TRYB JASNY/CIEMNY

JARMUŻ - przebojem naszej jesieni i zaproszenie do Niepołomic na XIII Biesiadę Pszczelarską


Jesień - wymarzony czas na długie spacery i weekendowe wyprawy ...
Nie męczy już upalne słońce ... odpuściły wredne komary i meszki ...
AŻ  CHCE  SIĘ  WĘDROWAĆ  :)

Zaledwie 20 km od miasta - puszcza ... Puszcza Niepołomicka ... 
Lasy przecina siatka dróg ...  to raj nie tylko dla wędrowców i rowerzystów , ale również dla rolkarzy - drogi są bardzo dobrze utwardzone , a kilka z nich ma gładką , asfaltową nawierzchnię ...
Szlaki turystyczne / piesze , rowerowe i konne  / są bardzo dobrze oznakowane ... prowadzą przez piękne tereny - wśród nich jest aż 6 rezerwatów przyrody , są ścieżki przyrodniczo-edukacyjne i miejsca pamięci narodowej...

Teren nie jest wymagający ... nie ma tu dużych wzniesień i różnic wysokości ...
Jest cisza ... jest spokój ...
To takie miejsce , w którym można "zwolnić " , wyciszyć się , usłyszeć siebie  nawzajem ...

20 października 2013 r w piwnicach  Zamku Królewskiego w Niepołomicach odbędzie się XIII Biesiada Pszczelarska ... organizatorzy imprezy zapraszają między innymi na wykład dr Krystiana Sodzawicznego pt  " Zdrowie z ula "  oraz na degustację i sprzedaż produktów pszczelarskich ....

* * *

wędrówka i świeże powietrze wzmagają apetyt  ... 
kolory i zapachy lasu pobudzają zmysły ... 
barwy jesieni stają się inspiracją ...

pod nóż idzie ciemnozielony JARMUŻ  i dynia - wybieram gatunek o bardzo intensywnym pomarańczowym kolorze  ... suszone pomidory stanowią czerwony akcent ...


Lubię JARMUŻ ... lubię tę jego delikatną goryczkę ... ona nadaje taki smakowy "pazur" potrawom ...

Cenię go wysoko ze względu na walory odżywcze i zdrowotne ...

Jest prawdziwą skarbnicą witamin : A , B1 , B2 , B6 , C , E , K , PP  ...
/ zawartością witaminy C jarmuż przewyższa jedynie papryka i natka pietruszki / ...

Zawiera mnóstwo składników mineralnych : żelaza , wapnia , magnezu , potasu , sodu , fosforu , chloru , miedzi , manganu ... jest bogaty w kwas foliowy , flawonoidy , związki siarki , węglowodany , białko , karotenoidy , luteinę , zeaksantynę , błonnik chlorofil , polifenole , polisacharydy , sulforafan / związek posiadający działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne / ... 

Jest warzywem lekkostrawnym , zasadotwórczym i niskokalorycznym - 100g to tylko 35 kcal ... Jarmuż ułatwia przemianę materii, zawierając 3,8 g błonnika na każde 100 gram warzywa .

Można go zjadać na surowo, zapiekać, smażyć, gotować oraz dodawać do różnych zup jarzynowych ...

SAŁATKA  Z  JARMUŻEM  I  DYNIĄ

składniki :

* jarmuż - 1 wiązka - około 300 g  po odcięciu z liści łodyżek i twardych nerwów
* 500 g dyni / po obraniu /
* 3 cebule - ok 250 g
*  250 g boczku  parzonego  lub sera owczego / w wersji wegetariańskiej /
*  100 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
*  100 g suszonych pestek dyni 
*  2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 
* 1 duży ząbek czosnku 
* sól i pieprz świeżo zmielony do smaku 


wykonanie :

* JARMUŻ wcale nie jest tak trudnym w obsłudze warzywem jakby mogło się wydawać  :)

WAŻNE JEST  ABY  SPOŻYWAĆ  JARMUŻ  Z  DODATKIEM  TŁUSZCZU / tylko wtedy zapewniamy łatwą przyswajalność wszystkim witaminom w nim zawartych /

trzeba go bardzo starannie umyć / w niezliczonych zakamarkach jego liści lubią chować się malutkie żyjątka :) / ... 
z liści wycinamy łodygi i twarde nerwy i kroimy je w cienkie paski ...

* DYNIĘ obieram , wycinam gniazda nasienne i kroję w cienkie słupki

*  CEBULĘ kroję w półkrążki ...

*  PESTKI  DYNI  prażę na suchej patelni ... 

* SUSZONE POMIDORY  odsączam z zalewy i kroję w paski ...


Na patelnię wlewam ok 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / można też wykorzystać oliwę , którą zalane były suszone pomidory / ...

Na rozgrzany olej wsypuję cebulę i boczek ... mieszam ... po około 2 minutach dodaję dynię ... często mieszając duszę warzywa przez kolejne 10 - 12 minut - tak by dynia pozostała lekko twarda , a boczek delikatnie się zrumienił ...

Wsypuję skrojony jarmuż ... mieszam ... po upływie 2 - 3 minut  dodaję suszone pomidory i ząbek czosnku zgnieciony w wyciskarce ... i gotowe  :)

Jeszcze tylko sól i pieprz do smaku oraz prażone pestki dyni na wierzch ... 
SAŁATKĘ  Z  JARMUŻEM  I  DYNIĄ  PODAJĘ  GORĄCĄ ...

W wersji wegetariańskiej danie obsypuję na talerzu pokruszonym owczym serem ...

Danie świetnie smakuje z dodatkiem kaszy gryczanej , pieczonych ziemniaków lub kopytek ...







Komentarze

  1. Zauroczyłaś mnie tą sałatką, oczu nie mogę oderwać Aniu:-)) I dodatek jarmużu, który ciągle planuję zrobić i zawsze mi nie po drodze...
    Cudne zdjęcia z Waszej wyprawy:-) Pozdrawiam cieplutko:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadłam jarmużu. Marzenko, myślisz, że w tym "Twoim" warzywniaku można kupić?

      Aniu, sałatka jest cudowna. Zdjęcie pięknie jesienne :)
      I "usłyszeć siebie nawzajem" - jakie to ważne!

      Usuń
    2. Dziewczyny - przyjdzie taka chwila , że jarmuż wpadnie Wam w oczy "w Waszym warzywniaku" i poczujecie , że musicie go przyrządzić :):):) a ja Was do tego zachęcam bo to warzywo warte uwagi :)

      Alucha - "usłyszeć siebie nawzajem " czasem trudno gdy w wiecznym zagonieniu jesteśmy i czasem nam coś ważnego umyka ... dlatego chwile spędzone razem , tak bez pośpiechu - BEZCENNE ...

      Usuń
  2. Piękne obrazy i jarmuż ładnie potraktowany, to warzywo trudne, bo nieznane szerszej publiczności. U nas tradycja jarmużowa dopiero się odradza, wielu nie miało z nim do tej pory do czynienia. Ściskam!
    PS u mnie także jarmuż w lodówce, rozbudziłaś mój apetyt na niego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż mało znany jest wielu bo ciężko go kupić ... u mnie w żadnym "sklepie za rogiem" dostać go nie sposób / a za każdym rogiem kilka sklepów /
      Aga , ja wiem , że swój jarmuż potraktujesz po królewsku i z fantazją :)
      pozdrawiam ...

      Usuń
  3. Pyszna sałatka i piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jarmuż, więc częstuję się Twoją pyszną i pięknie kolorową sałatką :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Twoje przepisy z jarmużem zachęciły mnie do eksperymentów z tym warzywem :)
      pozdrawiam serdecznie ...

      Usuń
  5. Sałatka zachwyca, tak samo jak zdjęcia z wycieczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jarmużu jeszcze nie jadłam... Ale Twoje wydanie bardzo mnie przekonuje! Muszę gdzieś kupić to warzywo )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zobaczysz gdzieś jarmuż - to nie wahaj się i kup ... to naprawdę bardzo smaczne warzywo :)
      pozdrawiam serdecznie ...

      Usuń
  7. fajną dynię upolowałaś!
    a sałatka dyniowa od dawna za mną chodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta dynia miała genialne kolory - ciemna zieleń skórki kontra intensywny pomarańcz miąższu :)

      Usuń
  8. ps. z przyjemnością zostaję nowym obserwatorem!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. apetyczna sałatka:D kusisz tymi kolorowymi daniami z każdym postem:)
    ps. haha ja czytając ten post ciagle widziałam kg, a nie g:P - nie odbieram tego jako czepialstwa a dobra monete:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedzenie musi kusić ;)
      / a te kg i g - wszystkiemu winne globalne czytanie :) obawiałam się , że potraktujesz mój komentarz jak czepialstwo - ulżyło mi :):):) /

      Usuń
  10. Skutecznie zachęciłaś mnie do kupna jarmużu, będę go szukała :) Przyjeżdżasz na Biesiadę Pszczelarską do Niepołomic? Ja chyba tak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chciałabym przyjechać ... mam pewne plany z tym związane ... ale nie mam jeszcze pewności czy mi się uda / obowiązki i zobowiązania - brrrr :) /

      Usuń
  11. mniam, brzmi smakowicie ten jarmuż .. muszę go dzisiaj w końcu kupić :)

    A za zaproszenie dziękuję .. ale niestety nie dam rady

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kup koniecznie ... nie dość , że toto zdrowe , to jeszcze pozwala kulinarnej fantazji zaszaleć :)

      Usuń
  12. z jarmużem niczego nie robiłam, sałatka piękna taka kolorowa, przyciąga oko

    OdpowiedzUsuń
  13. O takiej sałatki to bym zjadła, tylko muszę od sąsiada kupić jarmuż :p

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI