zupa cebulowa z grzankami i serem
ZUPA CEBULOWA
Jesienią i zimą smakuje najlepiej. Wspaniale rozgrzewa w zimny dzień. Jest aromatyczna, pyszna, sycąca.
ZUPA CEBULOWA
SKŁADNIKI :
* 6 dużych cebul
* warzywa : 1 marchewka,1 pietruszka, pół pora, pół selera
* 1 ząbek czosnku
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
* przyprawy: 2 listki laurowe, mielony kminek - 1/2 łyżeczki, majeranek - 2 łyżeczki, sól i pieprz świeżo zmielony - do smaku
* w tym miejscu na liście składników powinno pojawić się białe wino - ale wina zabrakło w domu :) pojawia się więc ocet jabłkowy BIO w ilości 2 łyżek - doskonale się sprawdził i wydobył głębię smaku cebulowej zupy :)
WYKONANIE :
Cebulę pokroiłam w pół krążki. W garnku o grubym dnie dusiłam ją na oliwie z oliwek aż zeszkliła się. Dolałam około 2 litry gorącej wody, dodałam utarte na grubych oczkach warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Pokroiłam w kostkę pora i zsunęłam go z deski wprost do garnka z zupą. Potem był czas na przyprawy: majeranek, kminek, liście laurowe, sól, pieprz, ocet jabłkowy i zmiażdżony ząbek czosnku. Po ok 40 minutach zupa była gotowa.
Teraz pora na GRZANKI :
* pełnoziarnisty chleb z dodatkiem kminku
* sery: brie, camembert, gouda
Na grzanki świetnie nadaje się bułka lub weka ale doskonały będzie też pełnoziarnisty chleb z dodatkiem kminku - ja taki właśnie wybrałam.
Do rozgrzanego piekarnika wkładam na parę minut kromki chleba. Gdy są gorące - układam
na nich plastry ulubionego sera camembert lub brie. Ser można zapiec na grzankach w piecu.
Hej! Wyróżniłam Cię w programie Liebster Blog! Zapraszam do zabawy, pytania na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html
Dawno jej nie jadłam!
OdpowiedzUsuńaż wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam cebulowej ...
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, pyyycha!
OdpowiedzUsuńPyszna cebulowa!
OdpowiedzUsuńO tej porze roku szczególnie ją lubię.
Porywam cały garnek ;]
OdpowiedzUsuńNa te jesienne chłody idealna :)
OdpowiedzUsuń