kotlety z kaszy gryczanej i pieczona kukurydza
Moja ulubiona :)
Wiem , nie wszyscy sięgacie po nią chętnie , ale warto się do niej przekonać :)
Wytwarza się ją z gryki . Nie jest ona zbożem - należy do rodziny rdestowatych , jest "spokrewniona" z rabarbarem i szczawiem.
Cudowny zapach kwitnącej gryki wabi pszczoły - dzięki nim możemy cieszyć się ciemnym , aromatyczny , niezwykle zdrowym miodem gryczanym .
Kasza gryczana uważana jest za najzdrowszą z kasz ... jako jedyna z kasz nie zakwasza organizmu .
Jest bogata w białko / zwłaszcza w aminokwasy lizyny i tryptofanu /
lizyna - odpowiedzialna jest za wchłanianie wapnia i ułatwia nam koncentrację , jej niedobór prowadzi do anemii /
tryptofan - to naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania serotoniny - hormonu szczęścia i melatoniny -odpowiadającej za dobry sen ...
Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy / rutyny , pelargonidyny , kwercetyny / ... jest bogata w witaminy z grupy B 1 i PP oraz związków mineralnych : wapnia , żelaza , potasu , magnezu ...
NIE ZAWIERA GLUTENU - jest polecana dla osób chorujących na celiakię ...
Kasza ta jest również doskonałym źródłem błonnika ...
JEST ZALECANA dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i nadciśnienie , przy niedokrwistości i anemii , dla osób chorych na cukrzycę , chorych na depresję , żyjących w ciągłym stresie , kobiet w ciąży i karmiących piersią . W medycynie ludowej uważana jest za pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie .
Kasza gryczana najczęściej jest podawana ugotowana na sypko jako dodatek do sosów, ale ja
dziś zaproponuję Wam moją ulubioną kaszę w innej formie :
ZAPRASZAM NA KOTLETY GRYCZANE
SKŁADNIKI :
* 200 g kaszy gryczanej palonej / 1 szklanka kaszy waży około 180 g /
* 150 g sera typu feta lub sera białego
* 1 bakłażan
* 2 jajka
* 100 g pestek dyni
* 2 cebule
* 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia* pęczek zielonej pietruszki
* sól , kolorowy pieprz świeżo zmielony
* kaszę gryczaną gotuję na sypko - 1 szklankę opłukanej na sitku kaszy zalewam 2 szklankami lekko osolonej wody i dodaję 1 łyżkę oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia ... przykrywam garnek pokrywką i gotuję kaszę na małym ogniu do chwili aż kasza wchłonie całą wodę ...
* prażę pestki dyni - wsypuje je na rozgrzaną patelnie ... stale mieszając czekam 2 - 3 minuty aż zaczną "podskakiwać " ... gdy wystygną - niezbyt drobno siekam je nożem ...
* bakłażan i cebulę kroję w kostkę ... podsmażam je na oleju rzepakowym ...
* natkę pietruszki drobno siekam ...
* ser typu feta / lub ser biały / rozdrabniam widelcem ...
* łączę w misce ostudzona kaszę gryczana , pestki dyni , ser , natkę pietruszki , podsmażona cebulę i bakłażan ... wbijam jajka , doprawiam solą i pieprzem ... łączę wszystkie składniki w jednolitą masę ...
* formuję niewielkie kotlety ... układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ...
* wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 - 20 minut ...
Kotlety gryczane będą świetnie smakowały z dodatkiem AROMATYCZNEGO SOSU ŚLIWKOWO-POMIDOROWEGO ... ale o tym sosie napiszę przy okazji kolejnego wpisu :) A dziś , skoro już mamy gorący piekarnik , zaproponuję Wam jeszcze :
PIECZONĄ KUKURYDZĘ
SKŁADNIKI :
* 3 kolby kukurydzy
* 1 ostra papryczka
* pęczek pietruszki
* 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* sól ziołowa do smaku
WYKONANIE :
* kukurydzę obieram z liści i włókien ... myję kolby ... każdą kolbę dzielę na 3 równe części ...
* ostrą papryczkę kroję w drobną kostkę ...
* natkę pietruszki siekam drobno ...
* do oleju rzepakowego dodaję posiekaną papryczkę , natkę pietruszki i sól ...
* kukurydzę układam w naczyniu żaroodpornym i nacieram ją aromatycznym olejem ... na tak przygotowanych kolbach układam liście kukurydzy...
* do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wkładam kukurydzę i piekę ja przez 20 minut ...
ja lubię kaszę gryczaną i chętnie skorzystam z przepisu:) pięknie wygląda ten obiad!
OdpowiedzUsuńsmak kaszy nie dominuje w tych kotletach ... myślę , że posmakuje nawet tym , którzy za kaszą gryczana nie przepadają ...
UsuńU mnie w ogrodzie jescze pelno wspanialosci sie znajdzie wiec na pewno skorzystam z Twoich propozycji. P.S Bardzo fajny Blog. Bede odwiedzac regularnie. Pozdrawiam-Iza
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :)
UsuńOglądałam zdjęcia z Twojego ogrodu - jeszcze sporo w nim cudowności :)
Pysznosci <3
OdpowiedzUsuńPrzepadam za kasza gryczana i dzisiaj nawet myslalam o zrobieniu z niej kotlecikow, a tu wchodze do Ciebie i mam gotowy przepis :)
przepis polecam ... kotleciki smakowały nawet tym , którzy na widok kaszy gryczanej od razu zaczynają profilaktycznie marudzić :)
Usuńkusza mnie te kotleciki ;)
OdpowiedzUsuńwypróbuj ... nam bardo smakowały :)
Usuńa ja uwielbiam gryczaną i zaraz Twój przepis wypróbuję :) super!
OdpowiedzUsuńmiło słyszeć , że nie tylko ja tę kaszę uwielbiam :)
Usuńpyszny pomysł, piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justyno :)
UsuńAniu pyszna propozycja:-) i do tego ta kukurydza, mniam:-). Powiadasz, że kasza gryczana jest zalecana kobietom w ciąży:-)? więc powinnam ją jeść kilogramami:-). Buziaki i pozdrowienia:-)
OdpowiedzUsuńOlimpio , czy ja się dobrze domyślam ? :):):) Moc uścisków Wam przesyłam :):)
Usuńkasza gryczana samo zdrowie, naprawdę dziwię się sobie ,że tak rzadko ją spożywam....zmienię to ,a kukurydza niezmiennie mnie zachwyca;)
OdpowiedzUsuńcieszy to usłyszeć :)
UsuńAle ciekawe połączenie smaków :)! Musi wspaniale smakować więc chętnie wypróbuję przepis...:)
OdpowiedzUsuńdodatek bakłażana nadaje jesienny smak tym kotletom , ale w innych porach roku można eksperymentować z dodatkiem innych warzyw ...
Usuńpozdrawiam :)
KAPITALNIE OPRACOWANE, INTELIGENTNE! *****
OdpowiedzUsuńZOBACZ TAKŻE INNY PRZEPIS Z KASZĄ GRYCZANĄ.
________________________________________________________________________
CHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥
4.TEMAT.
CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA NA CUKRZYCĘ-IRL (MINI CHLEBKI). *****
SKŁADNIKI:
Kasza jaglana __400g, Kasza gryczana __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.
PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
UGOTOWANE OBIE KASZE (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY:
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (dwa rodzaje kasz) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).
DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. OBIE KASZE WRAZ Z OTRĘBAMI:
Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.
________________________________________________________________________
Ten przepis jest dowodem na to, że można na nowo polubić gryczaną :)
OdpowiedzUsuń