TRYB JASNY/CIEMNY

tort orzechowo - migdałowy

TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY
Upiekłam tort - wilgotny, migdałowo-orzechowy, przełożony kajmakową masą, wielkanocnie udekorowany, pyszny. 

Dom w którym czas się zatrzymał, zastygł na fotografiach, grafikach, obrazach, w  magicznych szklanych kulach,
w rzędach książek na półkach, w pamiątkach, bibelotach gromadzonych przez dziesięciolecia, w starych meblach, w wielkim zegarze z wahadłem, który na zawsze stanął po śmierci dziadka.
 
Dom, w którym czas odmierzany jest mruczeniem kota, szumem muszli znalezionych kiedyś na plaży, skrzypieniem stuletniego dębowego parkietu.

Dom, w którym gdzieś w wielkich zwierciadłach ukryte są odbicia moich dziadków.

Magiczny dom po zakamarkach którego uwielbiałam buszować w dzieciństwie.

Dom pełen rodzinnych portretów,  sztalug, zapachu olejnych farb.

DOM  MOJEJ  CIOCI.





Święta w takim domu mają inny wymiar, dają poczucie ciągłości  tradycji, harmonii; dają poczucie obecności wśród nas tych, którzy już odeszli, tych za którymi tęsknimy.


Poniedziałek Wielkanocny.
Taka kumulacja tego dnia nastąpiła: śmigus-dyngus, prima aprilis i urodziny cioci  :)



WARSTWA ORZECHOWA :

składniki:  
 
10 żółtek
22 dkg cukru pudru 
1 laska wanilii
1 KOPIATA  łyżka intensywnego kakao
2 łyżki mleka
25 dkg WŁOSKICH  ORZECHÓW

wykonanie :  
 
Ucieram mikserem żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Rozcinam laskę wanilii, do masy z żółtek dodaję jej czarny miąższ, miksuję upajając się zapachem :)  W kubeczku  dokładnie mieszam kakao z mlekiem i dodaje je do masy z żółtek. Następnie dosypuje rozdrobnione blenderem "na mąkę" orzechy i całość miksuję.

WARSTWA  MIGDAŁOWA :

składniki : 
 
 
białka z 10 jaj
szczypta soli
22 dkg cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
miąższ z 1 laski wanilii
25 dkg MIGDAŁÓW
3 łyżki zmielonych biszkoptów 

wykonanie : 
 
Białka jaj ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję do niej cukier puder, sok z połowy cytryny i miąższ wanilii, miksuję. Dosypuję rozdrobnione "na mąkę 
" migdały, mieszam wszystkie składniki.

Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni C.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i smaruję ją masłem. Na jej spód nalewam masę orzechową, a potem na nią przekładam masę migdałową.
Ciasto piekę ok 1 godzinę. Przed wyjęciem go z piekarnika ronię test do suchego patyczka. 

Po wystudzeniu wystarczy tort udekorować np. polewą czekoladową, ale w wersji świątecznej proponuję przełożyć go masą.

MASA KAJMAKOWA  Z  SERKA  MASCARPONE 

składniki :  
250 ml śmietany kremówki
500 dkg serka mascarpone
10 dkg białej czekolady
6 łyżek gotowej masy kajmakowej z puszki

wykonanie : 
Czekoladę łamię na drobne kawałki i rozpuszczam w gorącej kąpieli wodnej.
Dobrze schłodzona śmietanę ubijam mikserem, dodaję serek mascarpone i masę kajmakową, miksuję.
Stale miksując wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę.

Ostudzone ciasto wyjmuję z tortownicy. Delikatnie kroję je na dwa blaty. Rozpoznacie z łatwością, w którym miejscu powinniście przekroić - warstwa orzechowa i migdałowa różnią się kolorem.

Na spód kładę orzechowy blat - bądźcie ostrożni - jest bardzo delikatny. Rozsmarowuję na nim 1/3 masy kajmakowej, kładę migdałowy blat. Tort z wierzchu i po jego bokach pokrywam pozostałym kremem, wygładzam jego powierzchnię i dekoruję jak to przystało w wielkanocnym czasie: orzechami, skórka pomarańczową, daktylami, figami i rodzynkami.



Tort z tego przepisu pojawił się już kiedyś na blogu.
Wtedy był w noworocznym wydaniu  :)  [ TU ]

tort migdałowo-orzechowy

Komentarze

  1. smakowicie wygląda ten tort :) zdaje się, że wymaga trochę pracy, ale warto! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu ... jeśli masz jakieś magiczne urządzenie , które po włączeniu guzika zamienia migdały i orzechy "w mąkę" w 5 sekund - to przygotowanie ciasta nie trwa więcej niż 20 minut :)
      tak czy owak - WARTO !!! :):)

      Usuń
  2. Cudowne te zdjęcia a tort wyglada bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magiczny dom,magiczna opowieść i magiczny tort.
    Jakie piękne jest życie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym mieć ciocię z takim domem. A kiedyś samej mieć dom,w którym czas odmierzany jest mruczeniem kota ;) Póki co zdjęcia kojarzą mi się z nastrojowymi kawiarniami,a nie domem :)

    A tort? Zapisany przepis do powtórzenia w domu rodziców!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przekraczając progi tamtego domu nigdy nie pomyślałabym , że jest niczym nastrojowa kawiarnia :)

      Usuń
    2. Bo ja jestem psychopatycznym maniakiem kawy,mam liste i zwiedzam kawiarnie po kolei odhaczając je. Czesto bywam w jednej w której stały stare antyki, kanapy, stoły z szydełkowymi obrusami, tapeta niczym z domu babci czy cioci itp. a wszystko tworzyło klimacik jak z zagraconego domu:D

      Usuń
  5. rozpływam sie jak go widzę, ale musi być pysznie orzechowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pysznie orzechowo-migdałowy ... wilgotny i kremowy zarazem :)

      Usuń
  6. Cudnie mieć takie miejsce pełne wspomnień:-). A tort wygląda przepysznie, uwielbiam takie połączenia smaków:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to takie miejsce do którego uwielbiam wracać ... tak choć na chwilę ... na herbatę ...

      ***
      orzechowo migdałowe ciasto jest moją ulubioną bazą do tortów :)

      Usuń
  7. taki tort to ja rozumiem!:) kiedyś powtórzę
    kocur magiczny, jak miejsce w którym mieszka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pestka , przeglądając niedawno Twój blog widziałam takie ciasto ... chyba w trochę innych proporcjach ... ale znasz jego smak :):)

      Usuń
  8. Orzechy i migdały....toż to tort marzenie!:-) Jakie równe warstwy! I jakiż on cały piękny i uporządkowany! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te warstwy ciasta tak sobie po prostu równo rosną / czasem tylko nierówno udaje mi się je przeciąć by masą przełożyć :) /

      Usuń
  9. Kajmak i orzechy to rozkosz smakowa:-) Dobrze, że go odświeżyłaś. Już teraz nie umknie pamięci:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne, fotograficzne migawki...:) I jestem pewna, że ten tort wszystkim smakował:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję madlene:) ...
      / a tort zniknął w błyskawicznym tempie :)/

      Usuń
  11. Ale fajny klimat świąt! A torcik wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ wprowadziłaś w klimat!! Pięknie piszesz, a tortowi nie oparłabym się zdecydowanie!! całus.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI