JARMUŻ - przebojem naszej jesieni i zaproszenie do Niepołomic na XIII Biesiadę Pszczelarską
Jesień - wymarzony czas na długie spacery i weekendowe wyprawy ...
Nie męczy już upalne słońce ... odpuściły wredne komary i meszki ...
AŻ CHCE SIĘ WĘDROWAĆ :)
Zaledwie 20 km od miasta - puszcza ... Puszcza Niepołomicka ...
Lasy przecina siatka dróg ... to raj nie tylko dla wędrowców i rowerzystów , ale również dla rolkarzy - drogi są bardzo dobrze utwardzone , a kilka z nich ma gładką , asfaltową nawierzchnię ...
Szlaki turystyczne / piesze , rowerowe i konne / są bardzo dobrze oznakowane ... prowadzą przez piękne tereny - wśród nich jest aż 6 rezerwatów przyrody , są ścieżki przyrodniczo-edukacyjne i miejsca pamięci narodowej...
Teren nie jest wymagający ... nie ma tu dużych wzniesień i różnic wysokości ...
Jest cisza ... jest spokój ...
To takie miejsce , w którym można "zwolnić " , wyciszyć się , usłyszeć siebie nawzajem ...
* * *
wędrówka i świeże powietrze wzmagają apetyt ...
kolory i zapachy lasu pobudzają zmysły ...
barwy jesieni stają się inspiracją ...
pod nóż idzie ciemnozielony JARMUŻ i dynia - wybieram gatunek o bardzo intensywnym pomarańczowym kolorze ... suszone pomidory stanowią czerwony akcent ...
Cenię go wysoko ze względu na walory odżywcze i zdrowotne ...
Jest prawdziwą skarbnicą witamin : A , B1 , B2 , B6 , C , E , K , PP ...
/ zawartością witaminy C jarmuż przewyższa jedynie papryka i natka pietruszki / ...
Zawiera mnóstwo składników mineralnych : żelaza , wapnia , magnezu , potasu , sodu , fosforu , chloru , miedzi , manganu ... jest bogaty w kwas foliowy , flawonoidy , związki siarki , węglowodany , białko , karotenoidy , luteinę , zeaksantynę , błonnik chlorofil , polifenole , polisacharydy , sulforafan / związek posiadający działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne / ...
Jest warzywem lekkostrawnym , zasadotwórczym i niskokalorycznym - 100g to tylko 35 kcal ... Jarmuż ułatwia przemianę materii, zawierając 3,8 g błonnika na każde 100 gram warzywa .
Można go zjadać na surowo, zapiekać, smażyć, gotować oraz dodawać do różnych zup jarzynowych ...
składniki :
* jarmuż - 1 wiązka - około 300 g po odcięciu z liści łodyżek i twardych nerwów
* 500 g dyni / po obraniu /
* 3 cebule - ok 250 g
* 250 g boczku parzonego lub sera owczego / w wersji wegetariańskiej /
* 100 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
* 100 g suszonych pestek dyni
* 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 1 duży ząbek czosnku
* sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
wykonanie :
* JARMUŻ wcale nie jest tak trudnym w obsłudze warzywem jakby mogło się wydawać :)
WAŻNE JEST ABY SPOŻYWAĆ JARMUŻ Z DODATKIEM TŁUSZCZU / tylko wtedy zapewniamy łatwą przyswajalność wszystkim witaminom w nim zawartych /
trzeba go bardzo starannie umyć / w niezliczonych zakamarkach jego liści lubią chować się malutkie żyjątka :) / ...
z liści wycinamy łodygi i twarde nerwy i kroimy je w cienkie paski ...
* DYNIĘ obieram , wycinam gniazda nasienne i kroję w cienkie słupki
* CEBULĘ kroję w półkrążki ...
* PESTKI DYNI prażę na suchej patelni ...
* SUSZONE POMIDORY odsączam z zalewy i kroję w paski ...
Na patelnię wlewam ok 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / można też wykorzystać oliwę , którą zalane były suszone pomidory / ...
Na rozgrzany olej wsypuję cebulę i boczek ... mieszam ... po około 2 minutach dodaję dynię ... często mieszając duszę warzywa przez kolejne 10 - 12 minut - tak by dynia pozostała lekko twarda , a boczek delikatnie się zrumienił ...
Wsypuję skrojony jarmuż ... mieszam ... po upływie 2 - 3 minut dodaję suszone pomidory i ząbek czosnku zgnieciony w wyciskarce ... i gotowe :)
Jeszcze tylko sól i pieprz do smaku oraz prażone pestki dyni na wierzch ...
SAŁATKĘ Z JARMUŻEM I DYNIĄ PODAJĘ GORĄCĄ ...
W wersji wegetariańskiej danie obsypuję na talerzu pokruszonym owczym serem ...
Danie świetnie smakuje z dodatkiem kaszy gryczanej , pieczonych ziemniaków lub kopytek ...
Zauroczyłaś mnie tą sałatką, oczu nie mogę oderwać Aniu:-)) I dodatek jarmużu, który ciągle planuję zrobić i zawsze mi nie po drodze...
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia z Waszej wyprawy:-) Pozdrawiam cieplutko:-)
Nie jadłam jarmużu. Marzenko, myślisz, że w tym "Twoim" warzywniaku można kupić?
UsuńAniu, sałatka jest cudowna. Zdjęcie pięknie jesienne :)
I "usłyszeć siebie nawzajem" - jakie to ważne!
Alu, jest tam jarmuż;-)
UsuńDziewczyny - przyjdzie taka chwila , że jarmuż wpadnie Wam w oczy "w Waszym warzywniaku" i poczujecie , że musicie go przyrządzić :):):) a ja Was do tego zachęcam bo to warzywo warte uwagi :)
UsuńAlucha - "usłyszeć siebie nawzajem " czasem trudno gdy w wiecznym zagonieniu jesteśmy i czasem nam coś ważnego umyka ... dlatego chwile spędzone razem , tak bez pośpiechu - BEZCENNE ...
Piękne obrazy i jarmuż ładnie potraktowany, to warzywo trudne, bo nieznane szerszej publiczności. U nas tradycja jarmużowa dopiero się odradza, wielu nie miało z nim do tej pory do czynienia. Ściskam!
OdpowiedzUsuńPS u mnie także jarmuż w lodówce, rozbudziłaś mój apetyt na niego ;)
Jarmuż mało znany jest wielu bo ciężko go kupić ... u mnie w żadnym "sklepie za rogiem" dostać go nie sposób / a za każdym rogiem kilka sklepów /
UsuńAga , ja wiem , że swój jarmuż potraktujesz po królewsku i z fantazją :)
pozdrawiam ...
Pyszna sałatka i piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Anulu za pochwały :)
UsuńUwielbiam jarmuż, więc częstuję się Twoją pyszną i pięknie kolorową sałatką :-)
OdpowiedzUsuńTo Twoje przepisy z jarmużem zachęciły mnie do eksperymentów z tym warzywem :)
Usuńpozdrawiam serdecznie ...
Sałatka zachwyca, tak samo jak zdjęcia z wycieczki:)
OdpowiedzUsuńona też naprawdę świetnie smakuje :)
UsuńJarmużu jeszcze nie jadłam... Ale Twoje wydanie bardzo mnie przekonuje! Muszę gdzieś kupić to warzywo )
OdpowiedzUsuńJeśli zobaczysz gdzieś jarmuż - to nie wahaj się i kup ... to naprawdę bardzo smaczne warzywo :)
Usuńpozdrawiam serdecznie ...
fajną dynię upolowałaś!
OdpowiedzUsuńa sałatka dyniowa od dawna za mną chodzi
ta dynia miała genialne kolory - ciemna zieleń skórki kontra intensywny pomarańcz miąższu :)
Usuńps. z przyjemnością zostaję nowym obserwatorem!:)
OdpowiedzUsuńcała przyjemność po mojej stronie :)
Usuńapetyczna sałatka:D kusisz tymi kolorowymi daniami z każdym postem:)
OdpowiedzUsuńps. haha ja czytając ten post ciagle widziałam kg, a nie g:P - nie odbieram tego jako czepialstwa a dobra monete:)
jedzenie musi kusić ;)
Usuń/ a te kg i g - wszystkiemu winne globalne czytanie :) obawiałam się , że potraktujesz mój komentarz jak czepialstwo - ulżyło mi :):):) /
Skutecznie zachęciłaś mnie do kupna jarmużu, będę go szukała :) Przyjeżdżasz na Biesiadę Pszczelarską do Niepołomic? Ja chyba tak.
OdpowiedzUsuńBardzo chciałabym przyjechać ... mam pewne plany z tym związane ... ale nie mam jeszcze pewności czy mi się uda / obowiązki i zobowiązania - brrrr :) /
Usuńjarmuż, mniam!
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :):)
Usuńmniam, brzmi smakowicie ten jarmuż .. muszę go dzisiaj w końcu kupić :)
OdpowiedzUsuńA za zaproszenie dziękuję .. ale niestety nie dam rady
kup koniecznie ... nie dość , że toto zdrowe , to jeszcze pozwala kulinarnej fantazji zaszaleć :)
Usuńz jarmużem niczego nie robiłam, sałatka piękna taka kolorowa, przyciąga oko
OdpowiedzUsuńzapewniam Cię , że jest również smaczna:)
UsuńO takiej sałatki to bym zjadła, tylko muszę od sąsiada kupić jarmuż :p
OdpowiedzUsuń