pieczony kurczak z warzywami i SEZONOWA ŻYWNOŚĆ
Z tym tematem prędzej czy później wszyscy musimy się zmierzyć...
Nie żeby każdy chciał tak sam od siebie ... o nie !!! ... co to - to nie ! :):)
Różne czynniki są jednak w stanie nas do tego skłonić :
a to odbicie w lustrze , a to plaga kurczących się ubrań w szafie , gderający współmałżonek , że o doktorze nie wspominajmy :)
A temat obszerny i z różnych stron można by go , że tak powiem , ugryźć :)
/ skrzydełko , czy nóżka - co wybieracie ? :):):) /
Jesienna obfitość warzyw i owoców prowokuje by dobrać się do tematu od strony sezonowości - bo tak w kontekście zdrowego odżywiania i ekologi to temat ważny , a często pomijany ...
Termin SEZONOWA ŻYWNOŚĆ odnosi się głównie do warzyw , owoców i ziół - czyli produktów , których okres przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki ...
nie stosujemy sezonowości do zbóż , gdyż świetnie się przechowują przez długi okres czasu ...
Ważne jest aby warzywa i owoce jadać w ich tzw NATURALNYM SEZONIE - czyli wtedy gdy dojrzewają w naszym klimacie , a później jeść te , które można w naturalny sposób przechowywać . Tylko takie warzywa i owoce są najbogatszym źródłem dobrze przyswajalnych witamin , mikroelementów i innych związków biologicznie czynnych . Jest to najbardziej naturalny sposób odżywiania pozostający w zgodzie z rytmem i prawami przyrody .
Jedząc to , co akurat dojrzewa i rośnie wokół nas zmniejszamy spożycie konserwantów i innych chemicznych dodatków do żywności , które chronią ją od zepsucia w trakcie długiego przechowywania i transportu . Pamiętajmy , że im dłuższą drogę muszą pokonać produkty od plantacji do sklepowych półek - tym większej ilości zabiegom muszą być poddane , aby w atrakcyjnym stanie dotarły na miejsce .
A smaki z dzieciństwa ... jak odnaleźć niedoścignione smaki dzieciństwa , skoro produkty , na które kiedyś czekało się z niecierpliwością są teraz dostępne niemal przez cały rok ? Przykładem niech będą młode ziemniaki i truskawki - ich niemal stała dostępność na rynku odbiera im całą magię i wyjątkowość smaku .
Cóż z tego , że możemy niemal wszystkie produkty jeść przez cały rok skoro smakują nam już zwyczajnie ?
Cudze chwalicie , a swego nie znacie ... cenimy egzotyczne odmiany warzyw i owoców , a zupełnie zapominamy i nie znamy smaku tych , które kiedyś na polskich stołach królowały - a szkoda , bo są naturalnym i łatwo dostępnym źródłem cennych związków odżywczych ...
/ Przyrządzacie w swojej kuchni brukiew , jarmuż , patisony , czy pasternak ? ... znacie ich smak ? /
Sezonowa żywność obala również mit o tym , że to co zdrowe musi być drogie .
Warzywa i owoce w okresie swojego dojrzewania są nie tylko najzdrowsze i najbogatsze w środki odżywcze , ale również najtańsze na rynku .
Jak ważne z punktu widzenia ekologii i naszego zdrowia są zakupy na lokalnym rynku możecie przeczytać również [ TU ]
/ Poznacie prawdziwą cenę jaką płacimy dziś i zapłacimy w przyszłości za stałą obecność na sklepowych półkach takich produktów jak egipskie młode ziemniaki , holenderskie papryki i egzotyczne owoce /
Jak to mawiał Jan Tadeusz Stanisławski :
" I to by było na tyle " :)
Dość gadania ... przejdźmy do zadań praktycznych :):)
jesienne zakupy to samo zdrowie :)
w prawej ręce jedna dynia , a w lewej druga ...
i jeszcze dorzucamy po cukinii ...
a przy kolejnym straganie kilka kolorowych papryk i dwa bakłażany dokładamy ...
i jeszcze czerwona cebula ... i ... i ... :):):)
i tego dnia siłownie możemy już sobie odpuścić :):):)
dziś będzie łatwe i szybkie danie :
JESIENNA WARIACJA NA TEMAT PIECZONEGO KURCZAKA Z WARZYWAMI ...
pieczone warzywa przygotowałam dziś z kurczakiem , ale doskonale smakują z królikiem , indykiem , dziczyzną , czy rybą ; są też świetne w wersji wegetariańskiej - do każdego z tych wariantów należy tylko dopasować odpowiedni zestaw przypraw ...
* 1 cukinia
* 3 czerwone cebule
* spory kawałek dyni / tak około 1 kg przed obraniem :) /
* 2 bakłażany
* 4 papryki - po jednej : czerwonej , pomarańczowej , zielonej i żółtej
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* kurczak / mogą być podudzia , piersi , udka - co tam akurat macie / lub inny gatunek mięsa ...
* sól , pieprz kolorowy świeżo zmielony , majeranek , papryka ostra i słodka, lubczyk , tymianek
WYKONANIE :
* mięso marynuję / jeśli tylko mam na to czas i głód nie jest zbyt wielki :) / ... przepis na moją ulubioną marynatę do drobiu znajdziecie [ TU ]
zamarynowane mięso powinno poleżeć około 2 godziny aby nabrało smaku ...
* w tak zwanym międzyczasie przygotowuję warzywa :
cukinię i dynię obieram ... usuwam z nich gniazda nasienne ...
bakłażanów nie obieram i nie solę - kupuję zawsze mniejsze sztuki - nie maja goryczki :)
usuwam pestki z papryki...
wszystkie warzywa kroję w duże kawałki / pamiętajcie , że w trakcie pieczenia znacząco się skurczą /
* zamarynowane udka lub podudzia z kurczaka piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut ... jeśli wykorzystuję do przygotowania tego dania pierś z kurczaka / lub np pierś z indyka / - mięso pokrojone w grube paski smażę na patelni grillowej ...
* na podpieczone kawałki kurczaka wrzucam pokrojone warzywa ... skrapiam je odrobiną oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia i obsypuję obficie przyprawami ... piekę przez około 15 - 20 minut do momentu aż warzywa będą miękkie ... w tym czasie przynajmniej raz je mieszam tak aby dopiekły się równomiernie ...
/ jeżeli przygotowuję to danie z dodatkiem piersi z kurczaka - zaczynam od upieczenia w piekarniku warzyw , a później na chwilę dodaję do nich usmażone na grillowej patelni kawałki mięsa ... /
Powiem ci że proste danie, ale jakie pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak warzywa pieczone.
bo w kuchni prostota bywa wielkim atutem :)
UsuńFajny post :) a pieczone warzywa z kurczakiem to ja wprost uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńja nigdy nie umiem się im oprzeć :)
UsuńJaki piękny,kolorowy talerz:)od razu chce się jeść takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńcoś w tym jest , że "je się oczami" ... barwy na talerzu zawsze kuszą ...
Usuńjej jakie barwy! cudnie:)
OdpowiedzUsuńjesień barwami nas rozpieszcza :)
UsuńZdjęcia wyglądają tak pięknie, że chciałoby się jeść . Samo zdrowie, pycha !
OdpowiedzUsuńdziękuję Aniu :)
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńto fakt :)
UsuńPiekę często warzywa.
OdpowiedzUsuńKiedy mam ochotę,nie tylko sezonowo.
Ale staram się wybierać najlepszej jakości.
szczęściem zawsze jest sezon na jakieś warzywa :)
UsuńPysznie, zdrowo i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńi prosto przy tym ... i szybko :):)
UsuńJesień jest łaskawa, obdarza cudownie dojrzałymi i kolorowymi warzywami,pobudza wyobraźnię.
OdpowiedzUsuńZwykły kurczak niezwykle przyrządzony to poezja.
właśnie za tę obfitość uwielbiam jesień najbardziej ...
UsuńSezonowość jest cudowna! a ja kupiłam ostatnio, z musu, 1 pomidora w supermarkecie, i był bez smaku :(( i pomyślałam, że taki los szykuje dla mnie zimowy czas;)
OdpowiedzUsuńten czas bez aromatycznych , świeżych pomidorów odczuwam zawsze boleśnie ... i oczywiście zawsze daję się skusić na hipermarketowe pomidory ... tylko , że potem zastanawiam się czym one właściwie smakowały :):):)
UsuńTak, to prawda, trzeba korzystać z tanich witaminek póki takie mamy w zasięgu ręki, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńa jesień nam tych tanich witamin nie żałuje :)
UsuńPysznie, kolorowo, sezonowo i zdrowo ;D Ja wybieram nóżkę, kurczak wygląda na idealnie upieczonego...ślinka leci na widok zdjęć:) pozdrowienia :) M.
OdpowiedzUsuńteż lubię sezonowe jedzenie. tylko czemu sezon na truskawki, jagody i maliny trwa tak krótko?
OdpowiedzUsuńpewnie po to żeby się nam nie przejadły :):):)
Usuń/ dla mnie najgorsza jest chwila , gdy kończy się sezon na pomidory :( /
Jak zwykle kolorowo i przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńmuszę wrzucić jakiś czarno-mroczny przepis żeby nudno nie było :):):)
UsuńPodpisuję sie pod każdym Twoim słowem odnośnie zdrowego odżywiania.
OdpowiedzUsuńOd dłuższego czasu zwracam uwagę na to co jem.
Teraz trafiłam na świetną książkę, która tylko potwierdza moje intuicyjne wybory :)
Niedługo o niej napiszę :)
Pozdrawiam ciepło!
Alucha , to ja niecierpliwie czekam na Twoją książkową recenzję ...
Usuńpozdrawiam serdecznie ...
Cudownie kolorowe i sezonowe danie :-) mlask, mlask :-)
OdpowiedzUsuń:):):)
Usuńtak smacznie i kolorowo że aż chce się jeść i jeść :D bardzo apetyczne zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńdziękuję Łucjo :)
Usuńzgadzam się ze wszystkim co napisałaś :) u mnie też sezonowo, przerabiam dwie wielkie dynie już od kilku dni
OdpowiedzUsuńna deser jem gruszki,a do kanapek codziennie wcinam paprykę!
pysznie u Was było!!!
w sezonowości fajne jest to , że produkty nie zdążą nam się znudzić i "przejeść " ... czasem tylko żal , że sezon trwa tak krótko :)
UsuńKolorowo i smacznie na tym talerzu. :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie takie talerze lubię najbardziej ...
UsuńW prostocie tkwi siła;) a takiego kurczaka bardzo lubie;)
OdpowiedzUsuńPs. Odp ci dokładnie co do placków pod postem- proporcje sa ok bo skład jest na 10-11 sztuk;)
Cenię prosta kuchnię :) ... czasem im mniej produktów - tym smak intensywniejszy i lepszy ...
Usuńa przepis na Twoje placuszki - ja jednak jestem zdania , że 0,5 g dyni na 11 placuszków to trochę za mało ;) / co innego 0,5 kg :) /
pozdrawiam Anulla
masz rację!:) ja ciągle widziałam tam kg napisane:D
Usuńtu się zgodzę, nie warto w kuchni przekombinować, bo mozna zabić smak:)
Piękne kolory, ach, jak one pobudzają apetyt :) Uwielbiam takie dania, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kasiu :)
UsuńAz sie zrobiłam głodna !
OdpowiedzUsuń:)
Usuńohhhhhh jak tu kolorowo! :) "podkradam" pomysł :)
OdpowiedzUsuń