jabłka pieczone w asyście kurczaka...
Dziś pieczone podudzia z kurczaka , faszerowane pieczone jabłka i sałatka ...
Kurczak i jabłko - doskonały duet smaków , wręcz klasyka gatunku ...
* ZACZNIJMY OD ZAMARYNOWANIA MIĘSA : podudzia z kurczaka nacieramy olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia ... obsypujemy solą , majerankiem , papryką słodką i rozmarynem ... pozostawiamy w lodówce na minimom dwie godziny ...
* TERAZ PORA NA JABŁKA : wybieramy kwaśny gatunek nadający się do pieczenia / np. szarą renetę/ ... owoce myjemy ... przy użyciu noża do owoców i łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne ...
* PRZYGOTOWUJEMY FARSZ DO NADZIANIA JABŁEK :
SKŁADNIKI / w równych proporcjach / : seler naciowy , orzechy włoskie , pestki dyni i żurawina suszona ...
PRZYGOTOWANIE :
- orzechy włoskie siekamy ... wrzucamy je na gorącą patelnię , dodajemy pestki z dyni i prażymy przez 3 do 4 minut często mieszając ...
- seler naciowy kroimy w cienkie plastry ...
- łączymy wszystkie składniki farszu i napełniamy nim wydrążone jabłka ...
Zamarynowane podudzia z kurczaka wkładamy do żaroodpornego naczynia ... piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ... mięso będzie piekło się godzinę ... po upływie 35 minut pieczenia obok podudzi z kurczaka układamy faszerowane jabłka ...
* PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ :
SKŁADNIKI :
* 1/2 lodowej sałaty
* kiść bezpestkowych , czerwonych winogron
* 3 łodygi selera naciowego
* 3 mandarynki
* 1/4 melona kantalupa
* garść suszonych żurawin
* garść pestek dyni
SOS MIODOWY DO SAŁATKI :
* 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 1 łyżka octu jabłkowego
* 1,5 łyżki miodu
* sól ziołowa i pieprz świeżo mielony do smaku
ojej, ale świetny pomysł! jabłka pieczone do kurczaka.. muszę no opatentować to u siebie!
OdpowiedzUsuńWinne jabłka i kurczak - to dla mnie idealny duet smaków ... wypróbuj koniecznie :)
UsuńPiękne te jabłka!
OdpowiedzUsuńTyle aromatów w jednym okrągłym jabłuszku.
Uwielbiam.
Za to bogactwo aromatu jabłka uwielbiam najbardziej :)
UsuńWspaniałe danie! Genialne są te jabłuszka!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) wymagają niewiele zachodu , a efekt smakowy wychodzi wspaniały ...
UsuńAniu, jaki wspaniały pomysł. Dwa w jednym. Doskonałe!!!!
OdpowiedzUsuńPieczone jabłka uwielbiam....
Oj uwielbiam zapiekane i nadziewane jabłka! Pysznie to wszystko wygląda. Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńJa też takie jabłucha bardzo lubię ...zwłaszcza , że można dać się ponieść kulinarnej wyobraźni przy tworzeniu farszu do nich i za każdym razem stworzyć danie troszeczkę inne ...
Usuńpomysł super, ja zawsze piekę kurczaczka z ćwiartkami jabłek albo faszerowanymi ziemniakami, nie pomyślałabym o faszerowanych jabłkach do kurczaka, jak zwykle smacznie:)
OdpowiedzUsuńza mną faszerowane jabłka "chodziły" już kilka dni i tak do kurczaka pieczonego idealnie mi się zgrały :)
Usuń