TRYB JASNY/CIEMNY

lasagne ze szpinakiem


LASAGNE ZE SZPINAKIEM

Dziś  LASAGNE, ale nie tak klasycznie, tak z fantazją i wielobarwnie. Do tej fantazji w kuchni zawsze będę Was zachęcać. Komponując danie sięgajcie po Wasze ulubione dodatki, nie bójcie się eksperymentować. Przepis traktujcie jako bazę. Dziś BAZĘ będą stanowić  makaronowe płaty lasagne oraz sos beszamelowy, a FANTAZJOWAĆ  będziemy ze szpinakiem, serami, parmeńską szynką, suszonymi pomidorami, papryką, porem i cebulą,


LASAGNE ZE SZPINAKIEM
 
SOS  (prawie)BESZAMELOWY :

* 30 g masła
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 szklanki mleka 

* 100 g topionego serka
* sól do smaku
* utarta gałka muszkatołowa 



Na niewielkim ogniu rozpuszczamy w garnku masło. Dosypujemy mąkę stale mieszając. Po około minucie dolewamy stopniowo mleko, wrzucamy pokrojony serek topiony i nadal stale mieszając czekamy aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawiamy go do smaku solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
 
POZOSTAŁE  SKŁADNIKI :

* młody szpinak  lub jeśli pora roku wyklucza jego dostępność - liściasty szpinak mrożony
w trakcie duszenia szpinak traci bardzo na swojej objętości - do 5 dużych porcji lasagne wykorzystałam około 450 g liści młodego szpinaku 
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* 1 ząbek czosnku
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta 
* 2 cebule
* 1 mały por 
* kilka suszonych pomidorów w zalewie z oleju -  2 na jedną porcję
* plastry szynki parmeńskiej - liczmy jeden duży plaster na porcję
* ulubione sery - ja wykorzystałam ser Lazur złocisty i blue
* sól do smaku

WYKONANIE :

* Cebulę, por i papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia i dusimy warzywa przez kilka minut aż staną się szkliste, ale nie całkiem miękkie. Solimy do smaku (z umiarem)
* Świeży szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Sale mieszamy. Po 2 -3 minutach szpinak jest gotowy. Doprawiamy go odrobiną soli i ząbkiem czosnku rozgniecionym w wyciskarce.
* Szynkę parmeńską kroimy w paski.
* Suszone pomidory odsączmy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki.

UKŁADANIE  WARSTW :

Do przyrządzenia  lasagne potrzebujemy naczynie żaroodporne - 1 duże lub kilka mniejszych stosownie do wielkości naszego apetytu i ilości biesiadników.


 
 
* Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy warstwę sosu beszamelowego. 
* Układamy na nim płaty lasagne.
* Przykrywamy je warstwą duszonych warzyw.
* Kruszymy na nią sery.
* Układamy paski parmeńskiej szynki.


* Polewamy cienką warstwą sosu beszamelowego.
* Ponownie układamy warstwę z płatów lasagne.


* Na nich kładziemy warstwę szpinaku.
* Układamy suszone pomidory i paski parmeńskiej szynki.
* Znów wszystko polewamy sosem beszamelowym.
* I kładziemy ostatnią warstwę płatów lasagne.
* Oblewamy je resztą sosu beszamelowego i obsypujemy pokruszonym lub utartym serem.

* Lasagne wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 - 20 minut.
 



 * * *

 
Ale nawet taki obiad jak nasz nie zagwarantuje Wam silnej woli jeśli spacerując przez miasto natraficie tak jak my na jarmark  pełen najwspanialszego jadła i najzacniejszych trunków jakie można sobie tylko wymarzyć.


A w naszym domu  nadal trwa sezon na torty urodzinowe.
I tak do końca czerwca się nam przeciągnie :)


  

Komentarze

  1. Pyszna lasagne!
    Uwielbiamy i mięsną i jarską.
    Niby zwykły makaron z dodatkami,ale taki z charakterem.
    A jarmarki bardzo lubię.
    Za atmosferę,kolory,produkty...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię jarmarki - zawsze kicz i sztuka obok siebie , a jednak do siebie psują ... i smaki ... i barwy ... i zawsze coś do odkrycia :)

      Usuń
  2. świetna!! z szynką nigdy nie próbowałam, ale wyobrażam sobie , że smakowało świetnie
    ale mi narobiłaś apetytu
    bardzo lubię świeży szpinak i te sery tak smacznie wyglądają
    pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szynki nie było wiele - nie zdominowała smaku , jedynie fajny akcent nadała :)

      Usuń
  3. Aaaaaabsolutnie wspaniała!:) To "moje" smaki, wszystko co uwielbiam, ale od jakiegoś czasu nie mogę jeść:/ Bo chyba bez beszamelu, makaronu i sera to nie było by to?;)
    A Kraków kusi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arnika - beszamel w lasagne można zastąpić pesto :)widziałam taki przepis na blogu KWESTIA SMAKU / lasagne ze szparagami i pesto /... co prawda w tym przepisie był też ser , ale to już połowa drogi ku lasagne :)

      Usuń
  4. Lasagne lubią wszyscy, dlatego w naszym często pojawia się na stole. Robiłam już różne wersje. Twoja również szalenie mi odpowiada. Przepycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w domu lasagne każde inne - tak zależnie od zawartości lodówki i kaprysu :)

      Usuń
  5. jaka kolorowa! super!:)
    sto lat dla wszystkich jubilatów/solenizantów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolorowe pyszności! Po takim obiedzie ma się uśmiech od ucha do ucha:]

    OdpowiedzUsuń
  7. lazur złocisty... kocham ten ser!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne zestawienie smaków, akurat pod mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lasagne prezentuje się przepysznie. Tort wygląda wspaniale:-). Sto lat dla solenizanta:-)
    Kraków mój kochany, jak ja tęsknię za jego jarmarkami:-), chociaż se na zdjęcia popatrzę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli już z tęsknoty za Krakowem nie wytrzymasz i go odwiedzisz - DAJ ZNAĆ KONIECZNIE :)

      Usuń
  10. wygląda tak smakowicie! u nas podobnie urodziny za urodzinami- do czerwca!

    OdpowiedzUsuń
  11. Szpinak w takim połączeniu... jestem na tak :)
    No i sto lat dla solenizantów !!

    OdpowiedzUsuń
  12. Też lubię kombinować z klasycznymi przepisami, moim numerem jeden jest ostatnio lasagne z cukinią, jakże delikatna. W Twojej dużo się dzieje pysznych rzeczy, ten ser niebieski musiał jej nadać ciekawy ton. pysznie ściskam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga , widziałam Twoją lasagne z pesto - POEZJA !!!

      Usuń
  13. Bardzo lubię szpinak i podoba mi się taka wersja lasagne:)! Pozdrawiam:)!

    OdpowiedzUsuń
  14. fajna "ścieżka dojścia" do zrobienia lasagne - bardzo podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  15. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za nominację :)
      Chętnie odpowiem , ale za dni parę :)
      Teraz Pierwsza Komunia najmłodszego syna czas cały mi pochłania :)

      Usuń
  16. Wspaniała lasagna - zwłaszcza ten szpinak przemawia do mnie:-))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI