TRYB JASNY/CIEMNY

zupa dyniowo-pomidorowa i czerwona manufaktura


czerwona manufaktura
na przełomie lata i jesieni domową kuchnię zmieniamy w czerwoną manufakturę ... 
przodownikami pracy stajemy się ... stawiamy sobie do realizacji coraz ambitniejsze cele bijąc kolejne rekordy wydajności ...
duch współzawodnictwa budzi się w nas ... 
osiągamy coraz wyższe wskaźniki zaangażowania ...
nikt nie próżnuje ... praca pali nam się w rękach ...

para bucha z kotłów ...
rzędy słoi zapełniają wszystkie blaty ...
opróżniają się kolejne skrzynki warzyw ...
kolejne partie pomidorów trafiają w tryby bezlitosnej maszyny do przecierania i mielenia ...
pomidorowa pulpa spływa do garów pryskając wokół ...
JEST !  JEST  KOLEJNY  PEŁNY  GARNEK !!!
/ jesteśmy z siebie dumni ... strzelamy sobie Krwawą Mery :):):) /


Kto nie ma ochoty na takie domowe szaleństwo niech sobie kupi w sklepie gotowy przecier - na przykład  PUDLISZKOWY - pyyyycha :):):) / my tak robimy ... nigdy domowego przecieru nie wystarcza nam do kolejnego jesiennego rozruchu naszej czerwonej manufaktury :) /
Taki przecier przyda się Wam do ugotowania najlepszej jesiennej zupy jaką jedliście !
Jest wyrazista , taka " z charakterem " ... pikantna , a jednak wręcz aksamitna w smaku  ...




ZUPA DYNIOWO-POMIDOROWA

składniki :

* 2 szklanki musu z dyni
* 2 słoiki domowego przecieru pomidorowego lub 2 słoiczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
* 1 puszka mleka kokosowego / 200 ml
* 1,5 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia  
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 2 cm korzenia imbiru
* 1 ostra papryczka
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
* około 1,5 litry wody

wykonanie :
* przygotowuję mus z dyni ... dynię obieram i kroję na kawałki ...przekładam ją do garnka ... dolewam około 0,5 szklanki wody...duszę pod przykryciem do miękkości i odparowania wody miksuję na gładki mus / jeśli nie chce mi się wyciągać miksera - rozgniatam dynię tłuczkiem do ziemniaków /
* cebulę kroję w drobną kostkę ... 
* ostrą papryczkę drobniutko siekam ...
* w dużym garnku rozgrzewam olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia ... podsmażam na nim cebulę... gdy cebula zmięknie - dodaję posiekaną ostra papryczkę ... smażę jeszcze 1,5 minuty...
* dodaję przecier pomidorowy i mus z dyni ... dolewam wodę ... czekam aż zupa się zagotuje ...
* obieram i ucieram kawałek korzenia imbiru ... ząbki czosnku rozgniatam w wyciskarce - dodaję je do zupy ...
* dolewam mleko kokosowe ...
* doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku ...
* zupę miksuję na gładki krem ...
* podaję z makaronem pełnoziarnistym 


Komentarze

  1. Przodownicy pracy na start!
    U mnie już po czerownym szaleństwie...
    A zupę gotuję podobną.
    Barzdo bliskie mi smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! ile słoików! jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. podziwiasz ? ... no coś Ty ? ... szaleństwa to trzeba współczuć :):):)

      Usuń
  4. Pyszna rozgrzewajaca zupka na chlodne jesienne dni! Na pewno jest bardzo pozywna i zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
  5. I tyle słoików nie wystarcza na rok???ładnie;-) A zupa przepyszna musi być. Chętnie wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma takiej ilości słoików z przecierem , która byłaby wystarczająca - takie pojęcie po prostu nie istnieje Marzenko :):):)

      Usuń
  6. zupka pyszna :) a zdjęcia piękne i kolorowe :) ja na szczęście już po tym całym szaleństwie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko , że to takie szaleństwo nawracające ... pierwsze objawy pojawiają się zawsze pod koniec lata :):):)

      Usuń
  7. u mnie przeciery również zapakowane w słoiki ... mam ich dość dużo, ale wiem już teraz, że mi zabraknie, tak dzieje się co roku :) są takie pyszne ....
    a dyni jeszcze w tym roku nie kupiłam WSTYD!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też co roku wzrasta na nie zapotrzebowanie ...
      chciałabym jeszcze mieć równie dużo słoików z dynią ...

      Usuń
  8. ale pyszności!
    szkoda, że nie mam czasu teraz zajmować się kuchnią... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja żałuję , że Twoich anegdot przy kawce porannej przeczytać nie będę mogła :(

      Usuń
  9. Zupa pomysłowa, połączenie dyni z pomidorami ciekawe, a przetwórnia imponująca, może stawać do konkurencji z Pudliszkami!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale bym teraz zjadła takie domowej, rozgrzewajacej zupki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI