TRYB JASNY/CIEMNY

masło czosnkowe sposobem na walkę z grypą cz. 4


CZOSNEK
w trakcie miażdżenia komórek czosnku uwalnia się ALLICYNA / substancja odpowiedzialna za charakterystyczny zapach czosnku /
* jest ona bardzo silnym antyutleniaczem,  uwalniającym  komórki od szkodliwych wolnych rodników ...
* ma silne działanie bakteriobójcze ... jest naturalnym antybiotykiem...
* pokonuje wirusy...
* ma działanie grzybobójcze ... jest skuteczna zwłaszcza po kuracji antybiotykowej - odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w naszych jelitach...niszczy atakujące nasz organizm drożdżaki / dlatego warto zjadać czosnek przy różnych grzybicach, pleśniawkach jamy ustnej/...
* działa przeciwzakrzepowo , przeciwmiażdżycowo , obniża poziom złego cholesterolu we krwi ...
* pomaga w walce z pasożytami przewodu pokarmowego ...
* ułatwia trawienie , pomaga przy zgadze i wzdęciach ...



CZOSNEK zalecany jest jako naturalny lek w trakcie infekcji układu oddechowego , grypy , przeziębienia , bólu gardła , infekcji ucha , zapalenia oskrzeli , katarze ...

Wysoka temperatura pozbawia czosnek tych niezwykłych właściwości  - dlatego w celach profilaktycznych i leczniczych  powinniśmy spożywać go na surowo po uprzednim rozgnieceniu go w wyciskarce ...
Jeśli przeszkadza Wam intensywny czosnkowy zapach - pamiętajcie , że możecie zniwelować go jedząc natkę pietruszki ...



Dla tych , którzy walczą z przeziębieniem i grypą polecam dziś MASŁO CZOSNKOWE :

SKŁADNIKI :

1/2 kostki masła
1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku
1 kopiata łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
sól ziołowa do smaku

WYKONANIE : masło wyjmujemy z lodówki ... gdy zmięknie - rozgniatamy je widelcem ... dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki ... doprawiamy solą ziołową / a jeśli lubicie - dodajcie jeszcze szczyptę tymianku i pieprzu / i formujemy w maselniczce ...

Masło czosnkowe doskonale smakuje na grzankach , kanapkach lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków lub gotowanych na parze warzyw...

W  WALCE  Z WIRUSAMI  I BAKTERIAMI  POLECAM  TEŻ :



[herbatę z imbirem ]








[syrop z czosnku , miodu i cytryny]







[herbatę z sokiem malinowym]

Komentarze

  1. U mnie allicyna to podstawa każdej walki z zarazkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jest pierwszym sposobem , takim domowym lekiem pierwszego strzału ... i najczęściej wystarczającym i skutecznym ...

      Usuń
  2. Określenie "grypa" bywa często nadużywane, tymczasem prawdziwa grypa to bardzo poważna choroba, z możliwością istotnych powikłań, zatem szczerze wątpię, czy masełko czosnkowe okazałoby się skutecznym na nią lekarstwem:-). Natomiast z pewnością jest pyszne. Czosnek bez masełka również. Zażywanie czosnku (także w tabletkach) przynosi efekty (wzmacnia odporność), gdy stosujemy go profilaktycznie przez dłuższy okres. Podobnie jest w przypadku przyjmowania dobrego jakościowo tranu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grypa jest poważną chorobą - FAKT ... jej powikłania bywają bardzo groźne - CHODZI JEDNAK O TO ABY DO NICH NIE DOPUŚCIĆ , aby wzmocnić odporność organizmu , aby wspomóc nasz układ odpornościowy w walce z wirusem ... Grypa nie zawsze prowadzi do poważnych powikłań ... jest nieprzyjemną i ciężką chorobą i nie należy jej lekceważyć ... NIEZBĘDNY JEST ZDROWY ROZSĄDEK I KONSULTACJA LEKARSKA ale pierwszym sposobem leczenia w wypadku grypy i infekcji grypopodobnych jest leczenie objawowe ... dopiero gdy ono nie pomaga i pojawiają się powikłania - lekarz zapisuje silne leki i nie robi tego bez uzasadnionego powodu "na wyrost"...
      Czosnek nas nie wyleczy na przykład z zapalenia płuc , ale może pomóc do niego nie dopuścić ...

      Usuń
    2. Powtórzyłaś dokładnie to, co napisałam:-)czyli wszystko się zgadza - czosnek to profilaktyka infekcji, a nie lekarstwo na grypę. Jeśli natomiast chodzi o powikłania pogrypowe, to prawdą jest, że zdarzają się tylko czasami. Jednak potrafią dać o sobie znać dopiero po jakimś czasie i być naparwdę przerażające w skutkach. Niedawno, rozmawiając z lekarzem, dowiedziałam się, że np. stwardnienie rozsiane może być takim powikłaniem. Dlatego tak ważne jest, by grypę leczyć, "wyleżeć" ją i nie forsować organizmu w tym czasie. Straszne, co?

      Usuń
    3. Droczilko , nie przeczytałaś uważnie tego co napisałam :)
      Związki zawarte w czosnku mają nie tylko działanie profilaktyczne w walce z wirusami , bakteriami i grzybami - maja również naukowo udowodnione działanie lecznicze ...
      Nie chodzi o to , ze masło czosnkowe wyleczy nas z grypy ... chodzi o to , że jest jednym ze sposobów na wprowadzenie , "przemycenie" surowego czosnku do diety ...

      Usuń
  3. Uwielbiam czosnek i masło czosnkowe! Problem w tym, że ono najlepiej smakuje na świeżej bułeczce :)
    Ja tam nie latam do lekarza w przypadku grypy bo i tak mi nie pomoże. Trzeba siebie/dzieci obserwować i prosić o pomoc jeśli sprawy idą w złym kierunku (niekończąca sie gorączka, trudności z oddychaniem itd). A świeży czosnek o wiele lepszy od tego w tabletkach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tu się Aniu z Tobą zgodzę :)

      Usuń
    2. Ania, zjemy sobie po swiezej buleczce z maslem i czosnkiem i miodem? dobry zajazajer, pali w gardlo, a wspolnie spozywany ...no, milo wtedy, nie ma obaw:) Czosnek w tabletkach? OMG... coz to za chemia? nie wiem, bo unikam aptek i "dochtorow" > oni chyba jedynie chcieliby mi choroby wynaleźć :)

      To jak? mogę wpaść po nocnej zmianie na bułę z czosnkiem...Czy zagoscisz u mnie?
      Pozdrawiam "czosnkarzy":)

      Usuń
  4. Same interesujące wpisy u Pani :)
    zdrowo, kolorowo i do tego dietetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) i zapraszam do kolejnych odwiedzin ...

      Usuń
  5. http://dusia-gotuje.blogspot.com/ ZAPRASZAM :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie masło:) Wczoraj zrobiłam syrop z cebuli, czosnku i miodu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie masełko, zarówno zimą jak i latem do chleba z grilla
    pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj miało być mleko z czosnkiem

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI