TRYB JASNY/CIEMNY

śledź w oleju

ŚLEDZIE W OLEJU

Przepis na pyszne śledzie w oleju

SKŁADNIKI :

5 filetów śledziowych a la matias
2 cebule
4 liście laurowe
2 łyżeczki kolorowego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
około 3/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego


  WYKONANIE :

1. Filety śledziowe  moczymy w wodzie przez kilka godzin (zmieniając wodę parokrotnie)
2. Cebulę kroimy w cieniutkie pół krążki
3. Namoczone filety śledziowe kroimy w kawałki. Wysokim naczyniu układamy kolejne warstwy śledzi, a na nich warstwy cebuli i przypraw.
4. Śledzie zalewamy mieszanką oleju i soku z cytryny (tak by śledzie były przykryte) i odstawiamy je na dobę lub dwie do lodówki, aby smaki się "przegryzły".




POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE  PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA


Lubicie śledzie? 

Poznajcie więcej naszych przepisów ze śledziem w roli głównej

śledzie w musztardowym sosie

szuba czyli śledź pod pierzynką

śledzie w śmietanie

 


śledzie w oleju

Komentarze

  1. To dobra pora na śledziki, u mnie dziś też były zaprawianę na świąteczną sałatkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam wg tego przepisu. Pyszny sledz :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI