TRYB JASNY/CIEMNY

gniazdka wielkanocne

GNIAZDKA WIELKANOCNE
Dziś moje kruche wariacje wielkanocne czyli pikantne babeczki idealne jako przystawka na wielkanocny stół. 


SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO W PIKANTNEJ WERSJI
 
* 400 g mąki pszennej
* 35 g zarodków pszennych
* 35 g otrębów owsianych
* 35 g otrębów żytnich
* 200 g masła
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 3 łyżki śmietany 18 %
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* PRZYPRAWY: 1 łyżeczka soli ziołowej, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki Waszej ulubionej przyprawowej mieszanki ziołowej - ja użyłam mieszankę zawierającą: kozieradkę, cebulę, lubczyk, majeranek, paprykę ostra i słodka oraz tymianek i kminek
 


 WYKONANIE :

* Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche . Najpierw łączymy mąkę, zarodki pszenne i otręby. Dosypujemy przyprawy i proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, 1 jajko, śmietanę i pokrojone drobno masło - wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Będzie miało żółty kolor i lekko pikantny smak.

* Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę lub dłużej. Możemy również przechowywać je w zamrażalniku i wyjąc w momencie dogodnym dla nas do pieczenia.


* Teraz potrzebny nam będzie wałek do ciasta, foremki do wykrawania ciasteczek i foremki do pieczenia babeczek.
To, jakie formy wybierzemy zależy wyłącznie od naszej fantazji. Ja użyłam foremki w kształcie koniczyny i foremki do wypieku babeczek.
   

* Blat i wałek do ciasta posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 - 3 mm i wycinamy ciasteczka w wybranym kształcie . Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
* Przy pomocy kuchennego pędzelka dokładnie smarujemy olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia foremki do pieczenia babeczek. Wyklejamy je bardzo starannie cienka warstwą ciasta. Babeczki, tak jak ciasteczka pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

SKŁADNIKI  NA  FARSZ :
Zachęcam Was do eksperymentów kulinarnych
Ja przygotowałam farsz bazując na mięsie z kurczaka i wątróbki, ale świetnie sprawdzi się na przykład łosoś.

* 1 udko z kurczaka
* 2 - 3 kurze wątróbki
* włoszczyzna / mała marchewka i pietruszka, ćwiartka selera , 1/4 pora /
* sól, pieprz
* pęczek rzodkiewek
* rzeżucha lub zielona cebulka
* 2 - 3 łyżki majonezu 
* JAJKA  PRZEPIÓRCZE - licząc 1 jajko do babeczki oraz 1/2 jajka na każde ciasteczko.


WYKONANIE :

* Udko z kurczaka wraz z włoszczyzna oraz dodatkiem soli i pieprzu gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut. Dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Mięso i wątróbkę wyjmujemy z wywaru. Mięso obieramy z kości i  drobno kroimy. Kurczaka i wątróbkę dokładnie mielimy lub rozdrabniamy w blenderze na gładka, jednolitą masę. Dodajemy 2 - 3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku oraz rzodkiewki starte na tarle o  drobnych oczkach.

* Jajka przepiórcze gotujemy na twardo - około 4 minuty od zagotowania 

* Babeczki napełniamy farszem z kurczaka i wątróbki. Na środku każdej babeczki układamy jajeczko przepiórcze i dekorujemy je rzeżucha. Z ciasteczkami postępujemy analogicznie. Ponieważ są mniejsze - dekorujemy je połówkami jajeczek.



Komentarze

  1. rewelacyjna przekąska, nie tylko wielkanocna !

    OdpowiedzUsuń
  2. Są świetne:-), wspaniały pomysł na każde przyjęcie czy święta:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mnie uśmiechnęłaś tymi zdjęciami!:)) wszystko mi się podoba, ciasto, farsz, rewelka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowita przekąska na każdą okazję. W tych babeczkach wyglądają cudnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje pikantne babeczki świetnie uzupełnią wielkanocny stół! Bardoz podoba mi się pomysł na to 'zdrowe' ciasto kruche :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł:) Z buźką strzał w dziesiątkę, aż mi się mordka śmieje na jej widok;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne! :) W moment zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chcę do takiej wiosny na talerzu, chcę bardzo!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oryginalna przekąska !!!
    Zapisujemy!!! Fajne ujęcia :):)
    Pozdrawiamy
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI