sałatka z gruszką marynowaną w czerwonym winie
GRUSZKA MARYNOWANA W CZERWONYM WINIE
składniki :
* 3 gruszki /twarde /
* 250 ml czerwonego wina / wytrawnego lub półwytrawnego /
* 1 łyżka miodu
* kilka goździków
* korzeń imbiru / około dwucentymetrowy kawałek /
* czarny pieprz świeżo zmielony
wykonanie :
* umyte gruszki obieram ze skóry ... przekrawam na połówki starając się zachować ich ogonki ...
usuwam gniazda nasienne ... wkładam owoce do rondla ...
* tak przygotowane gruszki zalewam moim ulubionym gatunkiem czerwonego wina ... dodaję łyżkę miodu , goździki , i cienko pokrojony kawałek imbiru ... doprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem ...
* gruszki gotuję pod przykryciem, na małym ogniu przez około 12 minut / do momentu aż będą miękkie / ... w tym czasie raz odwracam owoce aby równomiernie wchłonęły smak winnej marynaty .... garnek z gruszkami odstawiam do ostygnięcia ...
aromat wina i przypraw wnika w głąb gruszek ...
kolor winnej marynaty częściowo przenika do owoców - wspaniale wyglądają po rozkrojeniu ...
goździki , imbir , pieprz i gruszki nadają winu niezwykły smak ... to zredukowane wino stanie się podstawą niezwykle aromatycznego sosu do sałatki ...
SAŁATKA Z GRUSZKĄ MARYNOWANĄ W CZERWONYM WINIE
* gruszki marynowane w czerwonym winie / 1 gruszka na porcję /
* polędwica wieprzowa - 2 plastry na porcję / około 100 g /
* mieszanka różnych gatunków sałat / proponuję dodać również czerwoną cykorię /
* orzechy włoskie / 2 - 3 orzechy na porcję /
* ser pleśniowy z dodatkiem orzechów włoskich / np. camembert /
* owoc granatu
* winogrona zielone - niewielka kiść
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia / około 2 łyżki /
* sól i pieprz czarny świeżo zmielony
wykonanie :
* orzechy włoskie prażę przez chwilę na suchej patelni aby wydobyć z nich więcej smaku...
* ser pleśniowy z dodatkiem orzechów kroję w plastry ...
* owoc granatu przekrawam na pół ... wyjmuję łyżeczką jego nasiona ...
* 2 połówki gruszek kroję w plastry ...
* na każdym talerzu układam mieszankę kolorowych sałat ... kładę obok połówkę marynowanej gruszki ... układam naprzemiennie plastry pleśniowego sera i gruszki marynowanej ...
* smażę polędwicę wieprzową : mięso pokrojone w 1,5 cm plastry kładę na rozgrzanym oleju rzepakowym ... z każdej strony smażę przez ok 1,5 minuty ... mięso przyprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem ... gaszę ogień pod patelnią i przykrywam ją pokrywką - tak pozostawiam je na 2 minuty ...mięso wyjmuję z patelni ... przekładam je na talerz z sałatką ...
* SOS : na patelnię z esencją smaków pozostałą po smażeniu polędwicy wlewam aromatyczne , zredukowane wino z przyprawami powstałe podczas marynowania gruszek ... dolewam odrobinę soku z granatów , która wycieka z rozkrojonego owocu ... sos gotuję przez około 3 minuty - aż zgęstnieje ... dodaję do niego jeszcze odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu ...
* w trakcie redukowania się sosu na talerzu z sałatką rozkładam prażone orzechy , pestki z owocu granatu i zielone winogrona ...
* polędwiczki i sałatę polewam sosem ...
* * *
Dzisiejsza sałatka jest moją propozycją w jesiennej akcji " jak gruszki na wierzbie" ...
Pozostałe niezwykle ciekawe przepisy z gruszką w roli głównej możecie zobaczyć na stronach innych uczestniczek tej akcji :
Sałatka idealna :) piekne zdjecia!
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólny czas spędzony w kuchni : )
i ja Ci dziękuję ... fajne jest to nasze wspólne gotowanie "na jeden temat" :)
UsuńNiewinna gruszka w winie wypadła wspaniale!:)
OdpowiedzUsuńświetnie to ujęłaś :)
UsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie gruszek - satałtka wygląda obłednie. :-)
OdpowiedzUsuńa ja teraz mam ochotę na twoje ciasto z gruszkami :)
UsuńDostałam zawrotu głowy od tych pyszności, wspaniała ta sałatka , gruszki wygladają obłędnie, zresztą jak zwykle u Ciebie. Dopiete na ostatni guzik !Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBożenko dziękuję Ci za te wszystkie miłe słowa :)
UsuńPrezentuje się zaje .....pięknie ! ):))) CUDNA !
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolnie spedzony czas
zaje...fajnie było "spotkać się" przy wspólnym gruszkowaniu :):)
UsuńŚlinka cieknie na widok tej sałatki!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
:)
UsuńMoje ulubione smaki ! Warto mieć wszystkie składniki i przede wszystkim... ulubiony rodzaj wina :-) Zjadłoby się, oj zjadło...
OdpowiedzUsuńulubiony gatunek wina zawsze warto mieć ... nigdy nie wiadomo jaką chwilę może swym smakiem uszlachetnić :)
UsuńLubie gruszki w wytrawnym i doborowym towarzystwie! Sałatka bardzo wykwintna :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenia mięs i owoców ...
UsuńAniu, co za kolory! Piękna sałatka :)
OdpowiedzUsuńdziękuję alucha :)
UsuńBajeczna sałatka! Dziękuję za wspólny gruszkowy czas!
OdpowiedzUsuńKamila , zawsze z wiewlką przyjemnością biorę udział w tych naszych wspólnych kulinarnych akcjach ...
UsuńSuper połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych ...
Usuńpyszne! to wytworne połączenie, jestem strasznie ciekawa jak smakuje, bo przyznam, że nie jadłam jeszcze takiej gruszki! Smakuję zatem! :)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie ... ja nawet wolę gruszki w wersji wytrawnej od tych na słodko ...
UsuńNa taka sałatkę z chęcią bym się wprosiła:)
OdpowiedzUsuńzapraszam więc serdecznie :)
UsuńAle pyszności;)
OdpowiedzUsuńNormalnie wessałabym taką sałatkę oblizując czystego talerzyka:-) Wspaniała kompozycja smakowa, moje klimaty...;-) Dzięki za wspólne gruszkowe chwile:-)
OdpowiedzUsuńMarzena , powiem Ci , że sos do tej sałatki faktycznie aż prosi się o wylizanie talerzyka :)
UsuńBrzmi i wygląda rewelacyjnie, polaczenie polędwiczek z gruszkami i granatem....dokładnie moja bajka. Piekne zdjęcia do tego. Przepis kradne :) Dzieki za wspólne gruszkowanoie :)
OdpowiedzUsuńMalarko , z wielką przyjemnością uczestniczyłam z Tobą w kolejnej kulinarnej akcji :)
Usuńale pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie i na pewno jest świetna w smaku!!
OdpowiedzUsuńnieskromnie powiem , że ta sałatka naprawdę jest pyszna :)
UsuńŚwietne połączenie smaków :) gruszki gotowane w winie uwielbiamy :) pozdrawiamy serdecznie i dziękujemy za wspólną akcję kulinarną :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu i Piotrze - gotować z Wami w naszej wielkiej , wirtualnej kuchni to prawdziwa przyjemność :)
Usuńu Ciebie jak zawsze pięknie kolorowo :) bardzo fajny przepis! dziękuję za wspólne chwile !
OdpowiedzUsuńdziękuję Łucjo :)
Usuńlubię wielobarwność na talerzu ...
do spotkania przy kolejnym wspólnym kucharzeniu :)
musiało być pysznie, u mnie też gościło czerwone wino ;) dzięki za wspólny czas
OdpowiedzUsuńprawda , że gruszki i czerwone wino to duet idealny ? :):)
Usuńpozdrawiam serdecznie ...
Co za uczta :)! Prawie czuję aromat tych gruszek... a dodatek sera i orzechów to już rozpusta ;)! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńoj tam , oj tam - od razu rozpusta :):):)
Usuńone po prostu idealnie pasowały :)
jesteś kusiciel!:) ta sałatka wygląda przepysznie i jeszcze kolorowa oraz konkretna:)
OdpowiedzUsuńpowiem , że nawet kusicielka jestem :):)
Usuńgruszki w winie wprost uwielbiam więc Twoja propozycja jak najbardziej do mnie przemawia, skusze się na tę sałatkę, jest wspaniała:) pozdrawiam i do kolejnego miłego wspólnego kucharzenia:)
OdpowiedzUsuńdo kolejnego kucharzenia Piegusku :)
Usuńtak właśnie :)
OdpowiedzUsuńTa sałatka to zdecydowanie moje klimaty !!! I pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe zestawienie smaków, a jak pęknie się prezentuje! Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Angelina (Smaki Francji)