TRYB JASNY/CIEMNY

pieczony kurczak z warzywami i SEZONOWA ŻYWNOŚĆ


ZDROWE  ODŻYWIANIE
Z tym tematem prędzej czy później wszyscy musimy się zmierzyć...
Nie żeby każdy chciał tak sam od siebie ... o nie !!! ... co to -  to nie !   :):) 
Różne czynniki są jednak w stanie nas do tego skłonić :
a to odbicie w lustrze , a to plaga kurczących się ubrań w szafie ,  gderający współmałżonek  , że o doktorze nie wspominajmy :) 
A temat obszerny i z różnych stron można by go , że tak powiem , ugryźć :) 
/  skrzydełko , czy nóżka - co wybieracie ? :):):)  /

Jesienna obfitość warzyw i owoców prowokuje by dobrać się do tematu od strony sezonowości - bo tak w kontekście zdrowego odżywiania i ekologi to temat ważny , a często pomijany ...
Termin SEZONOWA  ŻYWNOŚĆ  odnosi się głównie do warzyw , owoców i ziół - czyli produktów , których okres przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki ... 
nie stosujemy sezonowości do zbóż , gdyż świetnie się przechowują przez długi okres czasu ...


Ważne jest aby warzywa i owoce jadać w ich tzw NATURALNYM  SEZONIE - czyli wtedy gdy dojrzewają w naszym klimacie , a później jeść te , które można w naturalny sposób przechowywać . Tylko takie warzywa i owoce są najbogatszym źródłem dobrze przyswajalnych witamin , mikroelementów i innych związków biologicznie czynnych . Jest to najbardziej naturalny sposób odżywiania pozostający w zgodzie z rytmem i prawami przyrody .

Jedząc to , co akurat dojrzewa i rośnie wokół nas zmniejszamy spożycie konserwantów i innych chemicznych dodatków do żywności , które chronią ją od zepsucia w trakcie długiego przechowywania i transportu . Pamiętajmy , że im dłuższą drogę muszą pokonać produkty od plantacji do sklepowych półek - tym większej ilości zabiegom muszą być poddane , aby w atrakcyjnym stanie dotarły na miejsce .


A smaki z dzieciństwa ... jak odnaleźć niedoścignione smaki dzieciństwa , skoro produkty , na które kiedyś czekało się z niecierpliwością są teraz dostępne niemal przez cały rok ? Przykładem niech będą młode ziemniaki i truskawki - ich niemal stała dostępność na rynku odbiera im całą magię i wyjątkowość smaku . 


Cóż z tego , że możemy niemal wszystkie produkty jeść przez cały rok skoro smakują nam już zwyczajnie ?

Cudze chwalicie , a swego nie znacie ... cenimy egzotyczne odmiany warzyw i owoców , a zupełnie zapominamy i nie znamy smaku tych , które kiedyś na polskich stołach królowały - a szkoda , bo są naturalnym i łatwo dostępnym źródłem cennych związków odżywczych  ... 
/ Przyrządzacie w swojej kuchni brukiew , jarmuż , patisony , czy pasternak ? ... znacie ich smak ? /

Sezonowa żywność obala również mit o tym , że to co zdrowe musi być drogie . 
Warzywa i owoce w okresie swojego dojrzewania są nie tylko najzdrowsze i najbogatsze w środki odżywcze , ale również najtańsze na rynku . 


Jak ważne z punktu widzenia ekologii i naszego zdrowia są zakupy na lokalnym rynku możecie przeczytać również  [ TU ] 
/ Poznacie prawdziwą cenę jaką płacimy dziś i zapłacimy w przyszłości  za stałą obecność na sklepowych półkach takich produktów jak egipskie młode ziemniaki , holenderskie papryki i egzotyczne owoce /
  

Jak to mawiał Jan Tadeusz Stanisławski :
" I to by było na tyle "  :)
Dość gadania ... przejdźmy do zadań praktycznych :):)

jesienne zakupy to samo zdrowie :)
w prawej ręce jedna dynia , a w lewej druga ... 
i jeszcze dorzucamy po cukinii ... 
a przy kolejnym straganie kilka kolorowych papryk i dwa bakłażany dokładamy ...
i jeszcze czerwona cebula ... i ... i ...  :):):)
i tego dnia siłownie możemy już sobie odpuścić :):):)


dziś będzie łatwe i szybkie danie :

JESIENNA  WARIACJA  NA  TEMAT  PIECZONEGO KURCZAKA Z WARZYWAMI ...

pieczone warzywa przygotowałam dziś z kurczakiem , ale doskonale smakują z królikiem ,  indykiem , dziczyzną , czy rybą ; są też świetne w wersji wegetariańskiej - do każdego z tych wariantów należy tylko dopasować odpowiedni zestaw przypraw ...

SKŁADNIKI :

* 1 cukinia 
* 3 czerwone cebule
* spory kawałek dyni / tak około 1 kg przed obraniem :) /
* 2 bakłażany
* 4 papryki - po jednej : czerwonej , pomarańczowej , zielonej i żółtej
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* kurczak / mogą być podudzia , piersi , udka - co tam akurat macie / lub inny gatunek mięsa ...
* sól , pieprz kolorowy świeżo zmielony , majeranek , papryka ostra i słodka, lubczyk , tymianek

















WYKONANIE :

* mięso marynuję / jeśli tylko mam na to czas i głód nie jest zbyt wielki :) / ... przepis na moją ulubioną marynatę do drobiu znajdziecie [ TU ]
zamarynowane mięso powinno poleżeć około 2 godziny aby nabrało smaku ...

* w tak zwanym międzyczasie przygotowuję warzywa :
cukinię i dynię obieram ... usuwam z nich gniazda nasienne ...
bakłażanów nie obieram i nie solę - kupuję zawsze mniejsze sztuki - nie maja goryczki :)
usuwam pestki z papryki...
wszystkie warzywa kroję w duże kawałki / pamiętajcie , że w trakcie pieczenia znacząco się skurczą /

* zamarynowane udka lub podudzia z kurczaka piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut ... jeśli wykorzystuję do przygotowania tego dania pierś z kurczaka / lub np pierś z indyka / - mięso pokrojone w grube paski smażę na patelni grillowej ...

* na podpieczone kawałki kurczaka wrzucam pokrojone warzywa ... skrapiam je odrobiną oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia i obsypuję obficie przyprawami ... piekę przez około 15 - 20 minut  do momentu aż warzywa będą miękkie ... w tym czasie przynajmniej raz je mieszam tak aby dopiekły się równomiernie ...
/ jeżeli przygotowuję to danie z dodatkiem piersi z kurczaka - zaczynam od upieczenia w piekarniku warzyw , a później na chwilę dodaję do nich usmażone na grillowej patelni kawałki mięsa ... /

Komentarze

  1. Powiem ci że proste danie, ale jakie pyszne.
    Uwielbiam tak warzywa pieczone.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny post :) a pieczone warzywa z kurczakiem to ja wprost uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny,kolorowy talerz:)od razu chce się jeść takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś w tym jest , że "je się oczami" ... barwy na talerzu zawsze kuszą ...

      Usuń
  4. Zdjęcia wyglądają tak pięknie, że chciałoby się jeść . Samo zdrowie, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekę często warzywa.
    Kiedy mam ochotę,nie tylko sezonowo.
    Ale staram się wybierać najlepszej jakości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesień jest łaskawa, obdarza cudownie dojrzałymi i kolorowymi warzywami,pobudza wyobraźnię.
    Zwykły kurczak niezwykle przyrządzony to poezja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie za tę obfitość uwielbiam jesień najbardziej ...

      Usuń
  7. Sezonowość jest cudowna! a ja kupiłam ostatnio, z musu, 1 pomidora w supermarkecie, i był bez smaku :(( i pomyślałam, że taki los szykuje dla mnie zimowy czas;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten czas bez aromatycznych , świeżych pomidorów odczuwam zawsze boleśnie ... i oczywiście zawsze daję się skusić na hipermarketowe pomidory ... tylko , że potem zastanawiam się czym one właściwie smakowały :):):)

      Usuń
  8. Tak, to prawda, trzeba korzystać z tanich witaminek póki takie mamy w zasięgu ręki, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, kolorowo, sezonowo i zdrowo ;D Ja wybieram nóżkę, kurczak wygląda na idealnie upieczonego...ślinka leci na widok zdjęć:) pozdrowienia :) M.

    OdpowiedzUsuń
  10. też lubię sezonowe jedzenie. tylko czemu sezon na truskawki, jagody i maliny trwa tak krótko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie po to żeby się nam nie przejadły :):):)

      / dla mnie najgorsza jest chwila , gdy kończy się sezon na pomidory :( /

      Usuń
  11. Jak zwykle kolorowo i przepysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę wrzucić jakiś czarno-mroczny przepis żeby nudno nie było :):):)

      Usuń
  12. Podpisuję sie pod każdym Twoim słowem odnośnie zdrowego odżywiania.
    Od dłuższego czasu zwracam uwagę na to co jem.
    Teraz trafiłam na świetną książkę, która tylko potwierdza moje intuicyjne wybory :)
    Niedługo o niej napiszę :)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha , to ja niecierpliwie czekam na Twoją książkową recenzję ...
      pozdrawiam serdecznie ...

      Usuń
  13. Cudownie kolorowe i sezonowe danie :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. tak smacznie i kolorowo że aż chce się jeść i jeść :D bardzo apetyczne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  15. zgadzam się ze wszystkim co napisałaś :) u mnie też sezonowo, przerabiam dwie wielkie dynie już od kilku dni
    na deser jem gruszki,a do kanapek codziennie wcinam paprykę!
    pysznie u Was było!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sezonowości fajne jest to , że produkty nie zdążą nam się znudzić i "przejeść " ... czasem tylko żal , że sezon trwa tak krótko :)

      Usuń
  16. W prostocie tkwi siła;) a takiego kurczaka bardzo lubie;)
    Ps. Odp ci dokładnie co do placków pod postem- proporcje sa ok bo skład jest na 10-11 sztuk;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cenię prosta kuchnię :) ... czasem im mniej produktów - tym smak intensywniejszy i lepszy ...
      a przepis na Twoje placuszki - ja jednak jestem zdania , że 0,5 g dyni na 11 placuszków to trochę za mało ;) / co innego 0,5 kg :) /
      pozdrawiam Anulla

      Usuń
    2. masz rację!:) ja ciągle widziałam tam kg napisane:D
      tu się zgodzę, nie warto w kuchni przekombinować, bo mozna zabić smak:)

      Usuń
  17. Piękne kolory, ach, jak one pobudzają apetyt :) Uwielbiam takie dania, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ohhhhhh jak tu kolorowo! :) "podkradam" pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI