądają.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszni wyglądają, ich zapach to cała magia świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapach pierników , pomarańczy i choinki - to takie moje ulubione świąteczne zapachy...

      Usuń
  8. No to juz czas na pierniki. Moje dziecko sie dopomina kiedy bedziemy je wypiekac. Juz nieeeedlugo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapachem pieczonych pierników powoli świąteczny klimat zaprasza się do domu...gdy miękną w pudełkach - wiadomo , że do świąt już coraz bliżej i bliżej ...i bliżej :)
      i już tylko na pierwszy śnieg trzeba czekać i na pierwszą gwiazdkę...
      już nieeedługo :)

      Usuń
  9. Bardzo się cieszę, że już "wypada" zająć się świątecznymi przygotowaniami, czekałam na to cały listopad :D. Uwielbiam pierwsze zdjęcie Twoich pierniczków, jest wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI