TRYB JASNY/CIEMNY

zupa cebulowa z grzankami i serem


ZUPA CEBULOWA

Jesienią i zimą smakuje najlepiej. Wspaniale rozgrzewa w zimny dzień. Jest aromatyczna, pyszna, sycąca.

 

ZUPA CEBULOWA

SKŁADNIKI :

* 6 dużych cebul
* warzywa : 1 marchewka,1 pietruszka, pół pora, pół selera
* 1 ząbek czosnku
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
* przyprawy: 2 listki laurowe, mielony kminek - 1/2 łyżeczki, majeranek - 2 łyżeczki, sól i pieprz świeżo zmielony - do smaku
* w tym miejscu na liście składników powinno pojawić się białe wino - ale wina zabrakło w domu :) pojawia się więc ocet jabłkowy BIO w ilości 2 łyżek - doskonale się sprawdził i wydobył głębię smaku cebulowej zupy :)

WYKONANIE :

Cebulę pokroiłam w pół krążki. W garnku o grubym dnie dusiłam ją na oliwie z oliwek  aż zeszkliła się. Dolałam około 2 litry gorącej wody, dodałam utarte na grubych oczkach warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Pokroiłam w kostkę pora i zsunęłam go z deski wprost do garnka z zupą. Potem był czas na przyprawy: majeranek, kminek, liście laurowe, sól, pieprz, ocet jabłkowy i zmiażdżony ząbek czosnku. Po ok 40 minutach zupa była gotowa.



Teraz pora na GRZANKI :
 

* pełnoziarnisty chleb z dodatkiem kminku
 * sery: brie, camembert, gouda

Na grzanki świetnie nadaje się bułka lub weka ale doskonały będzie też pełnoziarnisty chleb z dodatkiem kminku - ja taki właśnie wybrałam.
Do rozgrzanego piekarnika wkładam na parę minut kromki chleba. Gdy są gorące - układam
na nich plastry ulubionego sera camembert lub brie. Ser można zapiec na grzankach w piecu.

I jeszcze odrobina utartego sera żółtego do gorące cebulowej zupy - I  GOTOWE :)



Komentarze

  1. Hej! Wyróżniłam Cię w programie Liebster Blog! Zapraszam do zabawy, pytania na moim blogu :)
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam cebulowej ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna cebulowa!
    O tej porze roku szczególnie ją lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na te jesienne chłody idealna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI