właściwości miodu ; DESTRUKCYJNE ZAŁAMANIE KOLONII i relacja z XIII Biesiady Pszczelarskiej w Niepołomicach
podobno Einstein powiedział :
"Jeśli wymrą pszczoły ,
4 lata później nie będzie ludzkości "
obyśmy nie musieli przekonać się że miał rację ...
Pszczoła miodna jest niezbędnym elementem ekosystemu . Jeśli zginą pszczoły - razem z nimi zginie cały koloryt i witalność życia na Ziemi . Bez pszczół życie takie jakie znamy nie może istnieć , bo pszczoła jest najważniejszym zapylaczem na naszej planecie . Tę samą pracę wykonuje od 100 mln lat / od wspólnej ewolucji z kwitnącymi roślinami / . Gdy pszczoła przenosi pyłek z jednego kwiatu na drugi - zapłodnione zalążki rośliny przekształcają się w dojrzały owoc - to najstarszy i najbardziej owocny związek w naturze .
3/4 wszystkich roślin na ziemi uzależnione jest od zapylaczy / pszczół i innych owadów np motyli / - z ich wyginięciem one też znikną z naszej planety .
Naukowcy ostrzegają , że stałe zmniejszanie się populacji pszczół i innych zapylaczy może doprowadzić do większego kryzysu niż globalne ocieplenie .
Pszczoły zapylają prawie 100 najważniejszych rodzajów upraw w
rolnictwie : owoce i warzywa , orzechy , nasiona , włókna / takie jak
bawełna / ... bez pszczół zostaną nam jedynie rośliny wiatropylne .
JEŚLI NIE CHCEMY JEŚĆ JEDYNIE PSZENICY , KUKURYDZY I RYŻU - MUSIMY POMÓC PRZETRWAĆ PSZCZOŁOM .
Wyobrażacie sobie ręczne zapylanie roślin ? - to nie jest tylko wizja zwariowanego naukowca - są miejsca na ziemi , w których ten mroczny scenariusz jest już rzeczywistością :
chińska prowincja Hanyuan w Syczuanie - wyginęły tu wszystkie pszczoły i ludzie ręcznie zapylają kwiaty na gruszach w sadach ...
PRZERAŻAJĄCE ??? ALE PRAWDZIWE !!!
PRZERAŻAJĄCE ??? ALE PRAWDZIWE !!!
Między innymi o tym opowiada reżyser Markus Imhoof w swoim filmie "Więcej niż
miód" z 2013 r.
Jest to historia o pszczołach , ich znaczeniu dla nas ludzi , dla naszego pożywienia oraz dla ekosystemu naszej planety . Opowiada o wzajemnym powiązaniu roślin , owadów ,
ludzi i globalnego biznesu ... gdy zabraknie jednego
elementu - owadów - wszystko się rozpadnie .
W ostatnich latach pszczoły masowo wymierają ...
Zjawisko to nazwano DESTRUKCYJNYM ZAŁAMANIEM KOLONII
/ inaczej zespołem masowego ginięcia pszczoły miodnej / .
/ inaczej zespołem masowego ginięcia pszczoły miodnej / .
O próbach jego wyjaśnienia opowiada film "Milczenie pszczół " z 2008r .
Ten film w całości możecie obejrzeć TU
Chora pszczoła opuszcza ul aby zapobiec epidemii w całej koloni .
Coraz częściej zdarza się to na masową skalę .
Całe kolonie giną w ciągu jednego dnia .
Naukowcy usiłują zrozumieć co doprowadza do takiej tragedii ... są zgodni , że istnieje wiele czynników , które wywołuje destrukcyjne załamanie kolonii...badania wciąż trwają :
* jedna z hipotez mówi o wystąpieniu w świecie owadów wirusa , który osłabiając układ odpornościowy owadów prowadzi do ich wymierania ...
* innym głównym podejrzanym są pestycydy , ale roje znikają również na terenach gdzie pestycydy nie są rozpylane ...
* zagrożeniem dla pszczół może być też niedożywienie - zapylanie przez pszczoły
monokulturowych upraw czyni dietę pszczół monotonną co może doprowadzić
do niedoborów żywieniowych wśród tych owadów .
* * *
20 .10.2013 w podziemiach zamku w Niepołomicach odbyła się XIII Biesiada Pszczelarska ...
" I JA TAM BYŁAM ... MIÓD I WINO PIŁAM " :):)
W ramach imprezy oprócz degustacji wyśmienitych miodów i możliwości zakupu produktów pszczelich odbyły się dwa niezwykle ciekawe wykłady :
* wykład mistrza pszczelarskiego Jana Ślósarza pt. " Dary z ula"
* oraz wykład dr farmacji Krystiana Sadzawicznego pt. "Zdrowie z ula"
Spotkanie prowadził Zbigniew Lubiński - prezes Koła Pszczelarzy w Niepołomicach
PONIŻEJ PRZEDSTAWIŁAM WYBRANE ZAGADNIENIA Z OBYDWU WYKŁADÓW :
WŁAŚCIWOŚCI MIODU :
* Miód pszczeli jest to produkt spożywczy wytworzony przez pszczoły z nektaru lub ze spadzi.
* Nie jest lekiem ... należy go stosować w codziennej diecie ...
* Jest produktem bardzo odżywczym i łatwo przyswajalnym przez organizm ... jest doskonałym źródłem energii / dzięki zawartości cukrów prostych : glukozy i fruktozy /
* Nie obciąża naszego organizmu produktami przemiany materii ... zalecany jest więc we wszystkich chorobach wątroby i przewodów żółciowych ...
* Wbrew obiegowej opinii - to nie zawartość witamin czyni miód zdrowym - W MIODZIE WITAMIN NIE MA / może jedynie jakieś śladowe ich ilości / ... miód jest zdrowy dzięki zawartych w nim aminokwasom , składnikom mineralnym , enzymom /
* Miód zachowuje swoje właściwości przez trzy lata od miodobrania ...
* Pamiętajmy , że miód traci swoje cenne właściwości zdrowotne jeśli zostanie podgrzany do wyższej temperatury niż 40 stopni C ...
* Jest zalecany w chorobach układu krążenia ... systematyczne jedzenie miodu wzmacnia i normalizuje pracę serca / miód zawiera cholinę i potas /... w profilaktyce chorób serca najlepsze są miody wiosenne / miód rzepakowy, głogowy, mniszkowy / gdyż zawierają najwięcej glukozy /
* Miód jest bardzo pomocny w leczeniu stanów zapalnych układu oddechowego ...
* Ma właściwości przeciwzapalne , antybakteryjne , antyseptyczne ...
* Pyłki roślinne zawarte w miodzie nie uczulają / uczulenie mogą wywoływać olejki eteryczne pochodzące z roślin zawarte w miodzie lub biało znajdujące się w ślinie pszczoły / ...przy alergiach na pyłki roślin - dr K. Sadzaniczny zaleca spożywanie miodu , gdyż ten pomaga w odczulaniu ...
* Pyłki roślinne zawarte w miodzie nie uczulają / uczulenie mogą wywoływać olejki eteryczne pochodzące z roślin zawarte w miodzie lub biało znajdujące się w ślinie pszczoły / ...przy alergiach na pyłki roślin - dr K. Sadzaniczny zaleca spożywanie miodu , gdyż ten pomaga w odczulaniu ...
JAKI GATUNEK MIODU WYBRAĆ :
Istnieje możliwość doboru odpowiedniego miodu do profilaktyki i leczenia wspomagającego podstawową terapię leczniczą określonych schorzeń.
MIÓD RZEPAKOWY :
- wątroba i drogi żółciowe
- serce i naczynia wieńcowe
- stany zapalne dróg oddechowych
- zaburzenia przewodu pokarmowego
- nerki i układ moczowy
- przeziębienia
MIÓD LIPOWY :
- górne i dolne drogi oddechowe
- serce i układ krążenia
- układ nerwowy, stres
- układ krążenia, miażdżyca
- wątroba i działanie odtruwające
- niedokrwistość z niedoboru żelaza
MIÓD WRZOSOWY :
- nerki, drogi moczowe, prostata
- stany zapalne jamy ustnej i gardła
- stany zapalne żołądka i jelit
MIÓD WIELOKWIATOWY :
- stany alergiczne dróg oddechowych
- wyczerpanie fizyczne i psychiczne
- serce i naczynia krwionośne
MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH :
- dolne drogi oddechowe
- przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki
- choroby serca i naczyń, nerwice
MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW LIŚCIASTYCH :
KIEDY MIÓD MOŻE SZKODZIĆ ?
* Miodu nie należy podawać dzieciom do 1 roku życia / ze względu na możliwość występowania w miodzie przetrwalników laseczek jadu kiełbasianego , które mogą wywołać u tak małych dzieci silne zatrucie /
* W cukrzycy miód można spożywać w ściśle określonych , małych ilościach ...
dr Krystian Sadzawiczny podkreśla , że w wypadku cukrzycy wielkie znaczenie ma nie tylko ilość spożywanego miodu , ale również jego gatunek ... ABSOLUTNIE ZAKAZANY JEST W CUKRZYCY MIÓD RZEPAKOWY - BO ZAWIERA NAJWIĘCEJ GLUKOZY ... NAJLEPSZY WYBÓR - TO MIÓD AKACJOWY / MA NAJWIĘCEJ FRUKTOZY /
* Dr Krystian Sadzawiczny w trakcie swojego wykładu poruszył również temat związku wysokiego poziomu cholesterolu i fruktozy ... zalecał miód rzepakowy przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi ... odradzał natomiast spożycie miodu akacjowego przy tym schorzeniu / ma to związek z zawartością glukozy i fruktozy w tych miodach ... przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi należy ograniczać w diecie produkty o wysokiej zawartości fruktozy , która powoduje wzrost poziomu "złego" cholesterolu - LDL oraz trójglicerydów we krwi /
- nerki i drogi moczowe
- wątroba i drogi żółciowe
- przewód pokarmowy, jelita
KIEDY MIÓD MOŻE SZKODZIĆ ?
* Miodu nie należy podawać dzieciom do 1 roku życia / ze względu na możliwość występowania w miodzie przetrwalników laseczek jadu kiełbasianego , które mogą wywołać u tak małych dzieci silne zatrucie /
* W cukrzycy miód można spożywać w ściśle określonych , małych ilościach ...
dr Krystian Sadzawiczny podkreśla , że w wypadku cukrzycy wielkie znaczenie ma nie tylko ilość spożywanego miodu , ale również jego gatunek ... ABSOLUTNIE ZAKAZANY JEST W CUKRZYCY MIÓD RZEPAKOWY - BO ZAWIERA NAJWIĘCEJ GLUKOZY ... NAJLEPSZY WYBÓR - TO MIÓD AKACJOWY / MA NAJWIĘCEJ FRUKTOZY /
* Dr Krystian Sadzawiczny w trakcie swojego wykładu poruszył również temat związku wysokiego poziomu cholesterolu i fruktozy ... zalecał miód rzepakowy przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi ... odradzał natomiast spożycie miodu akacjowego przy tym schorzeniu / ma to związek z zawartością glukozy i fruktozy w tych miodach ... przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi należy ograniczać w diecie produkty o wysokiej zawartości fruktozy , która powoduje wzrost poziomu "złego" cholesterolu - LDL oraz trójglicerydów we krwi /
JAK ROZPOZNAĆ PRAWDZIWY MIÓD :
Miód ulega krystalizacji - jest to naturalna cecha miodu , która nie wpływa na jego jakość i skład ...
Krystalizacja następuje w różnym terminie od miodobrania - zależnie od zawartości glukozy i fruktozy w miodzie ...
Najszybciej krystalizują miody rzepakowe i wielokwiatowe / ze względu na dużą zawartość glukozy /... miody akacjowe długo nie krystalizują / mają większą zawartość fruktozy /
Kupując miód sprawdźmy więc datę jego produkcji ... jeśli 4 miesiące od wyprodukowania jego konsystencja nadal jest płynna oznacza to , że ten miód może nie być naturalnym produktem ...
* * *
NIESTETY PO ZAKOŃCZENIU WYKŁADÓW MIODU NIE MOŻNA JUŻ BYŁO KUPIĆ W TRAKCIE XIII BIESIADY PSZCZELARSKIEJ - SKOŃCZYŁ SIĘ !
JESTEM NIEPOCIESZONA :(
PRZED WYKŁADEM NIE ZDĄŻYŁAM NIC KUPIĆ , ZDĄŻYŁAM TYLKO SPRÓBOWAĆ WSPANIAŁYCH PRODUKTÓW POCHODZĄCYCH Z PASIEK CZŁONKÓW KOŁA PSZCZELARZY W NIEPOŁOMICACH ... A PO WYKŁADACH JUŻ WSZYSTKIE MIODY BYŁY WYKUPIONE :(
* * *
ZACHĘCAM WAS DO WYPRÓBOWANIA MOICH PRZEPISÓW NA POTRAWY Z WYKORZYSTANIEM MIODU :
syrop z czosnku , miodu i cytryny [ klik ]
ciasto na pierniczki [ klik ]
świąteczne pierniki [ klik ]
kutia małopolska [ klik ]
mleko z czosnkiem i miodem [ klik ]
pierniki z witrażem [ klik ]
herbata lipowa z imbirem i miodem [ klik ]
pierniki z czekoladą [ klik ]
* * *
Wpis powstał w oparciu o wykłady : mistrza pszczelarskiego Jana Ślósarza pt. " Dary z ula" i dr farmacji Krystiana Sadzawicznego pt. "Zdrowie z ula" , oraz o filmy : "Milczenie pszczół" / ten film możecie obejrzeć TU / i "Więcej niż miód" / zwiastun filmu KLIK /
* * *
miód uwielbiam! różne rodzaje i smaki ...
OdpowiedzUsuńnie wyobrażam sobie jesieni i zimy bez miodku:)
ostatnio dzieci uczyły się w szkole o pszczołach i ich znaczeniu dla nas i świata..
oby więcej takich lekcji:)
czasem nie zdajemy sobie sprawy jak każdy najmniejszy element świata wokół nas może być ważny ... po prostu jest , więc nie zwracamy na niego uwagi ... szkolne lekcje o pszczołach ważne są bardzo ... dają dzieciom wyobrażenie o tym jak wszystko w przyrodzie jest powiązane ze sobą ...
Usuńa jesień i zima bez miodu - też sobie tego nie wyobrażam :)
Obyśmy nie doświadczyli tego, o czym piszesz, bo to byłaby prawdziwa katastrofa... Ja także nie wyobrażam sobie życia bez miodu i propolisu...
OdpowiedzUsuńnaukowcy od kilku już lat podobną wizję przedstawiają ... aż strach się bać :)
Usuńuwielbiam tego bloga!! To jedyny blog gdzie kazdego posta czytam do ostatniego słowa:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję , bardzo mi miło czytać taki komentarz :)
UsuńPrzedstawiłaś straszna wizję przyszłości bez pszczół, oby nigdy nie nastąpiła! Szkoda, że się nie umówiłyśmy na to spotkanie :(
OdpowiedzUsuńkażdy element w przyrodzie jest ważny ... a człowiek ma skłonność do lekceważenia sił i praw przyrody ... problem w tym , że lekceważąc je dąży do samozagłady ...
Usuńwizja straszna - fakt , ale nie jest moim wymysłem ...
***
nie mów , że byłaś w Niepołomicach w niedzielę i że się mijałyśmy pomiędzy stolikami z pysznymi miodami ? :):)
ja do ostatniej chwili nie wiedziałam czy będę miała czas pojechać na te wykłady ... szkoda , że nie wysłałam Ci maila , że jednak jadę ...
Ja tu mieszkam :)
Usuńto teraz żałuję podwójnie ... ale nic straconego ...
Usuńnie mieszkamy daleko od siebie ... okazja do spotkania na pewno się trafi :)
jeśli będziesz wybierać się do Krokowa i będziesz miała czas - daj mi znać na mail - umówimy się :)
Wielu z nas nie zastanawia się nad takimi problemami przy konsumpcji miodu, zresztą ja też do tej grupy należę...;-) A z tych, które wymieniłaś nie lubię tylko gryczanego.
OdpowiedzUsuńMarzena , ja jedząc miód na co dzień też o tym nie myślę ...
Usuńinne katastroficzne wizje też wymiatam sobie z głowy :):)
ale widok chińczyków zapylających własnoręcznie kwiaty na gruszach robi na mnie spore wrażenie ...
***
a ja gryczany miód wyjątkowo lubię :) jak zresztą wszystko co gryczane :):)
a w Niepołomicach miałam okazję pierwszy raz spróbować MIÓD NAWŁOCIOWY :)
W mojej rodzinie miód uwielbiamy, a o jego wspaniałych właściwościach nie muszę nawet przekonywać moich znajomych, miód to jest TO. Oby starczało go jak najdłużej:)
OdpowiedzUsuńżyć bez miodu moglibyśmy , ale czy moglibyśmy żyć bez pszczół - tego nie wiadomo ...
Usuńmiód jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńświetny wpis!!!!:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i przydatne zestawienie :-) Rewelacja! :-)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za pochwały :)
UsuńŚwietny wpis. Jestem pod wrażeniem - tyle pożytecznych informacji.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję !
O pszczoły staram się dbać sadząc i siejąc w ogrodzie rośliny, które lubią te owady.
Opryski stosuję, gdy jest konieczność, ale zawsze po zmroku.
Czasem przeraża mnie bezmyślność rolników , którzy w środku dnia rozpylają środki ochrony roślin . Przez takie działania giną nie tylko pszczoły , ale i inne pożyteczne owady .
UsuńBardzo ciekawy wpis. Uwielbiam miód i przywożę go z każdego miejsca na Ziemi w którym jestem , jeśli miód jest inny niż ten , który można u nas spotkać. Uwielbiam miód tymiankowy, lawendowy, kasztanowy...a u nas wrzosowy i akacjowy. W tym roku odkryłam miód faceliowy . Pszczoły przez nawozy sztuczne , opryski itp. tracą orientację w terenie i nie są w stanie trafić do ula. Trzmiele są gatunkiem u nas ginącym... Miejmy nadzieję , że coś zmieni się na lepsze...oby. Pozdrawiam ciepło M.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu ...
UsuńLawendowy miód... mmmm ... rozmarzyłam się :)...Te wszystkie cudowne smaki , których możecie dzięki swoim podróżom zakosztować - bezcenne ...
A wrzosowy miód też uwielbiam ... i gryczany ... i spadziowy :):)
Pozdrawiam Was serdecznie...
nie wyobrażam sobie życia bez miodu... :) bardzo fajny wpis :)
OdpowiedzUsuńbez miodu i bez pszczół ...
UsuńNapisałaś prawdziwy traktat o miodzie!
OdpowiedzUsuńLubię takie imprezy,gdzie dobre idzie w parze z pożytecznym.
A najbardziej smakuje mi miód wrzosowy i gryczany.
O miodzie można pisać i pisać :)
UsuńAmber lubimy dokładnie te same miody :) ja jeszcze spadziowy uwielbiam ...
Super wpis! Ten problem z wymieraniem pszczół jest większy niż się nam wydaje... bo może doprowadzić do klęski głodu bo tej pszenicy, kukuryczy i ryżu może dla wszystkich nie wystarczyć... Ludzie chyba do końca nie zdają sobie sprawy jaki ogromny to jest problem. Tutaj gdzie mieszkam- UK- w centrach ogrodniczych zachęca się do kupowania roślin przyjaznych dla pszczół i prowadzone są badania...ale to ciagle zbyt mało...:(
OdpowiedzUsuńludzie często nie zdają sobie sprawy jak ważne są wszystkie powiązania w świecie przyrody ... nie myślą o współistnieniu różnych gatunków - o tej symbiozie dzięki której nasz świat jest tak piękny ...
Usuńrzadko kto myśli o pszczołach w kategorii przetrwania własnego gatunku ... znacznie częściej spotykam osoby , które owszem miód lubią , ale latające wokół nich pszczoły traktują jak szkodniki ...
W przyrodzie tkwi wielka siła ... miejmy nadzieję , że pozwoli przetrwać pszczołom ..
Swietny wpis. Jestem prawdziwa milosniczka przyrody, widze ze Ty rowniez. Problem wyginiecia pszczol znam od dawna i ciesze sie, ze poruszylas go na Twoim blogu. W niedalekiej przyszlosci zamierzamy wraz z mezem zalozyc pasieke. Ksiazki na ten temat juz mamy i sie doksztalcamy, podpatrujemy takze lokalnych pszczelarzy. Kocham miod i bylabym ogromnie szczeliwa moc go produkowac sama, a przy tym przyczynic sie w jakis sposob do podtrzymywania gatunku tych wspanialych owadow.
OdpowiedzUsuńJest jeszcze miód z krzewu manuka, okreslany jako "najzdrowszy na świecie'. Może to lekka przesada, ale naprawdę skutecznie łagodzi pewne dolegliwości. Warto o nim wspomnieć.
OdpowiedzUsuńMyślę że nie wiadomo, który miod jest najzdrowszy - wszytsko zalezy od dolegliwości, ale takze smoku, bo jesli nam nie smakuje miód no to jak go spożywać :)
OdpowiedzUsuńNajzdrowszy miód jest jednak ten prawdziwy! Uwielbiam miód wrzosowy, szkoda że jest tak rzadki.