KURCZAK W SZWARCWALDZKIEJ SZYNCE Z GRILLA to rewelacyjne danie na spotkanie przy grillu.
Dziś pierwsze kartki z majowej podróży. Majowy weekend to taki czas, gdy nasz dom z drewnianych bali, nasz rodzinny azyl dający nam odetchnąć od wielkiego miasta znów zaczyna tętnić życiem. Zabieramy do auta nasz mały świat pośpiesznie spakowany do kilku toreb i suniemy wśród sznuru innych samochodów. Niecierpliwość dzieci kumuluje się na tylnym siedzeniu wraz z przemykającymi słupkami kilometrów. Odbieramy w drodze smsy : "czy daleko jeszcze mamy? O której będziemy? " Ktoś więc już dojechał, nie będziemy pierwsi. Ktoś przed nami okna otworzy i wiosenne powietrze zaprosi do domu.
Mijamy bocianie gniazda na słupach, znajome krajobrazy. droga ostro pnie się w górę. Zbliża się ta chwila, na którą się czeka. Ta w której parking jest już pełen aut, a ogród śmiechem dzieci rozbrzmiewa, ta w której przez wielkie drzwi stodoły wynosimy drewnianą huśtawkę do ogrodu, ta w której nasz wielki stół na dębowych nogach budzi się z zimowego snu i staje przed domem, ta w której siadamy przy nim z poranną kawą, z obiadem, z winem, z nocną rozmową.
Wiosna, wiosna wkoło, w stokrotkach, w śpiewie ptaków o świcie i w zapachu pierwszej koszonej tego roku trawy.
Wiosna w warzywnym ogrodzie.
Już zieloną cebulkę i szczypior mogliśmy ścinać do sałatki, już kiełkują pierwsze listki wcześniej wysianych warzyw. Będzie marchewka, cebula, czosnek, buraki, sałata, pory, pietruszka, selery. Już krzewy porzeczki kwikną. Przekopujemy ostatnie wolne grządki, dosiewamy koper, fasolkę, szpinak, mamut, cukinię; sadzimy zioła.
I startujemy z grillowym sezonem !
Na pierwszy obiad będzie:
KURCZAK W SZWARCWALDZKIEJ SZYNCE Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SOSEM Z SERA LAZUR
SKŁADNIKI :
* filet z piersi z kurczaka
* szynka szwarcwaldzka w plastrach
* olej rzepakowy tłoczony na zimno
* przyprawy: kolorowy pieprz, przyprawa królewska (kozieradka, cebula, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra, tymianek), sól ziołowa
* cebule
* papryka
PRZEPIS NA SUKCES :
* Mięso z piersi kurczaka kroimy na kawałki
* Z oleju rzepakowego i przypraw przygotowujemy marynatę. Pokrywamy nią dokładnie wszystkie kawałki mięsa i odstawimy do lodówki na minimum 2 godziny.
* W tym czasie możemy obrać ziemniaki i pokroić je na ćwiartki .
* Blachę do pieczenia skrapiamy olejem rzepakowym . Przekładamy na nią ziemniaki, obsypujemy je ziołową solą, kolorowym pieprzem i gałązkami świeżego rozmarynu. Dokładnie rozprowadzamy dłońmi olej i przyprawy na ziemniakach.
* Ziemniaki pieczemy w piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.
* Zamarynowane kawałki kurczaka obwijamy cienkimi plastrami szynki szwarcwaldzkiej i spinamy je wykałaczkami.
* Tak przygotowane mięso układamy na tacce do grillowania.
* Ćwiartki cebuli i kawałki papryki moczymy w marynacie w której przygotowywaliśmy pierś z kurczaka i rozkładamy je obok mięsa.
* Mięso na grillu będzie piekło się około 30 - 40 minut. W tym czasie musimy je obracać by upiekło się ze wszystkich stron równomiernie.
Jest pikantny, wyrazisty w smaku, idealnie komponuje się z grillowanym mięsem i pieczonymi ziemniakami.
100 ml majonezu
100 ml jogurtu greckiego
100 g sera lazur blue
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
garść świeżej mięty
sól ziołowa i kolorowy pieprz do smaku
WYKONANIE :
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego w równych proporcjach majonez i jogurt grecki. Drobno siekamy listki mięty i natkę z pietruszki, Papryczkę chili przekrawamy na pół, czyścimy ją z pestek i drobniutko siekamy. Ząbki czosnku rozgniatamy w wyciskarce.
Wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Do tak skomponowanego obiadu doskonale pasuje sałatka z młodej kapusty.
SKŁADNIKI :
1 młoda kapusta / poszatkowana /
1 duża marchewka / utarta na grubym tarle /
2 małe cebule / pokrojona w kostkę /
duża wiązka zielonej cebulki / skrojona drobno /
SOS :
2 łyżki majonezu
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz świeżo zmielony
Ależ wspaniała ta Twoja wiosna :)
OdpowiedzUsuńCudowna wręcz :):)
Usuńale cudnie!
OdpowiedzUsuńsuper majówa
piękne okoliczności przyrody, dobre jedzonko, jeszcze lepsze towarzystwo - żyć nie umierać.
Czegóż można chcieć więcej do szczęścia :)
Usuńapetyczne zdjęcia, piękne miejsca:))
OdpowiedzUsuńMiejsca dla nas magiczne ...
UsuńWidzę, że majówka się udała :D Piękne widoki, wspaniałe jedzenie, wino i doborowe towarzystwo.
OdpowiedzUsuńTo była cudowna majówka ... aż wracać było ciężko do domu :)
UsuńPomysł na sos serowy i mięsko owinięte szynką podbieram:-) Piękną mieliście majówkę, my niestety byliśmy zmuszeni do weryfikacji planów, gdyż lał deszcz;-(
OdpowiedzUsuńW ciągu tej naszej prawie tygodniowej majówki burza z gradobiciem też nas dopadła ... słońce też nam cały czas nie świeciło :)
Usuńa sos - NAPRAWDĘ POLECAM - JEST PYSZNY !
Idealna majówka:D
OdpowiedzUsuńwymarzona :)
UsuńCudowna ta biesiada! Zwłaszcza ziemniaczki smakowicie zarumienione:)
OdpowiedzUsuńCały majówkowy czas cudownie nam upłynął :)
UsuńAleż pięknie! Magiczne miejsce, cudownie, że je macie... I jakie smakołyki! U mnie majówka..hm... w domu z zagipsowanym dzieckiem:/ i oglądaniem wiosny przez okno. Uściski!
OdpowiedzUsuńTo miejsce to Arniko taka nasza oaza spokoju ...
UsuńPrzesyłam Twojej córci motylki , może przysiądą na gipsie :) ... mam nadzieję , że nie będzie musiała długo ten gips nosić ... Pozdrawiam Was serdecznie !
Jestem zauroczona tym domem z bali... Czy to już góry?
UsuńGips, chyba 6 tyg. (o ile nic się nie skomplikuje, a tego oczywiście nie bierzemy pod uwagę:)), a potem rehab. Na razie mamy za sobą długie 11 dni. Ciężko o tyle, że cała nóżka jest w gipsie, więc córcia jest w 100% zdana na mnie.
Pozdrawiam cieplutko:)
Jak cudnie, ja o takiej aurze mogłam tylko pomarzyć, widoki prześliczne. Nie wspominając o zaserwowanych pysznościach. Jak zwykle jestem urzeczona :).
OdpowiedzUsuńPogoda była dla nas łaskawa , a przyroda rozpieszczała nas wiosennym rozkwitem :)
UsuńCudowną mieliście majóweczkę, pyszne jedzonko i czas spędzony z bliskimi to zawsze najwspanialsze chwile:-)
OdpowiedzUsuńTakie chwile są absolutnie bezcenne :)
UsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńco za smakołyki! przepis na sos z serem lazur zapisuję - ślinka mi cieknie na samą myśl :)
OdpowiedzUsuńKaś , wykorzystaj go kiedyś ... naprawdę smakuje bosko :)
UsuńPysznie,pięknie,sielsko...
OdpowiedzUsuńMaj to czarodziejski czas.
Pozdrawiam Cię !
Maj jest magiczny :)
UsuńW raju byłaś na majówce... Krajobrazy, ta piknikowa atmosfera, uchwycone na Twoich zdjęciach, zawarłaś tu wszytko, co najlepsze. Roladki przygotowane na grillu a do tego hektolitry wina i maj. Sczęście jednym słowem. pozdrowienia!!
OdpowiedzUsuńTak Aga - szczęście :) ... takie w chwilach i miejscach zwyczajnych odnalezione ...
UsuńWoow! Ale królewska uczta:)!
OdpowiedzUsuń:) cały weekend majowy pełen uczt królewskich nam się zdarzył :)
Usuńależ Wam tam cudownie było ... jestem zauroczona .... okolicą, jedzeniem i winkiem do tego :) no to się ,musiałaś naładować energią nieziemsko !
OdpowiedzUsuńsos z lazurem świetny pomysł, podkradam i wykorzystam z pewnością! a ziemniaczki pieczone uwielbiam, ja smaruję oliwą z oliwek, posypuję solą i kminkiem, też są świetne
pozdrawiam Aniu
ziemniaczki z kminkiem wypróbuję ... mam nadzieję mieć n to całe lato :)
UsuńWspaniała impreza:)
OdpowiedzUsuńTen przepis na kurczaka i ziemniaczki - pycha, testowałam !!!
OdpowiedzUsuń