szaszłyki z kurczaka z pesto i truskawki z balsamicznym , pikantnym dresingiem
PESTO ZIELONE
składniki :
* liście bazylii / oberwijcie liście z 1 dorodnie wyrośniętej w doniczce bazylii /
* 25 g mieszanki orzechów, nasion i pestek - wymieszałam w równych proporcjach ziarna słonecznika, orzechy włoskie i nasiona dyni
* 70 ml oleju Kujawskiego z bazylią
* 1 ząbek czosnku
* 25 g parmezanu
* do smaku sól i pieprz kolorowy świeżo mielony
wykonanie :
* Pestki dyni, nasiona słonecznika i orzechy prażymy około 3 - 4 minuty na suchej patelni lub w piekarniku 10 minut w temperaturze 150 stopni
* Do moździerza przesypuję przestudzone orzechy i nasiona, dodaję liście bazylii i pokrojony w plasterki czosnek, ścieram na drobniutkim tarle parmezan i dosypuję go do reszty składników. Dodaję szczyptę ziołowej soli i pieprz kolorowy. Wszystkie składniki rozcieram w moździerzu dolewając stopniowo olej kujawski z bazylią tak by uzyskać pesto o gęstej konsystencji.
Składniki na pesto można również zmiksować w blenderze.
PESTO CZERWONE Z SUSZONYCH POMIDORÓW
składniki :
* 12 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy z oleju
* 25 g mieszanki zrumienionych na suchej patelni orzechów i nasion - wymieszałam w równych proporcjach orzechy włoskie, nasiona słonecznika i pestki z dyni
* 1 mała ostra papryczka
* 60 ml oleju kujawskiego z bazylią
* 2 duże ząbki czosnku
* 25 g parmezanu
* 10 listków bazylii
* 2 łyżki octu balsamicznego
* do smaku sól i pieprz kolorowy świeżo zmielony
wykonanie :
Suszone pomidory i papryczkę chili drobno kroję i przekładam do blendera, dodaję wystudzone orzechy i nasiona, starty parmezan, czosnek, listki bazylii, szczyptę soli i pieprzu. Dolewam ocet balsamiczny i olej kujawski z bazylią. Wszystkie składniki miksuję.
składniki :
* ok 600 g fileta z piersi z indyka
* pesto zielone
* pesto czerwone z suszonych pomidorów
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 1 papryka zielona
Tak przygotowane szaszłyki grillujemy około 20 minut obracając je w tym czasie aby równomiernie upiekły się ze wszystkich stron.
Można je również podsmażyć z obu stron na patelni grillowej i włożyć na 5 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - włączamy funkcję grill.
GRZANKI Z PESTO:
Bagietkę kroję w kromki, smaruję pesto i zapiekam przez chwilę na grillu lub w piekarniku/
TRUSKAWKI Z PIKANTNYM DRESINGIEM :
Świeże truskawki dziele na ćwiartki, posypuje je obficie świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i obsypuję małymi listkami bazylii. Następnie skrapiam je pikantnym, aromatycznym, balsamicznym dresingiem.
BALSAMICZNY DRESING DO TRUSKAWEK
składniki :
* 30 ml octu balsamicznego
* 1,5 łyżeczki miodu
* 1 mała papryczka chili
* 10 ml oleju kujawskiego z bazylią
wykonanie :
* Papryczkę chili przekrawam, usuwam z niej pestki i bardzo drobno siekam nożem.
* Do garnuszka nalewam ocet balsamiczny i olej kujawski z bazylia, dodaję miód i posiekaną drobno papryczkę chili. Cały czas mieszając podgrzewam sos do momentu aż zgęstnieje.
bardzo fajny pomysł! ja nie jestem miłośniczką pesto, ale Twoje szaszłyki są apetyczne i chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńa ja w pesto się rozsmakochałam :)
Usuńświetnie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńi zapewniam , że równie dobrze smakują :)
Usuńpysznie, zdrowo i kolorowo!
OdpowiedzUsuńa do tego lekko.
tak lubię najbardziej :)
UsuńWow! Rewelacja! Nigdy nie robiłam, ani nawet nie jadłam podobnych pyszności.
OdpowiedzUsuńjeśli nie jadłaś w ten sposób - to spróbuj połączenia pesto z mięsem ... pamiętam , że musisz zrezygnować w diecie z sera , ale z braku parmezanu w kuchni zdarzało mi się przygotowywać pesto bez serowego dodatku i też smakowało świetnie /dodawałam wtedy odrobinę więcej oleju /
UsuńZ pewnością wypróbuję:) A i na brak sera mam sposób - płatki nieaktywnych drożdży - dają fajny serowy smaczek:)
Usuńtruskawki najbardziej mi się podobają - są boskie
OdpowiedzUsuńtruskawki z odrobiną "ognia" smakują wybornie :)
Usuńuuu jakie pyszności!! mniam:)
OdpowiedzUsuńmniam do kwadratu :):):)
Usuńslicznie zaserwowane :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
dziękuję i będę zaglądać :)
UsuńAleż kolorowo, uwielbiam gdy jedzenie właśnie tak bajecznie kolorowo wygląda:-). Nabrałam przeogromnej ochoty na te truskawy:-)
OdpowiedzUsuńspróbuj Olimpio pikanterii dodać truskawkom - cudownie wtedy smakują :)
UsuńNawet na śniadanie właśnie bym takie "wciągnął" :-)
OdpowiedzUsuńmyślę , że każda pora dnia jest stosowna na taką chwilę przyjemności :):)
UsuńNajbardziej zachwyciły mnie truskawki z balsamico:-) Ale szszłyczki oczywiście również bardzo apetyczne i kolorowe:-)
OdpowiedzUsuńpikantne truskawy są boskie :)
UsuńPaluszki oblizuje :D
OdpowiedzUsuńna wspomnienie tych szaszłyków i truskawek ja też oblizuję palce :)
Usuńuwielbiam takie smaki, dla mnie już sama grzanka z pesto to bajka :) palce lizać
OdpowiedzUsuńja też jestem zakochana w pesto :)
UsuńSzaszłyki z pesto muszą być pełne cudownych aromatów!
OdpowiedzUsuńAch ten czas grillowania...
Niech trwa!
Smak pesto wspaniale aromatyzuje mięso ... sprawia , że kurczak z grilla jest soczysty ...
UsuńCzas grillowych uczt na łonie natury - NIECH TRWA ! :)
Ciekawi mnie to pesto z suszonych pomidorów... brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńi nieźle smakuje :)
Usuńpo to pesto sięgamy nie tylko przygotowując szaszłyki czy grzanki ... świetnie komponuje się też w innych daniach ...
Ukradnę pomysł na zawijane fileciki ...a pesto z suszonych pomidorów-również uwielbiam!
OdpowiedzUsuńczęstuj się pomysłami do woli :):)
Usuń