TRYB JASNY/CIEMNY

nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz. 3


ŚNIADANIE : 

Dziś chleb z wędliną i surówka z papryki.

* 2 kromki pełnoziarnistego chleba - 75 g
* plaster "wysokogatunkowej " wędliny drobiowej - 30 g
* do pochrupania z kanapką : listki sałaty lodowej, korniszon, pomidorki migdałowe
* SAŁATKA : kolorowe papryki pokrojone w kostkę ( zielona, żółta, czerwona ) 100 g + po 1/4 cebuli białej i czerwonej pokrojonej w piórka + 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno + sól i pieprz do smaku
* kawa/herbata  (bez cukru ! ) + 150 ml chudego mleka  LUB   kawa/herbata  i  150 ml chudego jogurtu naturalnego lub kefiru 


II  ŚNIADANIE :  

jabłko lub pomarańcza

OBIAD :


ZUPA :

Dziś ponownie jedliśmy zupę [kalafiorowo-brokułową]







II  DANIE : 

Pulpety wołowe w pikantnym, kremowym sosie wielowarzywnym  podane z pęcakiem i zieloną fasolką gotowaną na parze.



PULPETY  WOŁOWE - SKŁADNIKI :

* Po 100 g mięsa wołowego pieczeniowego na jedną porcję 

* składniki na sos - podaję proporcje na 4 porcje ! :
1 cebula 
1/4 pora 
1 marchewka 
1/2 pomidorów z puszki wraz z sosem
2 czubate łyżeczki pikantnego sosu Ajwar  (jeśli nie macie - dodajcie do sosu trochę papryki, cukinii i bakłażana )
przyprawy : sól , pieprz , papryka czerwona


wykonanie : 

Mięso wołowe  mielimy. Przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Nie żałujemy przypraw - dietetycznie nie musi oznaczać niesmacznie :)
JEDNA PORCJA - to 100 g surowego mięsa !  Stugramowe porcje dzielimy na 4 mięsne kulki. 

Przygotowujemy sos : warzywa kroimy w kostkę; przekładamy je do garnka; zalewamy je niewielką  ilością wody; gotujemy ok 15 minut; dodajemy przyprawy : sól, sos Ajvar, czerwoną paprykę. Wrzucamy mięsne kulki ( wody musi być tyle w sosie, aby tylko przykryła mięso ) GOTUJEMY 10 MINUT. Mięsne pulpety wyjmujemy z sosu; sos miksujemy - staje się aksamitny i gesty. Ponownie wkładamy pulpety do sosu i doprowadzamy go do wrzenia.


PĘCAK gotujemy na sypko - jedna miarka pęcaku + 3 miarki wody + sól do smaku /
Jedna porcja kaszy to 3 łyżki kaszy ugotowanej. 

 






ZIELONA  FASOLKA 
Mrożoną zieloną fasolkę gotujemy na parze.
Jedna porcja to : 100 g fasolki + 1 łyżeczka oleju + sól do smaku + 1/2 zmiażdżonego ząbka czosnku




KOLACJA : 

Zostało mi trochę wołowiny - przygotowałam cukinię faszerowaną.


Przepis na faszerowaną cukinię  :

W diecie 1200 kalorii możecie wykorzystać go zarówno jako danie obiadowe jak i kolacyjne :
* jako danie obiadowe - jedna porcja to : 2 połówki  faszerowanej cukinii zawierające razem 100 g mięsa.
* jako danie kolacyjne - jedna porcja to połówka faszerowanej cukinii zawierająca 30 g mięsa

CUKINIA  FASZEROWANA  NA KOLACJĘ :
( przygotowywałam kolację dla całej rodziny - wy dostosujcie proporcje do swoich potrzeb)

* 3 niewielkie cukinie 
* 2 duże lub 4 małe pieczarki 
* 1 cebula czerwona
* 1/4 pora
* 1/4 papryki czerwonej
* 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 2 łyżeczki ostrego sosu Ajvar
* po 30 g  mięsa wołowego pieczeniowego  na jedną porcję  

PAMIĘTAJCIE, ŻE  W  DIECIE  1200  KALORII  JEDNĄ  PORCJĘ  KOLACYJNĄ  PRZYGOTOWUJE  SIĘ  Z  30 G SUROWEGO  MIĘSA LUB  TAKIEJ  SAMEJ  ILOŚCI  CHUDEJ  WĘDLINY 

* przyprawy : sól, pieprz, czerwona papryka ... lubię gdy taki farsz jest pikantny 

WYKONANIE :

Cukinie obieramy; przekrawamy wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy część nasienną, warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu, obsypujemy je przyprawami : solą ziołowa, papryką czerwoną  ostrą, pieprzem, natką pietruszki.

Tak przygotowaną cukinię wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie cukinie napełniamy farszem warzywno-mięsnym i zapiekamy przez kolejne kilka minut.

Farsz : warzywa kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy 3 łyżeczki oleju. Warzywa dusimy przez kilka minut stale mieszając ( mają pozostać półtwarde ). Dodajemy przyprawy ... warzywa zsuwamy na jedna połowę patelni , a na drugiej podsmażamy  mielone pieczeniowe mięso wołowe licząc po 30 g na jedną porcję. Stale mieszamy. Gdy mięso "zbieleje" - dodajemy sos Ajvar . Teraz możemy już napełniać podpieczone cukinie.

Pamiętajcie, że farsz możecie komponować z innych warzyw stosownie do waszych upodobań smakowych i pory roku !

Kolacja w diecie 1200 kalorii - jedna porcja kolacyjna to  :

* połówka cukinii faszerowanej warzywami z dodatkiem 30 g chudego mięsa wołowego 
* 2 kromki razowego lub pełnoziarnistego chleba 
* pomidorki do pochrupania
* 100 ml kefiru



































Dużo wołowiny dziś ? 
Pamiętajcie, że to tylko przykładowy jadłospis ! Poszczególne dania kolacyjne, obiadowe czy śniadaniowe nie są przypisane do konkretnego dnia diety. Swoje posiłki możecie komponować w dowolnym układzie stosownie do waszych upodobań smakowych i zawartości lodówki. Ważne jest jednak, aby wasza dieta była urozmaicona ! 
Zamieszczone przepisy traktujcie jako przykłady czy inspirację dla siebie.

Komentarze

  1. Uwielbiam te Twoje przepisy! Pokazujesz, że zdrowo nie znaczy nudno i niesmacznie. Jeszcze kilka takich wpisów i chyba sama przejdę na dietę:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te przepisy możesz wykorzystywać nie tylko będąc na diecie :)... wtedy możesz inny sos przyrządzić do sałatek / np miodowy winegret / i nie musisz restrykcyjnie odważać porcji mięsa tak jak ja to teraz robię :)

      Usuń
  2. Doprawdy, jak pysznie i różnorodnie można funkcjonować na tej diecie. A wydawałoby się, że 1200kcal to nie tak wiele...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiele nie jest , ale głodu też wielkiego nie odczuwamy ... w zamian za to - POCZUCIE LEKKOŚCI :)

      Usuń
  3. z takimi posiłkami odchudzanie do czysta przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) takie odchudzanie jest przyjemne , ale wymaga też sporo systematyczności i planowania / a ja z natury swojej zamotana bywam :) /

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. nieskromnie zgodzę się z Tobą :) - dania są bardzo smaczne...

      Usuń
  5. Preacusiu!! Kochana jesteś że dzielisz się tymi wszystkimi pomysłami. Trzymam kciuki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wieeeeesz , gdy skupiam uwagę na fotografowaniu - to zapominam o podjadaniu :):):)

      Usuń
  6. Od kilku dni jestem na tej diecie, w dużym stopniu sugeruję się tymi przepisami i jestem w szoku!! Zdecydowanie NIE jestem głodna, wręcz przeciwnie! Tylko troche trzeba w kuchni postać, ale warto bo jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo cieszę się czytając takie słowa ... jest to dowód na to , że ta dieta nie jest udręką :)

      Usuń
  7. Zaczołam dietę dwa dni temu twoje dania są pyszne i pięknie wyglądają nie wiem tylko jak przekonać moje dzieci do niej męża się udało to i tak duży sukces

    OdpowiedzUsuń
  8. Pulpety są przepyszne! Co prawda zrobiłam do nich 4 razy więcej sosu,bo widząc u góry informację o 100 gramach mięsa na jedną porcję, automatycznie pomyślałam (nie doczytałam zdania poniżej) ,że i ilość składników sosu poniżej jest na 1 porcję i przemnożyłam razy 4 ;) Nic nie szkodzi,bo sos jest nieziemski i ma go kto zjeść. Jestem pod nieustającym wrażeniem,że dietetyczne potrawy mogą być tak smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pulpety i sos są przepyszne, właśnie zjadłam swoją porcję :) Ja wolę mięso z indyka więc użyłam takiego, a ponieważ jest bardzo delikatne i bałam się, że rozpadnie się podczas gotowania, dodałam łyżkę kaszy manny i wyszły idealne. Już drugi raz stosuję tę dietę i korzystam z Pani przepisów. Schudłam, poprawiła mi się krew, nie głoduję a dania są pyszne. Pozdrawiam z kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo się cieszę mogąc czytać o pani sukcesach w odchudzaniu.
    Sugeruję nie rezygnować całkowicie z chudej wołowiny. Pojawia się ona w jadłospisie obok mięsa drobiowego ze względu na jej wartości odżywcze. Zawsze zachęcam do dużego urozmaicenia w diecie, dzięki któremu nie będą nam grozić niedobory żywieniowe nawet gdy jesteśmy na diecie niskokalorycznej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI