TRYB JASNY/CIEMNY

ryba po grecku w wersji dietetycznej...




































SKŁADNIKI :

1 -1,5 kg filetów rybnych / np.  dorsz , łosoś , mintaj / - ja użyłam filety z dorsza
4 marchewki
1 duża pietruszka
1 seler
1 por
2 cebule
1 słoiczek przecieru pomidorowego / ja wykorzystałam 2 słoiki domowego przecieru ... jest mniej skoncentrowany  niż  przecier z półek sklepowych /
przyprawy : sól , pieprz , 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki , 2 liście laurowe , 3 ziarna ziela angielskiego
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy


WYKONANIE :

1. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki ... solimy , pieprzymy i skrapiamy odrobiną oliwy...rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy rybę ok 20 minut...

2. Warzywa / marchewkę , pietruszkę , seler  / ucieramy na tarce o dużych oczkach...

3. Por i cebulę kroimy w kostkę...

4. W garnku o grubym dnie , na odrobinie oleju , dusimy cebulę i por /do zeszklenia /... dodajemy resztę warzyw ...solimy , pieprzymy i dodajemy resztę przypraw - sos powinien być dość pikantny , wyrazisty - pamiętajmy , że danie podajemy "na zimno"... dusimy na małym ogniu często mieszając ...podlewamy odrobiną wody w razie potrzeby...

5. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy...

6. Warzywa powinny pozostać lekko twarde ... woda ma odparować...

7. W naczyniu układamy kolejne warstwy pieczonej ryby , a na nich warstwy duszonych warzyw /tak do skończenia składników /... na wierzchu układamy zawsze warstwę warzyw...
Półmisek wkładamy do lodówki na co najmniej  12 godzin ...






Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

Komentarze

  1. Uwielbiam rybę po grecku! Przekonuje mnie Twoja pieczona wersja:)Wygląda apetycznie i mam ochotę na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a u Ciebie znów pyszna rybka :) po grecku bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czasu można przechowywać? Wypróbowałaś już ? Bo nie wiem kiedy powinnam robić????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam tę rybę w zeszłym tygodniu... w trzeciej dobie skończyliśmy ją jeść /u nas rzadko coś leży długo w lodówce :)/... Aniu wydaje mi się , że 3 doby to okres absolutnie bezpieczny do przechowywania takiego dania w lodówce ...

      Usuń
    2. Dzięki! Robię jeszcze dzisiaj albo jutro rano. Pierwsi goście zjawią się w sobotę wieczorem, także świętowanie zaczniemy już wtedy. A ryby po grecku nie jadłam naprawdę długo - dzięki za pomysł :)

      Usuń
  4. Uwielbiam sos z ryby po grecku,mogłabym go jeść ze wszystkim. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też tak mam :):) czasem robię podobny sos do kurczaka...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ryby w takim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pragnę złożyć życzenia z okazji nadchodzących Świąt:

    Niech Święta Bożego Narodzenia i Wigilijny wieczór upłyną w szczęściu i radości przy staropolskich kolędach i zapachu świerkowej gałązki w gronie najbliższych.....


    życzy Agnieszka Kowalska z rodziną!
    http://uw-aga-gotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam. Nie wyobrażam sobie Świąt bez dorsza po grecku. Twój wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ryba po grecku to zapowiedź pysznego świętowania.
    Szczęśliwych i spokojnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  10. Och, jak ja lubię rybę po grecku. Szczególnie warzywka....
    Pozdrawiam świątecznie Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. U nas taka rybka tylko na ciepło nie na pikantno.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI