TRYB JASNY/CIEMNY

KURCZAK W SZWARCWALDZKIEJ SZYNCE Z GRILLA

KURCZAK W SZWARCWALDZKIEJ SZYNCE Z GRILLA to rewelacyjne danie na spotkanie przy grillu.

Dziś pierwsze kartki z majowej podróży. Majowy weekend to taki czas, gdy nasz dom z drewnianych bali, nasz rodzinny azyl dający nam odetchnąć od wielkiego miasta znów zaczyna tętnić życiem. Zabieramy do auta nasz mały świat pośpiesznie spakowany do kilku toreb i suniemy wśród sznuru innych samochodów. Niecierpliwość dzieci kumuluje się na tylnym siedzeniu wraz z przemykającymi słupkami kilometrów. Odbieramy w drodze smsy : "czy daleko jeszcze mamy? O której będziemy? " Ktoś więc już dojechał, nie będziemy pierwsi. Ktoś przed nami okna otworzy i wiosenne powietrze zaprosi do domu.
Mijamy bocianie gniazda na słupach, znajome krajobrazy. droga ostro pnie się w górę. Zbliża się ta chwila, na którą się czeka. Ta w której parking jest już pełen aut, a ogród śmiechem dzieci rozbrzmiewa, ta w której przez wielkie drzwi stodoły wynosimy drewnianą huśtawkę do ogrodu, ta w której nasz wielki stół na dębowych nogach budzi się z zimowego snu i staje przed domem, ta w której siadamy przy nim z poranną kawą, z obiadem, z winem,  z nocną rozmową.

 

Wiosna, wiosna wkoło, w stokrotkach, w śpiewie ptaków o świcie i w zapachu pierwszej koszonej tego roku trawy.

Wiosna w warzywnym ogrodzie.
Już zieloną cebulkę i szczypior mogliśmy ścinać do sałatki, już kiełkują pierwsze listki wcześniej wysianych warzyw. Będzie marchewka, cebula, czosnek, buraki, sałata, pory, pietruszka, selery. Już krzewy porzeczki kwikną. Przekopujemy ostatnie wolne grządki, dosiewamy koper, fasolkę, szpinak, mamut, cukinię; sadzimy zioła.

 
I startujemy z grillowym sezonem !
 
Na pierwszy obiad będzie:  
KURCZAK W SZWARCWALDZKIEJ SZYNCE Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SOSEM Z SERA LAZUR
 
SKŁADNIKI :

* filet z piersi z kurczaka
* szynka szwarcwaldzka w plastrach 
* olej rzepakowy tłoczony na zimno
* przyprawy: kolorowy pieprz, przyprawa królewska (kozieradka, cebula, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra, tymianek), sól ziołowa 
* cebule
* papryka

PRZEPIS NA SUKCES : 

* Mięso z piersi kurczaka kroimy na kawałki
* Z oleju rzepakowego i przypraw przygotowujemy marynatę. Pokrywamy nią dokładnie wszystkie kawałki mięsa i odstawimy do lodówki na minimum 2 godziny.


* W tym czasie możemy obrać ziemniaki i pokroić je na ćwiartki .

* Blachę do pieczenia skrapiamy olejem rzepakowym . Przekładamy na nią ziemniaki, obsypujemy je ziołową solą, kolorowym pieprzem  i gałązkami świeżego rozmarynu. Dokładnie rozprowadzamy dłońmi olej i przyprawy na ziemniakach.

* Ziemniaki pieczemy w piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.
 
* Zamarynowane kawałki kurczaka obwijamy cienkimi plastrami szynki szwarcwaldzkiej i spinamy je wykałaczkami.

* Tak przygotowane mięso układamy na tacce do grillowania.

* Ćwiartki cebuli i kawałki papryki moczymy w marynacie w której przygotowywaliśmy pierś z kurczaka i rozkładamy je obok mięsa.


* Mięso na grillu będzie piekło się około 30 - 40 minut.  W tym czasie musimy je obracać by upiekło się ze wszystkich stron równomiernie.

 
SOS  Z  SERA  LAZUR :
Jest pikantny, wyrazisty w smaku, idealnie komponuje się z grillowanym mięsem i pieczonymi ziemniakami.

100 ml majonezu
100 ml jogurtu greckiego 
100 g sera lazur blue
1  papryczka chili
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
garść świeżej mięty
sól ziołowa i kolorowy pieprz do smaku

WYKONANIE  :

Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego w równych proporcjach majonez i jogurt grecki. Drobno siekamy listki mięty i natkę z pietruszki, Papryczkę chili przekrawamy na pół, czyścimy ją z pestek i drobniutko siekamy. Ząbki czosnku rozgniatamy w wyciskarce.
Wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.


Do tak skomponowanego obiadu doskonale pasuje sałatka z młodej kapusty.

SKŁADNIKI :

1 młoda kapusta / poszatkowana /
1 duża  marchewka / utarta na grubym tarle /
2 małe cebule / pokrojona w kostkę /
duża wiązka zielonej cebulki / skrojona drobno /

SOS :

2 łyżki majonezu
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz świeżo zmielony


Komentarze

  1. Ależ wspaniała ta Twoja wiosna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudnie!
    super majówa
    piękne okoliczności przyrody, dobre jedzonko, jeszcze lepsze towarzystwo - żyć nie umierać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czegóż można chcieć więcej do szczęścia :)

      Usuń
  3. apetyczne zdjęcia, piękne miejsca:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że majówka się udała :D Piękne widoki, wspaniałe jedzenie, wino i doborowe towarzystwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To była cudowna majówka ... aż wracać było ciężko do domu :)

      Usuń
  5. Pomysł na sos serowy i mięsko owinięte szynką podbieram:-) Piękną mieliście majówkę, my niestety byliśmy zmuszeni do weryfikacji planów, gdyż lał deszcz;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ciągu tej naszej prawie tygodniowej majówki burza z gradobiciem też nas dopadła ... słońce też nam cały czas nie świeciło :)
      a sos - NAPRAWDĘ POLECAM - JEST PYSZNY !

      Usuń
  6. Cudowna ta biesiada! Zwłaszcza ziemniaczki smakowicie zarumienione:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ pięknie! Magiczne miejsce, cudownie, że je macie... I jakie smakołyki! U mnie majówka..hm... w domu z zagipsowanym dzieckiem:/ i oglądaniem wiosny przez okno. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miejsce to Arniko taka nasza oaza spokoju ...
      Przesyłam Twojej córci motylki , może przysiądą na gipsie :) ... mam nadzieję , że nie będzie musiała długo ten gips nosić ... Pozdrawiam Was serdecznie !

      Usuń
    2. Jestem zauroczona tym domem z bali... Czy to już góry?
      Gips, chyba 6 tyg. (o ile nic się nie skomplikuje, a tego oczywiście nie bierzemy pod uwagę:)), a potem rehab. Na razie mamy za sobą długie 11 dni. Ciężko o tyle, że cała nóżka jest w gipsie, więc córcia jest w 100% zdana na mnie.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  8. Jak cudnie, ja o takiej aurze mogłam tylko pomarzyć, widoki prześliczne. Nie wspominając o zaserwowanych pysznościach. Jak zwykle jestem urzeczona :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pogoda była dla nas łaskawa , a przyroda rozpieszczała nas wiosennym rozkwitem :)

      Usuń
  9. Cudowną mieliście majóweczkę, pyszne jedzonko i czas spędzony z bliskimi to zawsze najwspanialsze chwile:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. co za smakołyki! przepis na sos z serem lazur zapisuję - ślinka mi cieknie na samą myśl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś , wykorzystaj go kiedyś ... naprawdę smakuje bosko :)

      Usuń
  11. Pysznie,pięknie,sielsko...
    Maj to czarodziejski czas.
    Pozdrawiam Cię !

    OdpowiedzUsuń
  12. W raju byłaś na majówce... Krajobrazy, ta piknikowa atmosfera, uchwycone na Twoich zdjęciach, zawarłaś tu wszytko, co najlepsze. Roladki przygotowane na grillu a do tego hektolitry wina i maj. Sczęście jednym słowem. pozdrowienia!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aga - szczęście :) ... takie w chwilach i miejscach zwyczajnych odnalezione ...

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. :) cały weekend majowy pełen uczt królewskich nam się zdarzył :)

      Usuń
  14. ależ Wam tam cudownie było ... jestem zauroczona .... okolicą, jedzeniem i winkiem do tego :) no to się ,musiałaś naładować energią nieziemsko !
    sos z lazurem świetny pomysł, podkradam i wykorzystam z pewnością! a ziemniaczki pieczone uwielbiam, ja smaruję oliwą z oliwek, posypuję solą i kminkiem, też są świetne
    pozdrawiam Aniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ziemniaczki z kminkiem wypróbuję ... mam nadzieję mieć n to całe lato :)

      Usuń
  15. Ten przepis na kurczaka i ziemniaczki - pycha, testowałam !!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI