muszle z nadzieniem jarmużowo-dyniowym zapieczone w sosie z leśnych grzybów
Kwintesencja smaków polskiej jesieni na jednym talerzu: jarmuż, dynia, papryka, orzechy i pestki dyni złączone w jednym farszu wypełniają makaronowe muszle zapieczone w sosie z leśnych grzybów.
" MAKARONOWE INSPIRACJE LUBELLI "
SKŁADNIKI :
1. Opakowanie makaronu Conchiglioni Nr 55 - 250 g
2. Farsz :
* jarmuż - 1 wiązka - około 300 g / po odcięciu z liści łodyżek i twardych nerwów /
* dynia - 200 g / po obraniu i usunięciu pestek /
* 2 cebule / duże /
* 1 papryka czerwona - około 200 g / po usunięciu gniazd nasiennych /
* 200 g boczku parzonego - ten składnik możecie pominąć i stworzyć danie wegetariańskie :)
* 80 g pestek dyni
* 4 orzechy włoskie
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* 1 ząbek czosnku
* 200 g tłustego serka o kremowej konsystencji / proponuję serek kozi , ale jeśli nie uda Wam się takiego kupić - świetnie sprawdzi się w tym daniu ser typu feta /
* świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* sól / doprawiając używajcie jej ostrożnie, bo ser typu feta jest intensywnie słony /
3. Sos z leśnych grzybów :
* 200 g podgrzybków / oczyszczonych i obranych /
* 2 cebule
* 250 ml wody
* 3 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany 18%
* 1,5 łyżki oleju rzepakowego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
WYKONANIE :
1. Gotujemy makaron :
* Makaronowe muszelki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mają być lekko twarde - al dente.
* Odcedzamy i hartujemy je zimną wodą. Makaronowe muszelki rozkładamy aby nie posklejały się.
2. Przygotowujemy farsz :
* Dynię, cebulę, paprykę i boczek kroimy w kostkę.
* Jarmuż bardzo dokładnie myjemy; z liści wycinamy łodyżki i wszystkie twarde nerwy. Kroimy go w paski.
* Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy.
* Wsypujemy cebulę i boczek - często mieszając smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli.
* Dodajemy pokrojoną paprykę i dynię - mieszając co jakiś czas dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
* Dodajemy pokrojony jarmuż; stale mieszając dusimy przez kolejne 3 - 4 minuty. W tym czasie jarmuż znacząco zmniejszy swoją objętość; patelnię zdejmujemy z ognia.
* Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy pestki dyni i orzechy włoskie; gdy lekko przestygną - siekamy je nożem i wsypujemy do farszu.
* Dodajemy ząbek czosnku zmiażdżony w wyciskarce oraz tłusty, kremowy ser np. typu feta. Dokładnie mieszamy do momentu aż ser równomiernie połączy się z farszem.
* Doprawiamy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem i solą.
* Ugotowane makaronowe muszle napełniamy gotowym farszem.
3. Przygotowujemy sos z leśnych grzybów :
* Cebulę kroimy w drobną kostkę.
* Oczyszczone grzyby / u mnie podgrzybki / kroimy niezbyt drobno.
* Na patelni rozgrzewamy olej; wrzucamy cebulę i smażymy ją aż się zeszkli.
Dodajemy grzyby - podsmażamy je często mieszając przez około 5 minut.
Dolewamy wodę i dusimy na średnim ogniu przez kolejne 10 minut.
Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
* do kubeczka z 3 łyżkami śmietany dodajemy 2 łyżki sosu z patelni;
mieszamy i wszystko wlewamy do grzybów; zagotowujemy.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza.
5. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy sos.
układamy na nim makaronowe muszle napełnione farszem jarmużowo-dyniowym.
6. Całość zapiekamy przez 15 - 20 minut.
cudne, pysznie wyglądają, i ten sos mmm
OdpowiedzUsuńdziękuję Ulu :)
UsuńWygląda cudownie to danie. uwielbiam Waszego bloga,
OdpowiedzUsuńylko dlaczego w dwóch ostatnich postach są takie "nowoczesne" zdjęcia?:(
Nie widać już takich domowych ujęć, tego blatu w kuchni.... aż chciało sie tam wpaść, gotować. Tutaj jest tak jakoś chłodno, zimno-jak w większości ksiązkach kucharskich:((((
Ujmę tak : ten wpis wymagał takiej właśnie konwencji :)
Usuńa nasz domowy kuchenny blat - on nie zniknął na stałe z naszych zdjęć ...
życie widziane od kuchni czasem po prostu różnie wygląda :)
Ten sos wygląda bardzo apetycznie, całe danie zresztą też :))
OdpowiedzUsuńdziękuję Kasiu ...
Usuńwygląd to jedno , ale smak ważniejszy - był boski :):)
u Ciebie jak zwykle pięknie, że chciałoby się polizać monitor ;)
OdpowiedzUsuńKarmel nie idź tą drogą :):):)
Usuńdo garów lepiej i do roboty :)
pozdrawiam serdecznie ...
musiały wspaniale smakować :) zjadłabym z przyjemnością!
OdpowiedzUsuńzachęcam Cię więc do "działań kuchennych" :)
Usuńto naprawdę danie pełne cudownych smaków i aromatów ...
bardzo oryginalnie i jesiennie!
OdpowiedzUsuńOlu , ja lubię gotować używając sezonowych i lokalnych produktów ... dlatego moja propozycja jest tak bardzo jesienna :)
UsuńAleż to pachnie...:-)) Cudne:-)
OdpowiedzUsuńnie da się ukryć - aromat cały dom wypełnił :)
UsuńPyszna propozycja makaronowa!
OdpowiedzUsuńdziękuję Ivka i pozdrawiam serdecznie ...
Usuńbardzo fajny pomysł na danie z makaronem, tez kiedyś z niego skorzytałam i byłam bardzo zadowolona :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńmuszle makaronowe pozwalają kulinarnej fantazji zaszaleć :)
Usuńdają nieskończoną liczbę możliwości komponowania nadzienia - za to je uwielbiam :)
Danie wyglada cudnie a sosik :)) pychotka:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńAniu, doskonały pomysł na muszle. Pewnie pominęłabym pestki dyni ;), ale resztę wciągam ;).
OdpowiedzUsuńI te kolory! Już kilka razy wpatrywałam się w te zdjęcia :).
uprażone pestki dyni przestają być twarde / podobnie z resztą jak orzechy / ... ich twardość nie razi w delikatnym , kremowym farszu ...
Usuńale jeśli pestek dyni nie lubisz - nic nie stoi na przeszkodzie byś je pominęła :)
farsz jak dla mnie doskonały :) a kompozycja z tym sosem, wszystko razem dla mnie bomba! za taką inspirację koniecznie jakieś wyróżnienie powinno być :)
OdpowiedzUsuńMarta , ja do wyróżnień to raczej szczęścia nie mam :):) ale się nie zrażam :):):)
UsuńWspaniała uczta :)!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńmniam ależ wspaniałości :-))
OdpowiedzUsuń:)
Usuń