tort orzechowo - migdałowy
Upiekłam tort - wilgotny, migdałowo-orzechowy, przełożony kajmakową masą, wielkanocnie udekorowany, pyszny.
w rzędach książek na półkach, w pamiątkach, bibelotach gromadzonych przez dziesięciolecia, w starych meblach, w wielkim zegarze z wahadłem, który na zawsze stanął po śmierci dziadka.
Dom, w którym czas odmierzany jest mruczeniem kota, szumem muszli znalezionych kiedyś na plaży, skrzypieniem stuletniego dębowego parkietu.
Dom, w którym gdzieś w wielkich zwierciadłach ukryte są odbicia moich dziadków.
Magiczny dom po zakamarkach którego uwielbiałam buszować w dzieciństwie.
Dom pełen rodzinnych portretów, sztalug, zapachu olejnych farb.
Magiczny dom po zakamarkach którego uwielbiałam buszować w dzieciństwie.
Dom pełen rodzinnych portretów, sztalug, zapachu olejnych farb.
DOM MOJEJ CIOCI.
Święta w takim domu mają inny wymiar, dają poczucie ciągłości tradycji, harmonii; dają poczucie obecności wśród nas tych, którzy już odeszli, tych za którymi tęsknimy.
Poniedziałek Wielkanocny.
Taka kumulacja tego dnia nastąpiła: śmigus-dyngus, prima aprilis i urodziny cioci :)
Taka kumulacja tego dnia nastąpiła: śmigus-dyngus, prima aprilis i urodziny cioci :)
składniki:
10 żółtek
22 dkg cukru pudru
1 laska wanilii
1 KOPIATA łyżka intensywnego kakao
2 łyżki mleka
25 dkg
WŁOSKICH ORZECHÓW
wykonanie :
wykonanie :
Ucieram mikserem żółtka z cukrem na puszystą, białą
masę. Rozcinam laskę wanilii, do masy z żółtek dodaję jej czarny
miąższ, miksuję upajając się zapachem :) W kubeczku
dokładnie mieszam kakao z mlekiem i dodaje je do masy z żółtek. Następnie dosypuje rozdrobnione blenderem "na mąkę" orzechy i całość miksuję.
WARSTWA MIGDAŁOWA :
składniki :
WARSTWA MIGDAŁOWA :
składniki :
białka z 10 jaj
szczypta soli
22 dkg cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
miąższ z 1 laski wanilii
25 dkg MIGDAŁÓW
3
łyżki zmielonych biszkoptów
wykonanie :
wykonanie :
Białka jaj ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę,
dodaję do niej cukier puder, sok z połowy cytryny i miąższ wanilii, miksuję. Dosypuję rozdrobnione "na mąkę
" migdały, mieszam wszystkie składniki.
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni C.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i smaruję ją masłem. Na jej spód nalewam masę orzechową, a potem na nią przekładam masę migdałową.
Ciasto piekę ok 1 godzinę. Przed wyjęciem go z piekarnika ronię test do suchego patyczka.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i smaruję ją masłem. Na jej spód nalewam masę orzechową, a potem na nią przekładam masę migdałową.
Ciasto piekę ok 1 godzinę. Przed wyjęciem go z piekarnika ronię test do suchego patyczka.
Po wystudzeniu wystarczy tort udekorować np. polewą czekoladową, ale w wersji świątecznej proponuję przełożyć go masą.
składniki :
250 ml śmietany kremówki
500 dkg serka mascarpone
10 dkg białej czekolady
6 łyżek gotowej masy kajmakowej z puszki
wykonanie :
wykonanie :
Czekoladę łamię na drobne kawałki i rozpuszczam w gorącej kąpieli wodnej.
Dobrze schłodzona śmietanę ubijam mikserem, dodaję serek mascarpone i masę kajmakową, miksuję.
Stale miksując wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę.
Ostudzone ciasto wyjmuję z tortownicy. Delikatnie kroję je na dwa blaty. Rozpoznacie z łatwością, w którym miejscu powinniście przekroić - warstwa orzechowa i migdałowa różnią się kolorem.
Stale miksując wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę.
Ostudzone ciasto wyjmuję z tortownicy. Delikatnie kroję je na dwa blaty. Rozpoznacie z łatwością, w którym miejscu powinniście przekroić - warstwa orzechowa i migdałowa różnią się kolorem.
Na spód kładę orzechowy blat - bądźcie ostrożni - jest bardzo
delikatny. Rozsmarowuję na nim 1/3 masy kajmakowej, kładę migdałowy blat. Tort z wierzchu i po jego bokach pokrywam pozostałym kremem, wygładzam jego powierzchnię i dekoruję jak to przystało w wielkanocnym czasie: orzechami, skórka pomarańczową, daktylami, figami i rodzynkami.
Tort z tego przepisu pojawił się już kiedyś na blogu.
Wtedy był w noworocznym wydaniu :) [ TU ]
Wtedy był w noworocznym wydaniu :) [ TU ]
smakowicie wygląda ten tort :) zdaje się, że wymaga trochę pracy, ale warto! :)
OdpowiedzUsuńOlu ... jeśli masz jakieś magiczne urządzenie , które po włączeniu guzika zamienia migdały i orzechy "w mąkę" w 5 sekund - to przygotowanie ciasta nie trwa więcej niż 20 minut :)
Usuńtak czy owak - WARTO !!! :):)
Cudowne te zdjęcia a tort wyglada bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMagiczny dom,magiczna opowieść i magiczny tort.
OdpowiedzUsuńJakie piękne jest życie!
Prawda ? :) wystarczy tylko chcieć to dostrzec ...
UsuńChciałabym mieć ciocię z takim domem. A kiedyś samej mieć dom,w którym czas odmierzany jest mruczeniem kota ;) Póki co zdjęcia kojarzą mi się z nastrojowymi kawiarniami,a nie domem :)
OdpowiedzUsuńA tort? Zapisany przepis do powtórzenia w domu rodziców!
Ja przekraczając progi tamtego domu nigdy nie pomyślałabym , że jest niczym nastrojowa kawiarnia :)
UsuńBo ja jestem psychopatycznym maniakiem kawy,mam liste i zwiedzam kawiarnie po kolei odhaczając je. Czesto bywam w jednej w której stały stare antyki, kanapy, stoły z szydełkowymi obrusami, tapeta niczym z domu babci czy cioci itp. a wszystko tworzyło klimacik jak z zagraconego domu:D
Usuńrozpływam sie jak go widzę, ale musi być pysznie orzechowy!
OdpowiedzUsuńjest pysznie orzechowo-migdałowy ... wilgotny i kremowy zarazem :)
UsuńCudnie mieć takie miejsce pełne wspomnień:-). A tort wygląda przepysznie, uwielbiam takie połączenia smaków:-)
OdpowiedzUsuńto takie miejsce do którego uwielbiam wracać ... tak choć na chwilę ... na herbatę ...
Usuń***
orzechowo migdałowe ciasto jest moją ulubioną bazą do tortów :)
taki tort to ja rozumiem!:) kiedyś powtórzę
OdpowiedzUsuńkocur magiczny, jak miejsce w którym mieszka:)
Pestka , przeglądając niedawno Twój blog widziałam takie ciasto ... chyba w trochę innych proporcjach ... ale znasz jego smak :):)
UsuńOrzechy i migdały....toż to tort marzenie!:-) Jakie równe warstwy! I jakiż on cały piękny i uporządkowany! :-))
OdpowiedzUsuńte warstwy ciasta tak sobie po prostu równo rosną / czasem tylko nierówno udaje mi się je przeciąć by masą przełożyć :) /
UsuńKajmak i orzechy to rozkosz smakowa:-) Dobrze, że go odświeżyłaś. Już teraz nie umknie pamięci:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to połączenie smaków :)
UsuńPiękne, fotograficzne migawki...:) I jestem pewna, że ten tort wszystkim smakował:)
OdpowiedzUsuńDziękuję madlene:) ...
Usuń/ a tort zniknął w błyskawicznym tempie :)/
Tort piękny i zdjęcia niecodzienne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Urszulo ...
UsuńAle fajny klimat świąt! A torcik wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńi naprawdę świetnie smakuje :)
UsuńAleż wprowadziłaś w klimat!! Pięknie piszesz, a tortowi nie oparłabym się zdecydowanie!! całus.
OdpowiedzUsuń