PIERNIKI Z "WITRAŻEM"
PIERNIKI Z WITRAŻEM
Przepis na pierniki z witrażem na choinkę.
Pierniki z witrażem bardzo łatwo wykonać. Są piękną ozdobą świąteczną. Można powiesić je na choince. Światełka lampek choinkowych będą przez nie przenikać tworząc cudowny, świąteczny klimat w naszym domu. Równie pięknie wyglądają powieszone w oknie.
Jutro pojedziemy po choinkę; żywą, pachnącą lasem. Zawisną na niej witraże z piernika. Blask lampek pięknie w nich rozbłyśnie. A dziś piernikowe witraże świątecznie ozdobiły już nasze okna.
Pierniki z witrażem piekę tuż przed planowanym ubieraniem choinki. Zaraz po upieczeniu są twarde, ale z czasem będą miękły i wtedy zaczynają magicznie znikać z choinki podjadane przez domowych małych i dużych łasuchów.
Pierniki z witrażem wykorzystuję również do dekorowania świątecznego TORTU PIERNIKOWEGO .
PIERNIKI Z WITRAŻEM SKŁADNIKI NA CIASTO
* 40 dkg mąki
* 25 dkg miodu
* 10 dkg masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki cynamonu
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru
+ 200 G KOLOROWYCH LANDRYNEK
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru
+ 200 G KOLOROWYCH LANDRYNEK
PIERNIKI Z WITRAŻEM WYKONANIE
Można użyć gotową przyprawę piernikową, ale ja wolę sama komponować smak naszych pierników. POZNAJ WSZYSTKIE SEKRETY MOJEJ PRZYPRAWY DO PIERNIKA
Pieczenie pierników rozpoczynam od przygotowania domowej przyprawy do piernika (link do przepisu widzisz powyżej).
Gałkę muszkatołową ścieram na tarce o drobniutkich oczkach.
Goździki rozgniatam na desce wałkiem do ciasta (można zrobić to w moździerzu).
Goździki rozgniatam na desce wałkiem do ciasta (można zrobić to w moździerzu).
Miód, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewam w garnku do momentu aż masło się roztopi; studzę.
Do przestudzonej, aromatycznej masy dodaję mąkę i sodę oczyszczoną. Początkowo mieszam składniki łyżką, a potem dłońmi zagniatam miękkie ciasto.
PRZED FORMOWANIEM PIERNIKÓW CIASTO NALEŻY SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.
PRZED FORMOWANIEM PIERNIKÓW CIASTO NALEŻY SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.
Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na
grubość ok 3 milimetrów. Ciasto jest mięciutkie i plastyczne -
czynność trwa moment (należy tylko pamiętać o obsypaniu mąką wałka do
ciasta). Foremkami o dowolnych kształtach (np. gwiazdkach, kółkach) wycinamy pierniczki. Używając foremki w mniejszym rozmiarze w każdym pierniku robimy ozdobne wycięcie w kształcie gwiazdki lub kółeczka.
W trakcie pieczenia pierniki nieznacznie urosną; układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia musimy zostawić im trochę luzu.
W trakcie pieczenia pierniki nieznacznie urosną; układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia musimy zostawić im trochę luzu.
JAK ZROBIĆ WITRAŻ W PIERNIKU ?
Landrynki należy roztłuc lub zmielić w malakserze i używając łyżeczki wsypywać do otworów w piernikach. Pierniki pieką się w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. W trakcie pieczenia cukierki się rozpuszczą i zespolą z piernikowym ciastem. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piernikami z pieca. Pierniki muszą pozostać przez około 10 minut na papierze do pieczenia (zsuwamy go ostrożnie z blachy na tacę lub blat kuchenny) - w tym czasie pierniki schłodzą się na tyle, że "witrażyk" zastygnie. Następnie przytrzymując papier odklejamy je.
Pierniki z "witrażem" to świetny pomysł na świąteczny prezent.
POZNAJCIE RÓWNIEŻ NASZ PRZEPIS NA
pierniki z witrażem
cudne ! też planowałam zrobić, ale nie wiem czy dam radę w tym roku
OdpowiedzUsuńpozdrawiam świątecznie :)
pysznie!
OdpowiedzUsuńpiękne są te witrażyki.
Nauczyłam to za dużo powiedziane;) Wyszły Ci prześlicznie! Zrobiłaś też takie jakie ja chciałam - gwiazdkę w gwiazdce, niestety nie miałam foremek różnej wielkości w tym kształcie. Pięknie będą się prezentowały podświetlane przez lampki choinkowe...
OdpowiedzUsuńChoinka już pachnie nam w domu :) jeszcze nie przystroiliśmy jej , ale już niedługo :):)
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńCo prawda swoje pierniczki już w tym roku zrobiłam, ale na Twoje napatrzeć się nie mogę i chyba jeszcze dziś je zrobię :)
Pozdrawiam serdecznie!
Przepiękne:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszę wypróbować, bo naprawdę rewelacyjnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńsą niezwykle dekoracyjne :)idealne pierniki na choinkę...
UsuńŚwietny pomysł z tym witrażem :)
OdpowiedzUsuńpomysł nie był mój :) gdy je zobaczyłam na blogu Arniki - po prostu musiałam je upiec :)
Usuńale śliczne :)
OdpowiedzUsuńCudowne! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne! Zachwycają mnie po raz kolejny:)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :}
OdpowiedzUsuńU mnie nie ma śniegu! :o
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za wszystkie miłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTeż niedawno piekłam witrażykowe ciastka. Są super :)
OdpowiedzUsuńPierniczki idealne na choinkę. <3
OdpowiedzUsuńIle dni wcześniej można je zrobić ?
OdpowiedzUsuń