syrop z czosnku , miodu i cytryny - czyli jak wygrać z grypą i przeziębienim cz.2
SYROP WZMACNIAJĄCY ODPORNOŚĆ :
Syrop ten stosowany regularnie wzmocni nasz układ odpornościowy, złagodzi przebieg grypy i przeziębienia, zadziała w chorobie jak naturalny antybiotyk.
Jego recepturę i sposób dawkowania podała mi pediatra z wieloletnim doświadczeniem.
SKŁAD :
10 ząbków czosnku / upewnijcie się, że jest to polski czosnek, a nie chiński /
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
1 szklanka miodu
WYKONANIE :
Przygotujmy słój :
Przelejmy do niego miód. Jeśli jest scukrzony - można go lekko ogrzać w kąpieli z letniej, ale NIE GORĄCEJ !!! wodzie ( miód traci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze w temperaturze wyższej niż 45 stopni )
Do miodu dolejmy 1 szklankę soku wyciśniętego z cytryn oraz 10 rozgniecionych w wyciskarce ząbków czosnku.
Teraz składniki należy dokładnie wymieszać.
Po trzech dniach syrop jest gotowy; nie należy go przecedzać.
Przechowuje się go w lodówce do kilku tygodni od dnia zrobienia.
DAWKOWANIE :
dorośli * profilaktycznie - 1 łyżka 1 raz dziennie
* razie choroby - 1 łyżka co 4 godziny
dzieci * profilaktycznie - 1 łyżeczka 1 raz dziennie
* w razie choroby - 1 łyżeczka co 4-6 godzin
KTÓRY GATUNEK MIODU WYBRAĆ DO PRZYGOTOWANIA SYROPU ?
1. miód gryczany - zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych
2. miód lipowy - doskonały w leczeniu przeziębienia, gorączki, kaszlu, zapalenia oskrzeli; działa uspokajająco, antyseptycznie i ułatwia zasypianie
3.miód malinowy - ma działanie napotne, antyseptyczne, przeciwgorączkowe
4. miód spadziowy - spadź z drzew iglastych leczy nieżyty górnych dróg oddechowy, obniżoną odporność, schorzenia stawów i układu nerwowego
Szukacie sposobów walki z grypą i przeziębieniem ?
[herbata z lipy z imbirem i miodem i cytryną ]
[rosół z dodatkiem imbiru i czosnku ]
Syrop ten stosowany regularnie wzmocni nasz układ odpornościowy, złagodzi przebieg grypy i przeziębienia, zadziała w chorobie jak naturalny antybiotyk.
Jego recepturę i sposób dawkowania podała mi pediatra z wieloletnim doświadczeniem.
SKŁAD :
10 ząbków czosnku / upewnijcie się, że jest to polski czosnek, a nie chiński /
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
1 szklanka miodu
WYKONANIE :
Przygotujmy słój :
Przelejmy do niego miód. Jeśli jest scukrzony - można go lekko ogrzać w kąpieli z letniej, ale NIE GORĄCEJ !!! wodzie ( miód traci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze w temperaturze wyższej niż 45 stopni )
Do miodu dolejmy 1 szklankę soku wyciśniętego z cytryn oraz 10 rozgniecionych w wyciskarce ząbków czosnku.
Teraz składniki należy dokładnie wymieszać.
Po trzech dniach syrop jest gotowy; nie należy go przecedzać.
Przechowuje się go w lodówce do kilku tygodni od dnia zrobienia.
DAWKOWANIE :
dorośli * profilaktycznie - 1 łyżka 1 raz dziennie
* razie choroby - 1 łyżka co 4 godziny
dzieci * profilaktycznie - 1 łyżeczka 1 raz dziennie
* w razie choroby - 1 łyżeczka co 4-6 godzin
KTÓRY GATUNEK MIODU WYBRAĆ DO PRZYGOTOWANIA SYROPU ?
1. miód gryczany - zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych
2. miód lipowy - doskonały w leczeniu przeziębienia, gorączki, kaszlu, zapalenia oskrzeli; działa uspokajająco, antyseptycznie i ułatwia zasypianie
3.miód malinowy - ma działanie napotne, antyseptyczne, przeciwgorączkowe
4. miód spadziowy - spadź z drzew iglastych leczy nieżyty górnych dróg oddechowy, obniżoną odporność, schorzenia stawów i układu nerwowego
Szukacie sposobów walki z grypą i przeziębieniem ?
[herbata z lipy z imbirem i miodem i cytryną ]
[rosół z dodatkiem imbiru i czosnku ]
idealne na zdrówko!
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńTaki syropek to dopiero musi mieć moc!
OdpowiedzUsuńmoc ma - to prawda /:)
UsuńA jak by jeszcze dodał do tej mikstury szklankę dobrego bimberku
UsuńPrzyda się taki przepis!
OdpowiedzUsuńOj przydałby się...:-)
OdpowiedzUsuńMam ten przepis od dwóch lat, ale jeszcze nie wykorzystałam:/ A przydałby się ten syropek, kiedy szaleją wirusy. Jemy za to dużo czosnku:)
OdpowiedzUsuńteż czosnek chętnie w kuchni używam ... lubimy jego aromat ... ale w trakcie obróbki cieplnej czosnek traci swą moc bakteriobójczą - dlatego siegamy także po ten syrop :)
Usuńja zrobilam to nei dawno bo córka chorowała 4 iesiące non stop-przedszkole- i juz zuzyła cala ta jedna dawkę 400ml lipowego miody +cytryna+czosnek i wczoraj w nocy gorączka i katar i idziemy do lekarza nie wiem jak dlugo trezba zazywac ale ja jej topodawalam 2 razy dziennie po 1 lyżeczce, może to i dziąl ale napwno trzeba dłużej to pić.
UsuńOoo super ;) ja zawsze często choruje w okresie jesienno-zimowym, muszę go sobie przygotować!
OdpowiedzUsuńŻeby mieć Cię zawsze pod ręką dodaje Twojego bloga do linków u siebie :) Buźka!
Brrr. Tego typu syropy to koszmar mojego dzieciństwa - nie potrafię się przemóc, żeby je pić... Mimo, że wiem, jakie są zdrowe.
OdpowiedzUsuńoj tam oj tam :):) kto powiedział , że lekarstwo ma być pyszne ? :):)
UsuńJak byłam mała to mama mi robiła syrop z cebuli - na kaszel. Tak mi smakował, że czasami wymuszałam kaszel, żeby tylko dostać łyżkę słodkiego syropu :) a Twój przepis oczywiście przepisuję sobie do zeszytu, żeby mieć pod ręką jak zajdzie taka potrzeba :)
UsuńZnam ten przepis, moja mama robiła mnie i bratu ten syrop gdy byliśmy dziećmi na przeziębienie:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńczy syrop po przygotowaniu należy od razu włożyć do lodówki czy należy przechowywać przez 3 dni w temperaturze pokojowej a dopiero później włożyć do lodówki?
Pozdrawiam
Aga
od razu
Usuńczy taki syrop mozna podawac dziecku 8 lat raz dziennie czy tylko jak jest przeiebione
OdpowiedzUsuńZgodnie z zaleceniami pediatry - syrop ten można podawać nie tylko gdy infekcja już się zacznie , ale również profilaktycznie / we wpisie podane jest dawkowanie w obydwu przypadkach /
UsuńMożna go też podawać dzieciom od 3 roku życia , ale zawsze w razie jakichś wątpliwości należy skontaktować się z lekarzem ... są dzieci , które nie tolerują czosnku lub maja uczulenie na miód lub cytrusy - zawsze należy o tym pamiętać ...
Tak można
UsuńWszędzie jest tak samo powielany przepis, lekko zmieniany, ale nikt nie zmienił jeszcze dawkowania. Jak wiadomo by żyć "dobrze" i zdrowo zaleca się picie rankiem wody z sokiem z jednej cytryny oraz spożywanie jednego ząbka czosnku i jednej łyżeczki miodu dziennie (to najlepiej wieczorem). Czyli jak już się domyślamy ten syropik ma źle dobrany skład oraz dawkowanie :)
OdpowiedzUsuńSyropik zamieszczony na mojej stronie ma podane dawkowanie ustalone przez pediatrę z wieloletnim doświadczeniem ...
UsuńWidzę , że Ty jesteś z "TYCH CO ZAWSZE WIEDZĄ LEPIEJ " i lubią posiłkować się zwrotem "JAK WIADOMO ..." :):):)
Oj Anka, nie chcę mi się szukać źródeł. Po za tym mówiłem o osobach dorosłych, nie wskazane jest czosnku czy soku z cytryny podawać co dnia w takich ilościach jak pisałem dzieciom, można uszkodzić im "kichy" :)
UsuńOj Rafał !
Usuńnie wystarczy powiedzieć "jak wiadomo" lub "nie chce mi się szukać źródła" by udowodnić swoją rację ...
Miód pije sie rano na czczo, "nastawiony" wcześniej na noc...jak wiadomo.
UsuńWitam. A czy ten syropik można pić od razu po przygotowaniu. Pytam bo wszyscy w domu jesteśmy przeziębieni a czekac trzy dni w tym przypadku to duzo czasu. Pozdrawiam Rafał
OdpowiedzUsuńWitam.Syrop powinien się trochę "przegryźć" , ale nie zmienia to faktu, że każdy z jego składników z osobna ma właściwości wzmacniające nasz układ odpornościowy i łagodzące przebieg przeziębienia. Nie macie gotowego syropu - to pijcie herbatę z miodem i cytryną lub herbatę z dodatkiem imbiru. Spróbujcie działania mleka z miodem i czosnkiem. Przygotujcie rosół i dodajcie na talerzu do niego posiekany imbir i zmiażdżony czosnek. Włączcie KASZĘ JAGLANĄ do diety. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar i kaszel. Jeszcze herbata lipowa i sok z malin pomóc może :)
UsuńTrzymajcie się ciepło.Pozdrawiam.
Witam ponownie. Dziękuję za odpowiedz. Powiem tak że dyrop zrobilem glownie dla synia 4, 5 letniego bo ciagle jest podziebiony. Na początku listopads chorowal bral antybiotyk i teraz znowu ponad 38, 5°C i ma na szyi powiekszone węzły chlonne. Nie chcialbym zeby znowu lekarz go faszerowal antybiortykami. A przedszkola to wylegarnia roznych chorob. Wiem takze ze czosnek moze pomóc z robakami u dzieci. Pozdrawiam. Rafał.
OdpowiedzUsuńRafał, przeziębienie - przeziębieniem. U kilkulatka chodzącego do przedszkola zdarzać się może często i można je z powodzeniem leczyć domowymi, babcinymi, naturalnymi sposobami.
UsuńAle jeśli towarzyszy mu POWIĘKSZENIE WĘZŁÓW CHŁONNYCH TO JEST TO SYTUACJA, KTÓRA BEZWZGLĘDNIE WYMAGA KONSULTACJI Z LEKARZEM PEDIATRĄ !
Nie oznacza to wcale, że będzie potrzebne podanie antybiotyków, ale dziecko powinien zbadać w takiej sytuacji lekarz.
/ Matka trzech synów Ci to mówi :):) Kiedy można leczyć wyłącznie czosnkiem, miodem, lipą, cytryna, maliną, imbirem - zawsze będę je polecać, ale trzeba pamiętać, że nie zawsze to wystarczy/
Wielkie dzieki za rady ... jutro idziemy do lekarza to juz ustalone ... ale zawsze mozna troszke wspomóc organizm :) MASZ SUPER BLOGA ... TAK TRZYMAC ... mam zamiar skorzystac z przepisów i musze tez wybrac diety ktore proponujesz na swoich stronach. Chcialbym tak z 10 kg schudnąć. W razie jakis pytan czy mógłbym prosic o jakis kontskt pozdrawiam Rafał
OdpowiedzUsuńTak będzie w tym wypadku najrozsądniej :)
UsuńA na diecie 1200 kalorii, którą polecam można bez bólu zrzucić 10 kg - testowaliśmy z powodzeniem na sobie :)
/ w razie pytań - na górze podany jest mój adres mailowy /
Jeszcze jedno mnie frapuje ... czy po zrobieniu tego syropu i piciu go przez parę dni lub parę tygodni (np. 2-3 tygodnie) to nie traci on swoich właściwości leczniczych? Przecież tyle się mówi i pisze o tym ze po jakimś czasie witaminy i inne związki giną/ulatują (jak zwal tak zwał) z warzyw i owoców itd. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak już jest, że wiele produktów spożywczych występuje sezonowo i człowiek przez stulecia metodą doświadczeń, prób i błędów uczył się przechowywać, utrwalać żywność w taki sposób, aby nie traciła zawartych w niej substancji biologicznie czynnych.
UsuńRecepturę syropu, sposób jego dawkowania i przechowywania podała mi lekarz pediatra z wieloletnim doświadczeniem.
Zawsze możesz przygotować syrop w mniejszej proporcji jeśli wiesz, że w małej ilości będzie używany.
Jak zmienia się zawartość substancji biologicznie czynnych w syropie w czasie ? - nie mam stosownych badań. Jeśli Cię to uspokoi - idź do apteki, poproś o jakiś syrop ziołowo-miodowy i sprawdź jak długi jest jego termin ważności. Przyjmij, że w wypadku syropu miodowo-czosnkowego ten czs będzie porównywalny.
Dziekuje za info. Co do syropów z apteki to nie mam przekonania ani zaufania. To robią koncerny farmaceutyczne na skalę przemydlową na zarobek a ich skuteczność jest wàtpliwa. Zrobione syropy we wlasnym zakresie wiemy co pijemy i z czego bez dodatków sztucznych. Super mssz ten blog. Tak trzymac pozdrawiam
UsuńMam go już kilka lat. Trzymam w lodówce. Teraz też wyciągnął mnie z mocnej infekcji.
Usuńale po takim czoskowaniu to czlowiek musi ladnie pachnac, wydzielina czosnkowa podczas oddechu itp. A moze sie myle ?. Fakt ze to napewno super lek. Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńDLA WSZYSTKICH KTORZY BOJA SIE BRZYDKIEGO ZAPACHU CZOSNKU;PROSZA ZJESC JABLKO LUB DWA JABLKA:
UsuńJest super! Mam tego jeszcze dużo. Zrobiłem ok. 1 litra, kilka lat temu. Działa zabójczo na infekcje wirusowe. Raz dziennie łyżka stołowa. Oczywiście biorę jeszcze duże ilości witaminy C.
OdpowiedzUsuńSyropek powiadam wam rewelacja, do tej pory robilem go zawsze pzred spozyciem, sok z jednej cytryny dwie lyzki miodu i zabek badz dwa czosnku. Nie pomyslalem z przygotowaniem go na zapas i spozywania profilaktycznie, i za to wlasnie chce podziekowac. Smak i efekty prawie natychmiastowe, po prostu rewelacja i swoista przeciwwaga do tych wszystkich smieci lekarstw oferowanych na rynku, ktore maja jeden cel: wydostan z nas jak najwiecej kasy.
OdpowiedzUsuńMieszkam w USA i lekarka wrecz zabronila nam spozywania antybiotykow, nie bede sie rozpisywal, ale strasznie krytykowalqa wszelkie lekarstwa wystepujaqce na rynku. Reasumujac, chwalimy jakies przereklamowane tabletki a nie wiemy ze 100% lepiej mozemy sobie sami pomoc. Pozdrawiam serdecznie
a trzeba zakrecic sloik?
OdpowiedzUsuńSyrop rewelacyjny. Nie przypuszczałam, że aż tak mi pomoże i to w natychmiastowy sposób. Moc syropu jest gwarantowany a i smak jest dobry. Ja dodałam miodu lipowego.
OdpowiedzUsuńSyrop uratował nie tylko moje zapakowane gardło i zlikwidował katar ale w dużym stopniu przyczynił się do uratowania mojego brzucha w którym siedzi mały Bąbel.
Jestem w siódmym miesiącu ciąży i jak wiadomo kobietom w ciąży nie wolno podawać antybiotyków a przynajmniej nie powinno. Kaszel mordował mnie od tygodnia, doszło do skurczy i bólów podbrzusza. Było nieciekawie ale na szczęście znalazłam Twój przepis i bardzo dziękuje za jego umieszczenie bo złagodził natychmiastowo kaszel i doprowadził w efekcie końcowym (już po trzech dniach) do całkowitego wyleczenia.
Pozdrawiam ciepło i serdecznie.
Ciesze się, że syrop przyczynił się do Twojego wyleczenia.
UsuńJednak jestem zdania, że w okresie ciąży należy zawsze przyjmować leki / również te naturalne / pod kontrolą lekarza prowadzącego.
Syrop very good! A dla odwaznych proponuje dodac spirytus, ilosc wedlug uznania.
OdpowiedzUsuńTylko prosze bez krytyki, bedac w Polsce kupilem kilka syropow ziolowych produkowanych przez mnichow i w kazdy byl mocniejszy od mojego ulubionego Jack Daniel :)
Teraz u nas niespodziewana zima, cold i wiecie, ze ten syropik oczywiscie zlamany wedlug mojej receptury jest po prostu zbawieniem
Jednym słowem naleweczkę czosnkowo-miodowo-cytrynową sobie aplikujesz :):)
UsuńNa zdrowie !
Witam,właśnie zrobiłam syropek ale nie wiem czy nie dałam za dużo czosnku:;)) , i mam takie pytanko czy podczas brania antybiotyku (niestety) można podać ten syrop dzieciom (5lat i 3 lata) ,tak sobie myślę czy nie obciążę organizmu za bardzo??proszę o odp
OdpowiedzUsuńDla małych brzuszków już sam antybiotyk jest sporym obciążeniem...myślę, że skoro konieczne już było podanie dzieciom antybiotyku, to z podawaniem syropu należy się na razie wstrzymać do zakończenia kuracji antybiotykiem.
UsuńProszę pamiętać o podawaniu PROBIOTYKÓW I PREBIOTYKÓW / pokarmów, które ułatwiają rozwój dobrych bakterii w naszych jelitach/ dzieciom w trakcie antybiotykoterapii i po jej zakończeniu. Podawanie syropu proszę rozpocząć po kuracji antybiotykowej jako środek zapobiegający kolejnym infekcjom.
Mam pytanie : czy syrop mozna rozcienczyc np w letniej wodzie tak aby jego wypicie nie bylo okropne. To czy go pijemy wieczorem czy rano nie robi zadnej roznicy.
OdpowiedzUsuńdzieki za odpowiedz, mam zamiar wlasnie go zrobic.
pozdrawoam
Ten syrop nie jest okropny w smaku :):)
UsuńA jeśli by Ci nie smakował - rozcieńczanie go pogorszyłoby jedynie sprawę - musiałabyś wypić więcej :):):)
Nie uprzedzaj się z góry do smaku...a jeśli będziesz odczuwać taką potrzebę - to syrop przed spożyciem rozcieńczaj.
właśnie jestesmy w trakcie kuracji antybiotykami już rodzinnie.. :( nie dało rady inaczej choć i tak długo walczyliśmy! szukając sposobu na poprawę odporności trafiłam na Pani blog - świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle receptura syropu nie jest moim pomysłem, dostałam ją od pediatry moich dzieci kilka lat temu.
wlasnie mam juz ten syrop zrobiony a co z czosnkiem w syropie tez go spozywac z tym syropem
OdpowiedzUsuńMy syropu nie przecedzamy i spożywamy razem z drobinkami czosnku.
UsuńŚwietny pomysł na ten syrop! :) Widziałem już kilka różnych sposobów przyrządzania, ale ten tutaj sprawdził się idealnie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :)
Usuńa czy ten syrop jest zalecany kobietom w ciazy?? jestem w 7tc I mam zerowa odpornosc, mam dosc walki z chorobami. chce sie wrescie cieszyc ta ciaza!
OdpowiedzUsuńCiąża jest stanem w którym wyłącznie lekarz może decydować o lekach, ziołach czy suplementach jakie przyjmuje będąca pod jego opieką ciężarna. Oczywiście nie ma przeciwwskazań do jedzenia w ciąży czosnku / należy jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać go w nadmiernych ilościach gdyż zmniejsza krzepliwość krwi / również miód jest w ciąży zalecany jeśli oczywiście przyszła mama ma właściwy poziom cukru we krwi / co w tym stanie należy często kontrolować ! /
UsuńJestem jednak zdania, że w okresie ciąży należy zawsze konsultować z lekarzem przyjmowanie wszystkich leków / nawet tych naturalnych / i nie podejmować prób samoleczenia swoich dolegliwości.
"Po trzech dniach syrop jest gotowy; nie należy go przecedzać."
OdpowiedzUsuńGdzie to ma stać te 3 dni? W lodówce czy w temperaturze pokojowej?
Ja wstawiam syrop do lodówki.
UsuńA ja mam pytanie, ponieważ zrobiłem syropek, leży drugi dzień w lodówce i cały czosnek (wraz z cząstkami miąższu cytryny) poszedł do góry, nawet pomimo tego, że go mieszałem intensywnie tuż po przygotowaniu. Może trzeba go mieszać w miarę często też w czasie tych pierwszych trzech dni?
OdpowiedzUsuńPijemy go z córeczkami co roku profilaktycznie od jesieni do wiosny, jest naprawdę skuteczny. Polecam :)
OdpowiedzUsuńWitam.dostalam również taki przepis od lekarza ale dodatkowo jest w przepisie krojona pietruszka,syrop w smaku jeszcze lepszy.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńzauważyłem że syrop zaczyna fermentować w lodówce. Co może być nie tak ?
jedyna rzecz, która przychodzi mi do głowy to niezachowanie higieny albo podczas przygotowywania syropu lub później ( np brudna łyżeczka wsadzona do słoika z syropem)
Usuńczy syrop powiniem stac zamkniety?
OdpowiedzUsuńWitam! Chciałabym córci zrobić taki syrop celem podniesienia odporności - i tu pada moje pytanie :jak długo można profilaktycznie podawać taki syrop? Dziękuję
OdpowiedzUsuńWitam,dostałam ten przepis od znajomej:) Dopiero po sporządzeniu syropu zajrzałam na bloga i przeczytałam jakie rodzaje miodu są preferowane.....ja przygotowałam go z miodu akacjowego...czy to znaczy ,że syropek nie będzie "działał" jak należy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa dodałam jeszcze do tego jedną cebulę :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu taki syrop robi się co roku w sezonie jesień-zima. Pomaga lepiej niż te wszystkie reklamowane suplementy i gripexy razem wzięte! Tylko trzeba pamiętać, aby dodawać do syropu nasz polski czosnek i używać naszego polskiego prawdziwego miodu! Miody w marketach to mieszanki chińskie z syropem cukrowym - one nie mają wiele wspólnego z prawdziwymi miodami. Najlepiej kupić od pszczelarza, lub w aptece - Gal ma dobre miody!
OdpowiedzUsuńFajny syrop :)
OdpowiedzUsuńIdealny!
OdpowiedzUsuńŚwietnie działa, polecam
OdpowiedzUsuń