śledziowa sałatka kanapkowa i opowieść o dziewiczych śledziach...
SKŁADNIKI :
* 4 filety śledziowe a'la matias / dlaczego tak dziwnie napisałam ? - zaraz wytłumaczę :) /
* 1,5 cebuli
* 1,5 winnego jabłka
* natka pietruszki / tak by się od niej zazieleniło w sałatce /
* kolorowy pieprz świeżo zmielony - nie żałujcie :) pokręćcie chwilę młynkiem :):)
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - ok 1 łyżka
* ocet jabłkowy - 1 łyżeczka / JABŁKOWY , nie ten o smaku jabłkowym :) /
* majonez - 1 łyżka
MATIAS - to nie gatunek śledzia , ale śledź dziewiczy - ryba młodociana - czyli taka , która jest przed pierwszym tarłem ... takie sztuki mają najdelikatniejsze , najsmaczniejsze i najtłustsze mięso - nie straciły energii i zapasu tłuszczyku podczas tarła :):) .. matiasy poławiane są na Morzu Północnym tylko w maju i czerwcu głównie przez Holendrów i Niemców ... na polskim rynku są praktycznie niedostępne - w sklepach króluje śledź a'la matias ... solone filety z matiasa są też znacząco mniej słone od tych , które na co dzień kupujemy...
WYKONANIE :
1. Wymoczyłam solone filety śledziowe w wodzie / przez około 4 godziny /...
2. Pokroiłam je w drobną kostkę...
3. Obrałam i poszatkowałam jabłka i cebulę ...
JEŚLI POSIADACIE TASAK TO NIE WAHAJCIE SIĘ GO UŻYĆ :):)
4. Drobno pokroiłam natkę pietruszki...
5. Wymieszałam składniki sałatki ... dodałam oliwę , majonez , ocet jabłkowy i duuużo pieprzu ...
* 4 filety śledziowe a'la matias / dlaczego tak dziwnie napisałam ? - zaraz wytłumaczę :) /
* 1,5 cebuli
* 1,5 winnego jabłka
* natka pietruszki / tak by się od niej zazieleniło w sałatce /
* kolorowy pieprz świeżo zmielony - nie żałujcie :) pokręćcie chwilę młynkiem :):)
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - ok 1 łyżka
* ocet jabłkowy - 1 łyżeczka / JABŁKOWY , nie ten o smaku jabłkowym :) /
* majonez - 1 łyżka
MATIAS - to nie gatunek śledzia , ale śledź dziewiczy - ryba młodociana - czyli taka , która jest przed pierwszym tarłem ... takie sztuki mają najdelikatniejsze , najsmaczniejsze i najtłustsze mięso - nie straciły energii i zapasu tłuszczyku podczas tarła :):) .. matiasy poławiane są na Morzu Północnym tylko w maju i czerwcu głównie przez Holendrów i Niemców ... na polskim rynku są praktycznie niedostępne - w sklepach króluje śledź a'la matias ... solone filety z matiasa są też znacząco mniej słone od tych , które na co dzień kupujemy...
WYKONANIE :
1. Wymoczyłam solone filety śledziowe w wodzie / przez około 4 godziny /...
2. Pokroiłam je w drobną kostkę...
3. Obrałam i poszatkowałam jabłka i cebulę ...
JEŚLI POSIADACIE TASAK TO NIE WAHAJCIE SIĘ GO UŻYĆ :):)
4. Drobno pokroiłam natkę pietruszki...
5. Wymieszałam składniki sałatki ... dodałam oliwę , majonez , ocet jabłkowy i duuużo pieprzu ...
ciekawy pomysł, ja robię podobne z jabłkiem, cebulą i śmietaną:)
OdpowiedzUsuńRobię podobne, smakują mi takie sledziki, dlatego wiem,że podałaś smaczny przepis, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOoo coś dla mojego Drogiego Małżonka, który kocha śledziki z cebulką:)
OdpowiedzUsuń