nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz. 3
ŚNIADANIE :
Dziś chleb z wędliną i surówka z papryki.
* 2 kromki pełnoziarnistego chleba - 75 g
* plaster "wysokogatunkowej " wędliny drobiowej - 30 g
* do pochrupania z kanapką : listki sałaty lodowej, korniszon, pomidorki migdałowe
* SAŁATKA : kolorowe papryki pokrojone w kostkę ( zielona, żółta, czerwona ) 100 g + po 1/4 cebuli białej i czerwonej pokrojonej w piórka + 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno + sól i pieprz do smaku
* kawa/herbata (bez cukru ! ) + 150 ml chudego mleka LUB kawa/herbata i 150 ml chudego jogurtu naturalnego lub kefiru
II ŚNIADANIE :
jabłko lub pomarańcza
OBIAD :
ZUPA :
Dziś ponownie jedliśmy zupę [kalafiorowo-brokułową]
II DANIE :
Pulpety wołowe w pikantnym, kremowym sosie wielowarzywnym podane z pęcakiem i zieloną fasolką gotowaną na parze.
PULPETY WOŁOWE - SKŁADNIKI :
* Po 100 g mięsa wołowego pieczeniowego na jedną porcję
* składniki na sos - podaję proporcje na 4 porcje ! :
1 cebula
1/4 pora
1 marchewka
1/2 pomidorów z puszki wraz z sosem
2 czubate łyżeczki pikantnego sosu Ajwar (jeśli nie macie - dodajcie do sosu trochę papryki, cukinii i bakłażana )
przyprawy : sól , pieprz , papryka czerwona
wykonanie :
Mięso wołowe mielimy. Przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Nie żałujemy przypraw - dietetycznie nie musi oznaczać niesmacznie :)
JEDNA PORCJA - to 100 g surowego mięsa ! Stugramowe porcje dzielimy na 4 mięsne kulki.
Przygotowujemy sos : warzywa kroimy w kostkę; przekładamy je do garnka; zalewamy je niewielką ilością wody; gotujemy ok 15 minut; dodajemy przyprawy : sól, sos Ajvar, czerwoną paprykę. Wrzucamy mięsne kulki ( wody musi być tyle w sosie, aby tylko przykryła mięso ) GOTUJEMY 10 MINUT. Mięsne pulpety wyjmujemy z sosu; sos miksujemy - staje się aksamitny i gesty. Ponownie wkładamy pulpety do sosu i doprowadzamy go do wrzenia.
PĘCAK gotujemy na sypko - jedna miarka pęcaku + 3 miarki wody + sól do smaku /
Jedna porcja kaszy to 3 łyżki kaszy ugotowanej.
ZIELONA FASOLKA
Mrożoną zieloną fasolkę gotujemy na parze.
Jedna porcja to : 100 g fasolki + 1 łyżeczka oleju + sól do smaku + 1/2 zmiażdżonego ząbka czosnku
Zostało mi trochę wołowiny - przygotowałam cukinię faszerowaną.
W diecie 1200 kalorii możecie wykorzystać go zarówno jako danie obiadowe jak i kolacyjne :
* jako danie obiadowe - jedna porcja to : 2 połówki faszerowanej cukinii zawierające razem 100 g mięsa.
* jako danie kolacyjne - jedna porcja to połówka faszerowanej cukinii zawierająca 30 g mięsa
CUKINIA FASZEROWANA NA KOLACJĘ :
( przygotowywałam kolację dla całej rodziny - wy dostosujcie proporcje do swoich potrzeb)
* 3 niewielkie cukinie
* 2 duże lub 4 małe pieczarki
* 1 cebula czerwona
* 1/4 pora
* 1/4 papryki czerwonej
* 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 2 łyżeczki ostrego sosu Ajvar
* po 30 g mięsa wołowego pieczeniowego na jedną porcję
PAMIĘTAJCIE, ŻE W DIECIE 1200 KALORII JEDNĄ PORCJĘ KOLACYJNĄ PRZYGOTOWUJE SIĘ Z 30 G SUROWEGO MIĘSA LUB TAKIEJ SAMEJ ILOŚCI CHUDEJ WĘDLINY
* przyprawy : sól, pieprz, czerwona papryka ... lubię gdy taki farsz jest pikantny
Cukinie obieramy; przekrawamy wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy część nasienną, warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu, obsypujemy je przyprawami : solą ziołowa, papryką czerwoną ostrą, pieprzem, natką pietruszki.
Tak przygotowaną cukinię wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie cukinie napełniamy farszem warzywno-mięsnym i zapiekamy przez kolejne kilka minut.
Farsz : warzywa kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy 3 łyżeczki oleju. Warzywa dusimy przez kilka minut stale mieszając ( mają pozostać półtwarde ). Dodajemy przyprawy ... warzywa zsuwamy na jedna połowę patelni , a na drugiej podsmażamy mielone pieczeniowe mięso wołowe licząc po 30 g na jedną porcję. Stale mieszamy. Gdy mięso "zbieleje" - dodajemy sos Ajvar . Teraz możemy już napełniać podpieczone cukinie.
Pamiętajcie, że farsz możecie komponować z innych warzyw stosownie do waszych upodobań smakowych i pory roku !
Kolacja w diecie 1200 kalorii - jedna porcja kolacyjna to :
* połówka cukinii faszerowanej warzywami z dodatkiem 30 g chudego mięsa wołowego
* 2 kromki razowego lub pełnoziarnistego chleba
* pomidorki do pochrupania
* 100 ml kefiru
Dużo wołowiny dziś ?
Pamiętajcie, że to tylko przykładowy jadłospis ! Poszczególne dania kolacyjne, obiadowe czy śniadaniowe nie są przypisane do konkretnego dnia diety. Swoje posiłki możecie komponować w dowolnym układzie stosownie do waszych upodobań smakowych i zawartości lodówki. Ważne jest jednak, aby wasza dieta była urozmaicona !
Zamieszczone przepisy traktujcie jako przykłady czy inspirację dla siebie.
Uwielbiam te Twoje przepisy! Pokazujesz, że zdrowo nie znaczy nudno i niesmacznie. Jeszcze kilka takich wpisów i chyba sama przejdę na dietę:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńte przepisy możesz wykorzystywać nie tylko będąc na diecie :)... wtedy możesz inny sos przyrządzić do sałatek / np miodowy winegret / i nie musisz restrykcyjnie odważać porcji mięsa tak jak ja to teraz robię :)
UsuńDoprawdy, jak pysznie i różnorodnie można funkcjonować na tej diecie. A wydawałoby się, że 1200kcal to nie tak wiele...
OdpowiedzUsuńwiele nie jest , ale głodu też wielkiego nie odczuwamy ... w zamian za to - POCZUCIE LEKKOŚCI :)
Usuńz takimi posiłkami odchudzanie do czysta przyjemność :)
OdpowiedzUsuńto prawda :) takie odchudzanie jest przyjemne , ale wymaga też sporo systematyczności i planowania / a ja z natury swojej zamotana bywam :) /
UsuńJesteś niesamowita!:)
OdpowiedzUsuńraczej jestem na czekoladowym głodzie :):):)
UsuńAle pyszności:)
OdpowiedzUsuńnieskromnie zgodzę się z Tobą :) - dania są bardzo smaczne...
UsuńPreacusiu!! Kochana jesteś że dzielisz się tymi wszystkimi pomysłami. Trzymam kciuki!!!
OdpowiedzUsuńwieeeeesz , gdy skupiam uwagę na fotografowaniu - to zapominam o podjadaniu :):):)
UsuńOd kilku dni jestem na tej diecie, w dużym stopniu sugeruję się tymi przepisami i jestem w szoku!! Zdecydowanie NIE jestem głodna, wręcz przeciwnie! Tylko troche trzeba w kuchni postać, ale warto bo jest pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo cieszę się czytając takie słowa ... jest to dowód na to , że ta dieta nie jest udręką :)
UsuńZaczołam dietę dwa dni temu twoje dania są pyszne i pięknie wyglądają nie wiem tylko jak przekonać moje dzieci do niej męża się udało to i tak duży sukces
OdpowiedzUsuńPulpety są przepyszne! Co prawda zrobiłam do nich 4 razy więcej sosu,bo widząc u góry informację o 100 gramach mięsa na jedną porcję, automatycznie pomyślałam (nie doczytałam zdania poniżej) ,że i ilość składników sosu poniżej jest na 1 porcję i przemnożyłam razy 4 ;) Nic nie szkodzi,bo sos jest nieziemski i ma go kto zjeść. Jestem pod nieustającym wrażeniem,że dietetyczne potrawy mogą być tak smaczne :)
OdpowiedzUsuńPulpety i sos są przepyszne, właśnie zjadłam swoją porcję :) Ja wolę mięso z indyka więc użyłam takiego, a ponieważ jest bardzo delikatne i bałam się, że rozpadnie się podczas gotowania, dodałam łyżkę kaszy manny i wyszły idealne. Już drugi raz stosuję tę dietę i korzystam z Pani przepisów. Schudłam, poprawiła mi się krew, nie głoduję a dania są pyszne. Pozdrawiam z kuchni :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę mogąc czytać o pani sukcesach w odchudzaniu.
OdpowiedzUsuńSugeruję nie rezygnować całkowicie z chudej wołowiny. Pojawia się ona w jadłospisie obok mięsa drobiowego ze względu na jej wartości odżywcze. Zawsze zachęcam do dużego urozmaicenia w diecie, dzięki któremu nie będą nam grozić niedobory żywieniowe nawet gdy jesteśmy na diecie niskokalorycznej.