TRYB JASNY/CIEMNY

kruche ciasto z owocami i kruszonką - kwintesencja lata


































Ostatni dzień wakacji ... ostatni dzień wolności ... 
Ostatni dzień takiej beztroski jaką tylko podróżowanie w nieznane dać może ...
Wracamy z długiej , prawie dwumiesięcznej wyprawy ... 
Wracamy ze spotkania z naturą ...
Miasto wita nas gwarem i ulicznym szumem ... odwykliśmy od niego przez ostatnie dwa miesiące ... oj odwykliśmy ! :):):)

Wiatr w żagle nabraliśmy ... 




 Podążaliśmy z głową w chmurach ... w górach ...



Kuchnię rozstawialiśmy pod gołym niebem , czasem w deszczu i bez prądu , z gazową butlą , ogniskiem , grillem i patelnią z urwaną rączką , z kompletem plastikowych talerzy i misek :):)
Doprawialiśmy nasze dania aromatem połonin , górskim wiatrem , zapachem lasu , bryzą znad jeziora ...





















Wędrując po szlakach ulegaliśmy czarowi kuchni łemkowsko-bojkowskiej  ... w karczmach , schroniskach i zajazdach jadaliśmy werynyki hryczane , kaszełynik , kapusciany nupis , paszki , szmyrglówki , klusz , joszke , tertianyky , hałuszki , bobalki , adzymki ...






















Odpoczywaliśmy w domu z drewnianych bali ... rodziły się w nim latem nieskończone wariacje na temat KRUCHEGO  CIASTA  Z  OWOCAMI  I  KRUSZONKĄ :)


* WARIACJA AGRESTOWO-PORZECZKOWA Z KRUSZONKĄ Z ORZECHÓW LASKOWYCH I KOKOSA

składniki na kruszonkę :
* 100 g masła w temperaturze pokojowej
* 1 szklanka cukru
* 1/3 szklanki mąki pszennej
* 1/3 szklanki posiekanych drobno orzechów laskowych
* 1/3 szklanki wiórek kokosowych
* 1/3 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich




















*WARIACJA JEŻYNOWO-MALINOWO-JABŁKOWA Z KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

składniki na kruszonkę :
* 100 g masła w temperaturze pokojowej
* 1 szklanka cukru
* 1/3 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka wiórków kokosowych 




















*WARIACJA Z JABŁEK PACHNĄCYCH CYNAMONEM Z KRUSZONKĄ Z ORZECHÓW WŁOSKICH

składniki na kruszonkę :
* 100 g masła w temperaturze pokojowej
* 1 szklanka cukru
* 1/3 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka posiekanych drobno orzechów włoskich

















* KRUCHE  CIASTO :
/ proporcja na blachę domową /
składniki :
* 500 g mąki
* 200 g masła w temperaturze pokojowej
* 150 g cukru pudru
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2-3 łyżki śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia


wykonanie :
Mąkę siekam z masłem  ... dodaję jajko , żółtka , śmietanę i kolejne składniki ...
zagniatam jednolite , miękkie ciasto ... 

wkładam je do lodówki na minimum 2 godziny...







Blachę wyłożoną papierem do pieczenia smaruję masłem ... 
rozwałkowuję 2/3 schłodzonego kruchego ciasta i wyklejam nim  dno blachy do pieczenia oraz formuję brzegi na wysokość około 2 cm ...

* KRUSZONKA :
 Zależnie od fantazji lub aktualnej zawartości spiżarni przygotowuję podane powyżej składniki na jedną z kruszonkowych wariacji ... zagniatam je razem ... formuję z nich kulę i chowam ją do lodówki na minimum 2 godziny ...
*W tak zwanym międzyczasie przygotowuję owoce ...
Latem mogłam pójść do ogrodu lub na łąkę obok lasu i pozbierać je prosto z krzaka .

W tym roku w ogrodzie obok domu z drewnianych bali cudownie obrodziły nam maliny , agrest i porzeczki ... pomimo suszy owoce były jędrne i niezwykle soczyste .

Jeżyny rosnące  wzdłuż pól pod lasem dopiero zaczynały dojrzewać pod koniec sierpnia ... dzieciaki codziennie biegły by wyjadać je prosto z krzaka lub zbierać do kubków by potem w domu tworzyć z nich własnoręcznie owocowe mikstury :)... wracały z wysmarowanymi buziami i dłońmi ... w tym "wyścigu" po dojrzałe jeżyny wcale nie było łatwo je wyprzedzić i nazbierać miskę pełną czarnych , soczystych owoców :):)

*Teraz pora aby umyte i obrane z szypułek owoce rozłożyć na kruchym cieście ...
Letnie owoce podczas pieczenia puszczają niezwykle dużo soku ... NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE ROZSMAROWUJĘ WIĘC CIENKĄ WARSTWĘ OWOCOWEJ MARMOLADY DO PIECZENIA ... ODIZOLUJE ONA KRUCHE CIASTO OD NADMIARU SOKU WYPŁYWAJĄCEGO Z OWOCÓW I POZWOLI MU SIĘ IDEALNIE DOPIEC ...

*Teraz pora na wykorzystanie pozostałej części schłodzonego  kruchego ciasta ...
Ciasto dzielę na mniejsze części i formuję z nich w dłoniach cienkie paski ... rozkładam je na warstwie owoców tworząc kratownicę ...

*Wyjmuję z lodówki ciasto na kruszonkę ... krusząc je w dłoniach umieszczam je na owocach w otworach kratownicy z kruchego ciasta ... dekoruję orzechami włoskimi lub laskowymi ...


*Ciasto wkładam do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni ... piekę około 50 minut  ... przed wyłączeniem pieca sprawdzam patyczkiem brzegi ciasta czy się dopiekły ...



Komentarze

  1. Anno,
    witam Cię z powrotem!
    Wasze wakacje bardzo mi się podobają.
    Jesteście jednymi z ostatnich pionierów.
    A to ciasto,mmmmm...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubimy wakacje dalekie od standardów all inclusive :)

      Usuń
  2. świetna relacja z wyjazdu :)
    a ciasta... oj miałabym dylemat, którą wersję wybrać :) wszystkie się pysznie zapowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o każdej porze roku inne wersje tego ciasta w naszym piekarniku się rumienić zaczynają ... ilość kombinacji wydaje mi się absolutnie nieskończona :) zapraszam Cie do tworzenia własnych :)

      Usuń
  3. jakie fantastyczne zdjęcia! jakie zachęcające ciasta! jaka ja teraz jestem głodna! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszny powrót z wakacji nam zaserwowałaś;) Oglądając fotorelację, zaczęłam na nowo tęsknić za latem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy Wam nie za dobrze?;-) 2 miesiące wakacji dla wszystkich? Witaj z powrotem:-) A ciasta, każde z nich to cudo smakowe i wizualne :-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie jest tak dobrze , żeby nie mogło być lepiej :):)

      Usuń
  6. Wspaniałe te placki (po małopolsku)z owocami ! A relacja niezwykle sympatyczna, miło Cie poznawać w taki sposób. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę się pilnować , żeby te moje regionalizmy wszędzie nie wplatać :) wielkie rozbawienie wzbudzam wśród niektórych znajomych "wychodząc na pole" lub nazywając temperówkę-strugaczka lub rajstopy - rajtkami :):)

      Usuń
  7. wszystko to co tygryski lubią najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zazdraszam takich cudnych i dłuuugich wakacji!!!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała 'składanka' wakacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. MMmm takie mega-owocowe ciasto to ja lubię :)) i jeszcze do tego z kruszonką.. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. och! piękne a zdjęcia mistrzowskie- nie wiem, które bardziej mi się podobają- czy o niedźwiedziach, czy agrest w kratce

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie piękne wrażenia nam tu serwujesz, też mi się marzy biwak i kuchnia rozbita gdzieś przy drodze. Dzieci już duże, więc chyba damy radę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie biwaki , kuchnia pod gołym niebem , wyprawy w nieznane dzieciaki najczęściej jak największa przygodą zapamiętują ...
      dla nas takie rodzinne wyjazdy są bezcenne ...

      Usuń
  13. Ale boskie wakacje...i słodkości..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda tylko , że wakacje już się skończyły :(
      pocieszam się tym , że słodkości w kolejnych wersjach mogę nadal wypiekać :)

      Usuń
  14. cudowne zdjęcia z wakacji, my równiez z namiotem czasem wyskakujemy, bardzo lubię ... a ciasta były z pewnościa dodatkową osłodą :) pozdrawiam ciepło Aniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypady z namiotem to zawsze taka mała "szkoła przetrwania" dla naszych młodych ... i wakacyjnych przygód przy tym zawsze wiele :):)

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI