migdałowo-orzechowy tort na powitanie Nowego Roku
Dwie warstwy - orzechowa i migdałowa przełożone delikatnym kremem. Rozpływająca się w ustach słodycz lekko przełamana nutą żurawiny i owocu granatu - prawdziwa poezja smaku.
10 żółtek
22 dkg cukru pudru
1 laska wanilii
1 KOPIATA łyżka intensywnego kakao
2 łyżki mleka
25 dkg WŁOSKICH ORZECHÓW
wykonanie :
Ucieramy mikserem żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Rozcinamy laskę wanilii, do masy z żółtek dodajemy jej czarny miąższ, miksujemy upajając się zapachem. Teraz pora na dokładne wymieszanie kakao z mlekiem. Następnie ROZDRABNIAMY ORZECHY "NA MĄKĘ " i dodajemy je do masy, miksujemy.
MASA MIGDAŁOWA :
składniki :
białka z 10 jaj
szczypta soli
22 dkg cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
miąższ z 1 laski wanilii
25 dkg MIGDAŁÓW
3 łyżki zmielonych biszkoptów
wykonanie :
wykonanie :
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier puder i sok z połowy cytryny, miąższ wanilii i miksujemy. Dosypujemy rozdrobnione "na mąkę" migdały i zmielone migdały.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, a jej spód nalewamy masę orzechową, a potem na nią przekładamy masę migdałową.
Ciasto pieczemy ok 1 godzinę.
Po wystudzeniu wystarczy tort udekorować np. polewą czekoladową, ale w wersji świątecznej proponuje przełożyć go masą.
125 ml śmietany kremówki
500 dkg serka mascarpone
owoc granatu
kandyzowane owoce żurawiny
płatki gorzkiej czekolady
płatki migdałów
mielone orzechy lub migdały
WYKONANIE :
1. Białą czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Mieliście kiedyś z tym problem? Ten problem ma na imię tłuszcz utwardzony - niektóre czekolady białe zawierają go w nadmiarze. Polecam gotowa polewa z białej czekolady z dopiskiem na opakowaniu: BEZ DODATKU TŁUSZCZÓW UTWARDZONYCH
2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy.
3. Dodajemy do niej serek mascarpone i miksujemy dokładnie.
4. Teraz pora na jednoczesne miksowanie i wlewanie wolnym strumyczkiem rozpuszczonej czekolady.
3. Dodajemy do niej serek mascarpone i miksujemy dokładnie.
4. Teraz pora na jednoczesne miksowanie i wlewanie wolnym strumyczkiem rozpuszczonej czekolady.
Ostudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, delikatnie kroimy je na dwa blaty. Rozpoznacie z łatwością, w którym miejscu powinniście przekroić - warstwa orzechowa i migdałowa różnią się kolorem.
Na spód kładziemy orzechowy blat. Bądźcie ostrożni - jest bardzo delikatny. Rozsmarowujemy na nim 1/3 masy mascarpone, obsypujemy ją płatkami gorzkiej czekolady i kandyzowanymi owocami żurawiny, kładziemy migdałowy blat.
Na spód kładziemy orzechowy blat. Bądźcie ostrożni - jest bardzo delikatny. Rozsmarowujemy na nim 1/3 masy mascarpone, obsypujemy ją płatkami gorzkiej czekolady i kandyzowanymi owocami żurawiny, kładziemy migdałowy blat.
Boski... Ależ bym chciała spróbować!
OdpowiedzUsuńprzez lata na pewno przyzwyczaiłaś się do ograniczeń diety ... tylko , że to pewnie nigdy prostym się nie staje ... ograniczenie ... każde ograniczenie w życiu trudne jest ...
UsuńO tym, że muszę wiele zmienić w diecie dowiedziałam się niespełna rok temu, więc jeszcze wiele smaków mam w pamięci:)Jak widzę takie cuda jak ten tort to lekko nie jest;)
Usuńjeśli można w jakiś sposób mieć władzę nad swoim problemem , poznać go , w jakikolwiek sposób go kontrolować - ograniczać go , eliminować , spowalniać na przykład poprzez dietę - to jest dobrze ... I TAK O TYM STARAJ SIĘ MYŚLEĆ :)
UsuńZ takim tortem z rozkoszą witałabym Nowy Rok! Wygląda rewelacyjnie!!!! Wszystkiego dobrego w 2013!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego dla Ciebie !
UsuńAle pojechałaś od początku roku...:-)Wygląda nieziemsko:-))
OdpowiedzUsuńtaki starter na pierwsze chwile Nowego Roku jest absolutnie wskazany :):)
UsuńPowitanie Nowego Roku takim wypiekiem to sama przyjemność.
OdpowiedzUsuńNie będę zaprzeczać :):):) pozdrawiam ...
Usuńrzeczywiście pojechałaś ostro!
OdpowiedzUsuńz takim tortem wszystko w Nowym Roku musi się udać :)
wszystkiego naj!!
Oby tak było :)
UsuńDosiego roku!
OdpowiedzUsuńDodatek żurawin i granatu wygląda niesamowicie ciekawie - muszę upiec :)
Apetycznie przywitałaś nowy rok:) Szczęśliwego, zdrowego i wspaniałego 2013!
OdpowiedzUsuńImponujący ten tort :)
OdpowiedzUsuń