TRYB JASNY/CIEMNY

bananowy chlebek


Bananowy chlebek ...
Takie wspaniałe , mięciutkie ciasto w lekko chrupiącej skórce ...
Niezwykle aromatyczny i pełen dodatków...
Deser , który nie dostarcza tylko pustych kalorii ...upieczony jest wyłącznie z pełnoziarnistej mąki... słodki dzięki dodatkowi miodu , bananów i fig ... Bogaty w zdrowe tłuszcze z oliwy z oliwek i orzechów ...
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu ...
PYSZNY ! ! !

SKŁADNIKI :
 

* 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
* 3/4 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka sody
* 1,5  łyżeczki cynamonu
* 4 rozgniecione goździki
* dwie szczypty utartej gałki muszkatołowej
* 1/4 szklanki cukru
* 3 suszone figi
* 80 g płatków gorzkiej czekolady
* 1/2 szklanki orzechów włoskich
* 2 jajka
* 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
* 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
* 1/4 szklanki miodu
* 3 banany dojrzałe 
* oliwa i otręby żytnie  do obsypania formy do pieczenia 

 WYKONANIE :

Średniej wielkości formę keksową wykładam papierem do pieczenia ... smaruję oliwą z oliwek i obsypuję otrębami żytnimi ...

* Orzechy i figi kroję  ...

* Przygotowuję składniki suche : mieszam oba gatunki mąki ... dodaję pokrojone orzechy i figi ... dosypuję sól , cukier , sodę , płatki czekoladowe , cynamon , rozgniecione goździki i utartą gałkę muszkatołową ... wszystko dokładnie mieszam ...

* Do drugiej miski wbijam jajka ... roztrzepuję je trzepaczką ... dodaję jogurt naturalny , oliwę z oliwek i miód oraz rozgniecione widelcem banany ... starannie mieszam i dosypuję przygotowane wcześniej składniki suche ... wszystkie składniki łączę ze sobą i przelewam do formy keksowej ...

* Ciasto wkładam do nagrzanego do 165 stopni piekarnika ... włączam termoobieg i piekę przez 1 godzinę ...
Ciasto wyjęłam z formy dopiero gdy całkowicie wystygło ...
 



























Przepis na bananowy chlebek pochodzi z bloga Kwestia Smaku 

LUBICIE  TAKIE  CHLEBKI ?  polecam Wam również przepis na CHLEBEK DYNIOWY 

 

Komentarze

  1. Piękności!
    Marzę choć o kawałeczku...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast do kawy:-), i choć bananów nie lubię to kocham chlebek bananowy. Twój wygląda przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w bananowym chlebku mdławy smak bananów znika całkowicie :)

      Usuń
  3. Twój przepis jest lepszy od tego, który zawsze stosuję:) muszę nanieść zmiany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najpierw upiecz i wypróbuj ... nie mogę zagwarantować , że to najlepszy bananowy chlebek na świecie - bo brak mi porównania - ten jest mój pierwszy :)

      Usuń
  4. u mnie dzisiaj na blogu też pojawił się przepis na chlebek, jednak w trochę innej wersji :) taki bananowy bardzo mi smakuje, muszę zrobić go ponownie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widziałam , czytałam i przepis zapisałam ... twój chlebek jest fajnie nadziany :)

      Usuń
  5. o właśnie figi, to fajny pomysł na dodanie do chlebka bananowego, figi i orzechy dodam następnym razem :),

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę , że z dodatkami można nieźle pokombinować ... daktyle byłyby też niezłe ... może jeszcze migdały i rodzynki ? :)

      Usuń
  6. Jakież bogactwo składników! Zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja go jeszcze nie upiekłam?! Co za niedopatrzenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, jak słonecznie u Ciebie!!! Cudnie...
    Bananowy chlebek miałam piec już kiedyś ale dobrze ze tego nie zrobiłam bo tu znalazłam najzdrowszy ze zdrowych!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu , istnieje też takie prawdopodobieństwo / nawet całkiem realne :) /że najzdrowszy przepis na ciasto nie jest wcale najsmaczniejszym przepisem ... najlepsze ciasta z natury swojej wcale do najzdrowszych nie należą :):):)

      Usuń
  9. Taki chlebek to jest to:-)) Jeszcze z takim składem...;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne fotografię robisz :) zaglądałam , oglądałam ...
    A fan page ... powiedz mi Patrycjo czy lajki potrzebne są Ci do czegoś , że będziesz mi za nie wdzięczna ? ... poprawią Ci nastrój , umilą dzień ? czy może czemuś innemu służą ? :) bo jeśli mi to sensownie uzasadnisz - to wtedy bardzo chętnie to zrobię :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. kilka razy się do niego przymierzałam, fajnie, że umieściłaś przepis
    wygląda tak fantastycznie, że może w końcu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj kiedyś ... to taka odrobinę zdrowsza wersja ciasta do kawy :):)

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI