pizza Grzesia - czyli rośnie nowy master chef junior...
Grześ niedługo będzie miał dziewięć lat i właśnie zrobił swoją pierwszą pizzę :):)
Jesteśmy dumni i najedzeni :):):)
Pomagałam - troszkę ... doradzałam - gdy pytał ... ratowałam - gdy się cały wypaprał ciasto zarabiając :):):) ... kroiłam cebulę - bo on jeszcze nie jest takim twardzielem jak jego tata... i przejęłam całkowitą kontrolę nad piekarnikiem - bo szkolenia BHP jeszcze mu w tym kierunku nie robiłam :) ...
CIASTO NA PIZZĘ WEDŁUG PRZEPISU JAMIEGO OLIVERA :
SKŁADNIKI :
* 0,5 kg mąki
* 1/2 łyżeczki soli
* opakowanie suchych drożdży 7 gramowe
* 1/2 łyżeczki cukru
* 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
* 375 ml ciepłej wody
WYKONANIE :
1. Maka z solą - do miski ...
2. W garnuszku wymieszać suche drożdże z cukrem , oliwą i dwoma łyżkami ciepłej wody ... poczekać chwilę i wlać drożdżowy zaczyn do mąki ...
3. Dolać 350 ml wody ... widelcem/łyżką powoli mieszać składniki ciasta ...
gdy się połączą - należy posypać dłonie mąką i zacząć wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie , miękkie i sprężyste / jeśli tę czynność zostawiacie dziecku - doradzam domycie go zanim do kolejnych czynności przystąpi :):):) / ...
4. Uformować z ciasta kulę ... przełożyć ją do posypanej mąką miski , oraz z wierzchu oprószyć ją mąką ... miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę - ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość ...
5. W czasie gdy ciasto rośnie - przygotowujemy dodatki do pizzy ... tu panuje absolutna dowolność - CZYM CHATA BOGATA :):):)
6. Po upływie godziny przekładamy ciasto na wysypaną mąką stolnicę lub blat...
7. Trochę mąki na dłonie i wyrabiamy ciasto przez parę minut ...
8. Teraz pełna dowolność - można ciasto podzielić na mniejsze części i formować z niego np okrągłe blaty , lub tak jak my - zrobić z niego JEDNĄ DUŻĄ RODZINNĄ PIZZĘ :)
Na blachę położyłam papier do pieczenia ... nalałam kilka kropel oliwy z oliwek i rozprowadziłam ją palcami po powierzchni papieru ... Grześ przełożył wyrobione ciasto drożdżowe na tak przygotowaną blachę ... teraz tylko powolne i cierpliwe rozciąganie i formowanie ciasta dłońmi ...
TAK PRZYGOTOWANE BLATY NA PIZZĘ NIE POWINNY CZEKAĆ NA WSADZENIE DO PIEKARNIKA DŁUŻEJ NIŻ 20 MINUT ...
9. Teraz na cieście rozprowadzamy sos ...
SKŁADNIKI SOSU :
* Ajvar / pikantny / - 1 słoiczek
* 3 - 4 łyżki wody
* 1 ząbek czosnku / rozgnieciony /
Składniki sosu wystarczy wymieszać ... zapewniam Was , że taki sos smakuje lepiej niż klasyczny sos pomidorowy ...
10. Na wierzchu naszej pizzy Grześ układał :
* plasterki kiełbasy i wędzonego boczku
* półkrążki cebuli / białej i czerwonej / oraz pora
* suszone pomidory pokrojone w paski
* czerwoną paprykę
* kukurydzę
* listki bazylii i zieloną cebulkę
11. Jeszcze trochę pieprzu kolorowego i ziołowej soli - I DO PIECA ! :):)
PIEKARNIK ROZGRZAŁAM DO TEMPERATURY 220 STOPNI
Pizza piekła się ok 25 - 30 minut / do leciutkiego zezłocenia ciasta /...
Tuż przed wyjęciem jej z pieca - obsypałam ją tartym żółtym serem ...
SMAKOWAŁA NAPRAWDĘ WYBORNIE :):):)
Zazdroszczę kucharza młodego w domu:-)Moja młoda jakoś nie garnie się do kuchni. Jedyne co robi to sałatka gyros:-)
OdpowiedzUsuńIstnieje taka możliwość , że to u mojego młodego tylko taka faza przejściowa :) i znudzi mu się niedługo :| ... jego starsi bracia gotowaniem nie są już zainteresowani / zdecydowanie wolą konsumpcję :) / ... póki co - zapał do gotowania w młodym podsycamy :):)
UsuńDwóch szefów kuchni - dobrze Ci, niedługo nie będziesz musiała gotować;)Pizza rewelacja!
OdpowiedzUsuńwiesz , oni gotują głównie "od święta" i gdy mają natchnienie :):)a na co dzień mają głównie wilcze apetyty :)
UsuńGratuluję tak dobrego kucharza! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita, a mały pomocnik zawsze się przyda :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniale, rośnie Pomocnik, bezcenne :)
OdpowiedzUsuńWyglada wspaniale. Gratulacje dla Grzesia :) A na ciasto na pizze z przepisu Jamiego mam od dawna ochote...dobra jest?
OdpowiedzUsuńCiasto z przepisu Jamiego jest naprawdę dobre / jak wszystkie jego przepisy :):)... udaje się nawet jeśli nie mamy specjalnego pieca czy kamienia do pieczenia pizzy ... z proporcji na 0,5 kg maki wychodzi w sam raz pizza na całą blachę w piekarniku :) / czyli takie XXL z dokładką :):)/ nie jest ani za grube , ani za cienkie...
UsuńMoi domowi smakosze uznali , że następnym razem musimy do ciasta na pizzę dodać trochę aromatycznych ziołowych przypraw...
super, gratuluję, wygląda zachwycająco, podziwiam, super przepis na ciasto zapewne również wypróbuję, pozdrawiam (nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu Grzesia :)
OdpowiedzUsuńRośnie Ci wspaniały pomocnik w kuchni. Kto wie, może kiedyś uczeń prześcignie mistrza? :)
OdpowiedzUsuńNie zmartwiłoby mnie to wcale :):)
Usuńno gratulacje ! u nas Nina (7 lat) często wyrabia ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiekawy blog i śliczne zdjęcia.pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ... pochwała od Ciebie sprawia mi wyjątkową przyjemność :)
Usuń