TRYB JASNY/CIEMNY

sałatka z gruszką marynowaną w czerwonym winie


 GRUSZKA  MARYNOWANA  W  CZERWONYM  WINIE 

składniki :

* 3 gruszki /twarde /
* 250 ml czerwonego wina / wytrawnego lub półwytrawnego /
* 1 łyżka miodu
* kilka goździków
* korzeń imbiru / około dwucentymetrowy kawałek /
* czarny pieprz świeżo zmielony


wykonanie :

* umyte gruszki obieram ze skóry ... przekrawam na połówki starając się zachować ich ogonki ... 
usuwam gniazda nasienne ... wkładam owoce do rondla ...
* tak przygotowane gruszki zalewam moim ulubionym gatunkiem czerwonego wina ... dodaję łyżkę miodu , goździki , i cienko pokrojony kawałek imbiru ... doprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem ...
* gruszki gotuję pod przykryciem, na małym ogniu przez około 12 minut / do momentu aż będą miękkie / ...  w tym czasie raz odwracam owoce aby równomiernie wchłonęły smak winnej marynaty ....  garnek z gruszkami odstawiam do ostygnięcia ...


aromat wina i przypraw wnika w głąb gruszek ... 
kolor winnej marynaty częściowo przenika do owoców - wspaniale wyglądają po rozkrojeniu ...
goździki , imbir , pieprz i gruszki nadają  winu niezwykły smak ... to zredukowane wino stanie się podstawą niezwykle aromatycznego sosu do sałatki ...

SAŁATKA  Z  GRUSZKĄ  MARYNOWANĄ  W  CZERWONYM  WINIE


składniki :

* gruszki marynowane w czerwonym winie / 1 gruszka na porcję /
* polędwica wieprzowa  - 2 plastry na porcję / około 100 g /
* mieszanka różnych gatunków sałat / proponuję dodać również czerwoną cykorię /
* orzechy włoskie / 2 - 3 orzechy na porcję /
* ser pleśniowy z dodatkiem orzechów włoskich / np. camembert /
* owoc granatu
* winogrona zielone - niewielka kiść
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia / około 2 łyżki /
* sól i pieprz czarny świeżo zmielony


wykonanie :

* orzechy włoskie prażę przez chwilę na suchej patelni aby wydobyć z nich więcej smaku...
* ser pleśniowy z dodatkiem orzechów kroję w plastry ...
* owoc granatu przekrawam na pół ... wyjmuję łyżeczką jego nasiona ... 
* 2 połówki gruszek kroję w plastry ...
* na każdym talerzu układam mieszankę kolorowych sałat ... kładę obok połówkę marynowanej gruszki ... układam naprzemiennie plastry pleśniowego sera i gruszki marynowanej ...
* smażę polędwicę wieprzową : mięso pokrojone w 1,5 cm plastry kładę na rozgrzanym oleju rzepakowym ... z każdej strony smażę przez ok 1,5 minuty ... mięso przyprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem ... gaszę ogień pod patelnią i przykrywam ją pokrywką - tak pozostawiam je na 2 minuty ...mięso wyjmuję z patelni ... przekładam je na talerz z sałatką ...
* SOS : na patelnię z esencją smaków pozostałą po smażeniu polędwicy wlewam aromatyczne , zredukowane wino z przyprawami powstałe podczas marynowania gruszek ... dolewam odrobinę soku z granatów , która wycieka z rozkrojonego owocu ... sos gotuję przez około 3 minuty - aż zgęstnieje ... dodaję do niego jeszcze odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu ...
* w trakcie redukowania się sosu na talerzu z sałatką rozkładam prażone orzechy , pestki z owocu granatu i zielone winogrona ...
* polędwiczki i sałatę polewam sosem ...



* * *
Dzisiejsza sałatka jest moją propozycją w jesiennej akcji " jak gruszki na wierzbie" ...
Pozostałe niezwykle ciekawe przepisy z gruszką w roli głównej możecie zobaczyć na stronach innych uczestniczek tej akcji  :







Komentarze

  1. Sałatka idealna :) piekne zdjecia!

    dziękuję za wspólny czas spędzony w kuchni : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja Ci dziękuję ... fajne jest to nasze wspólne gotowanie "na jeden temat" :)

      Usuń
  2. Niewinna gruszka w winie wypadła wspaniale!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wykorzystanie gruszek - satałtka wygląda obłednie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dostałam zawrotu głowy od tych pyszności, wspaniała ta sałatka , gruszki wygladają obłędnie, zresztą jak zwykle u Ciebie. Dopiete na ostatni guzik !Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się zaje .....pięknie ! ):))) CUDNA !

    Dziekuje za wspolnie spedzony czas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaje...fajnie było "spotkać się" przy wspólnym gruszkowaniu :):)

      Usuń
  6. Ślinka cieknie na widok tej sałatki!!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje ulubione smaki ! Warto mieć wszystkie składniki i przede wszystkim... ulubiony rodzaj wina :-) Zjadłoby się, oj zjadło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ulubiony gatunek wina zawsze warto mieć ... nigdy nie wiadomo jaką chwilę może swym smakiem uszlachetnić :)

      Usuń
  8. Lubie gruszki w wytrawnym i doborowym towarzystwie! Sałatka bardzo wykwintna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, co za kolory! Piękna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bajeczna sałatka! Dziękuję za wspólny gruszkowy czas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila , zawsze z wiewlką przyjemnością biorę udział w tych naszych wspólnych kulinarnych akcjach ...

      Usuń
  11. pyszne! to wytworne połączenie, jestem strasznie ciekawa jak smakuje, bo przyznam, że nie jadłam jeszcze takiej gruszki! Smakuję zatem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj koniecznie ... ja nawet wolę gruszki w wersji wytrawnej od tych na słodko ...

      Usuń
  12. Na taka sałatkę z chęcią bym się wprosiła:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Normalnie wessałabym taką sałatkę oblizując czystego talerzyka:-) Wspaniała kompozycja smakowa, moje klimaty...;-) Dzięki za wspólne gruszkowe chwile:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena , powiem Ci , że sos do tej sałatki faktycznie aż prosi się o wylizanie talerzyka :)

      Usuń
  14. Brzmi i wygląda rewelacyjnie, polaczenie polędwiczek z gruszkami i granatem....dokładnie moja bajka. Piekne zdjęcia do tego. Przepis kradne :) Dzieki za wspólne gruszkowanoie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malarko , z wielką przyjemnością uczestniczyłam z Tobą w kolejnej kulinarnej akcji :)

      Usuń
  15. wygląda pięknie i na pewno jest świetna w smaku!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieskromnie powiem , że ta sałatka naprawdę jest pyszna :)

      Usuń
  16. Świetne połączenie smaków :) gruszki gotowane w winie uwielbiamy :) pozdrawiamy serdecznie i dziękujemy za wspólną akcję kulinarną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu i Piotrze - gotować z Wami w naszej wielkiej , wirtualnej kuchni to prawdziwa przyjemność :)

      Usuń
  17. u Ciebie jak zawsze pięknie kolorowo :) bardzo fajny przepis! dziękuję za wspólne chwile !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Łucjo :)
      lubię wielobarwność na talerzu ...
      do spotkania przy kolejnym wspólnym kucharzeniu :)

      Usuń
  18. musiało być pysznie, u mnie też gościło czerwone wino ;) dzięki za wspólny czas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda , że gruszki i czerwone wino to duet idealny ? :):)
      pozdrawiam serdecznie ...

      Usuń
  19. Co za uczta :)! Prawie czuję aromat tych gruszek... a dodatek sera i orzechów to już rozpusta ;)! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam , oj tam - od razu rozpusta :):):)
      one po prostu idealnie pasowały :)

      Usuń
  20. jesteś kusiciel!:) ta sałatka wygląda przepysznie i jeszcze kolorowa oraz konkretna:)

    OdpowiedzUsuń
  21. gruszki w winie wprost uwielbiam więc Twoja propozycja jak najbardziej do mnie przemawia, skusze się na tę sałatkę, jest wspaniała:) pozdrawiam i do kolejnego miłego wspólnego kucharzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ta sałatka to zdecydowanie moje klimaty !!! I pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawe zestawienie smaków, a jak pęknie się prezentuje! Koniecznie muszę spróbować.
    Pozdrawiam
    Angelina (Smaki Francji)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI