TRYB JASNY/CIEMNY

właściwości miodu ; DESTRUKCYJNE ZAŁAMANIE KOLONII i relacja z XIII Biesiady Pszczelarskiej w Niepołomicach

podobno Einstein powiedział : 
"Jeśli wymrą pszczoły , 
4 lata później nie będzie ludzkości "
obyśmy nie musieli przekonać się że miał rację ...

Pszczoła miodna jest niezbędnym elementem ekosystemu . Jeśli zginą pszczoły - razem z nimi zginie cały koloryt i witalność życia na Ziemi . Bez pszczół życie takie jakie znamy nie może istnieć ,  bo pszczoła jest najważniejszym zapylaczem na naszej planecie . Tę samą pracę wykonuje od 100 mln lat / od wspólnej ewolucji z kwitnącymi roślinami / . Gdy pszczoła przenosi pyłek z jednego kwiatu na drugi - zapłodnione zalążki rośliny przekształcają się w dojrzały owoc - to najstarszy i najbardziej owocny związek w naturze . 


3/4 wszystkich roślin na ziemi uzależnione jest od zapylaczy / pszczół i innych owadów np motyli / - z ich wyginięciem one też znikną z naszej planety . 
Naukowcy ostrzegają , że stałe zmniejszanie się populacji pszczół i innych zapylaczy może doprowadzić do większego kryzysu niż globalne ocieplenie . 
Pszczoły zapylają prawie 100 najważniejszych rodzajów upraw w rolnictwie  : owoce i warzywa , orzechy , nasiona , włókna / takie jak bawełna / ... bez pszczół zostaną nam jedynie rośliny wiatropylne .

JEŚLI  NIE  CHCEMY  JEŚĆ  JEDYNIE  PSZENICY  ,  KUKURYDZY  I  RYŻU  - MUSIMY  POMÓC  PRZETRWAĆ  PSZCZOŁOM .
Wyobrażacie sobie ręczne zapylanie roślin ? - to nie jest tylko wizja zwariowanego naukowca - są miejsca na ziemi , w których ten mroczny scenariusz jest już rzeczywistością  : 
chińska prowincja Hanyuan w Syczuanie  - wyginęły tu wszystkie pszczoły i ludzie ręcznie zapylają kwiaty na gruszach w sadach ... 
PRZERAŻAJĄCE ???  ALE PRAWDZIWE !!!

Między innymi o tym opowiada reżyser Markus Imhoof  w swoim filmie "Więcej niż miód" z 2013 r. 
Jest to historia o pszczołach , ich znaczeniu dla nas ludzi , dla naszego pożywienia  oraz dla ekosystemu naszej planety . Opowiada o wzajemnym powiązaniu roślin , owadów , ludzi i globalnego biznesu ... gdy zabraknie jednego elementu - owadów - wszystko się rozpadnie .




W ostatnich latach pszczoły masowo wymierają ... 
Zjawisko to nazwano DESTRUKCYJNYM ZAŁAMANIEM KOLONII 
/ inaczej zespołem masowego ginięcia pszczoły miodnej /  . 
O próbach jego wyjaśnienia opowiada film "Milczenie pszczół " z 2008r .
Ten film w całości możecie obejrzeć TU






Chora pszczoła opuszcza ul aby zapobiec epidemii w całej koloni . 
Coraz częściej zdarza się to na masową skalę . 
Całe kolonie giną w ciągu jednego dnia .  
Naukowcy usiłują zrozumieć co doprowadza do takiej tragedii ... są zgodni , że istnieje wiele czynników , które wywołuje destrukcyjne załamanie kolonii...badania wciąż trwają :
* jedna z hipotez mówi o wystąpieniu w świecie owadów wirusa , który osłabiając układ odpornościowy owadów prowadzi do ich wymierania ... 
* innym głównym podejrzanym są pestycydy , ale roje znikają również na terenach gdzie pestycydy nie są rozpylane ...
* zagrożeniem dla pszczół może być też  niedożywienie - zapylanie przez pszczoły monokulturowych upraw czyni dietę pszczół monotonną co może doprowadzić do niedoborów żywieniowych wśród tych owadów .

* * *
  

20 .10.2013 w podziemiach zamku w Niepołomicach odbyła się  XIII Biesiada Pszczelarska ... 

" I  JA  TAM  BYŁAM  ... MIÓD  I  WINO  PIŁAM "  :):)





W ramach imprezy oprócz degustacji wyśmienitych miodów i możliwości zakupu produktów pszczelich odbyły się dwa niezwykle ciekawe wykłady :

* wykład mistrza pszczelarskiego Jana Ślósarza pt. " Dary z ula" 

* oraz wykład dr farmacji Krystiana Sadzawicznego pt. "Zdrowie z ula"

Spotkanie prowadził Zbigniew Lubiński - prezes Koła Pszczelarzy w Niepołomicach
 
/ na zdjęciu - dr Zbigniew Sadzawiczny w trakcie wykładu /

PONIŻEJ  PRZEDSTAWIŁAM  WYBRANE  ZAGADNIENIA  Z  OBYDWU  WYKŁADÓW :

WŁAŚCIWOŚCI  MIODU :

* Miód pszczeli jest to produkt spożywczy wytworzony przez pszczoły z nektaru lub ze spadzi.
* Nie jest lekiem ... należy go stosować w codziennej diecie ... 
* Jest produktem  bardzo odżywczym i łatwo przyswajalnym przez organizm ... jest doskonałym źródłem energii / dzięki zawartości cukrów prostych : glukozy i fruktozy /
* Nie obciąża naszego organizmu produktami przemiany materii  ... zalecany jest więc we wszystkich chorobach wątroby i przewodów żółciowych ...
* Wbrew obiegowej opinii - to nie zawartość witamin czyni miód zdrowym - W MIODZIE WITAMIN NIE MA / może jedynie jakieś śladowe ich ilości / ... miód jest zdrowy dzięki zawartych w nim aminokwasom , składnikom mineralnym , enzymom /
* Miód zachowuje swoje właściwości przez trzy lata od miodobrania ... 
* Pamiętajmy , że miód traci swoje cenne właściwości zdrowotne jeśli zostanie podgrzany do wyższej temperatury niż 40 stopni C ...
* Jest zalecany w chorobach układu krążenia ... systematyczne jedzenie miodu wzmacnia i normalizuje pracę serca / miód zawiera cholinę i potas /... w profilaktyce chorób serca najlepsze są miody wiosenne / miód rzepakowy, głogowy, mniszkowy / gdyż zawierają najwięcej glukozy /
* Miód jest bardzo pomocny w leczeniu stanów zapalnych układu oddechowego ...
* Ma właściwości przeciwzapalne , antybakteryjne , antyseptyczne ...
* Pyłki roślinne zawarte w miodzie nie uczulają / uczulenie mogą wywoływać olejki eteryczne pochodzące z roślin zawarte w miodzie lub biało znajdujące się w ślinie pszczoły / ...przy alergiach na pyłki roślin - dr K. Sadzaniczny  zaleca spożywanie miodu , gdyż ten pomaga w odczulaniu ...

JAKI GATUNEK MIODU WYBRAĆ :
Istnieje możliwość doboru odpowiedniego miodu do profilaktyki i leczenia wspomagającego podstawową terapię leczniczą określonych schorzeń.

MIÓD RZEPAKOWY :
  • wątroba i drogi żółciowe
  • serce i naczynia wieńcowe
  • stany zapalne dróg oddechowych
MIÓD AKACJOWY :
  • zaburzenia przewodu pokarmowego
  • nerki i układ moczowy
  • przeziębienia
MIÓD LIPOWY :
  • górne i dolne drogi oddechowe
  • serce i układ krążenia
  • układ nerwowy, stres
MIÓD GRYCZANY :
  • układ krążenia, miażdżyca
  • wątroba i działanie odtruwające
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza
MIÓD WRZOSOWY :
  • nerki, drogi moczowe, prostata
  • stany zapalne jamy ustnej i gardła
  • stany zapalne żołądka i jelit
MIÓD WIELOKWIATOWY :
  • stany alergiczne dróg oddechowych
  • wyczerpanie fizyczne i psychiczne
  • serce i naczynia krwionośne
MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH :
  • dolne drogi oddechowe
  • przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki
  • choroby serca i naczyń, nerwice
MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW LIŚCIASTYCH :
  • nerki i drogi moczowe
  • wątroba i drogi żółciowe
  • przewód pokarmowy, jelita

KIEDY MIÓD MOŻE SZKODZIĆ ?

* Miodu nie należy podawać dzieciom do 1 roku życia / ze względu na możliwość występowania w miodzie przetrwalników laseczek jadu kiełbasianego , które mogą wywołać u tak małych dzieci silne zatrucie /

* W cukrzycy miód można spożywać w ściśle określonych , małych ilościach ...
dr Krystian Sadzawiczny podkreśla , że w wypadku cukrzycy wielkie znaczenie ma nie tylko ilość spożywanego miodu , ale również jego  gatunek  ... ABSOLUTNIE  ZAKAZANY  JEST  W  CUKRZYCY  MIÓD  RZEPAKOWY - BO  ZAWIERA  NAJWIĘCEJ  GLUKOZY ... NAJLEPSZY  WYBÓR  - TO MIÓD AKACJOWY / MA  NAJWIĘCEJ  FRUKTOZY /

* Dr Krystian Sadzawiczny w trakcie swojego wykładu poruszył również temat związku wysokiego poziomu cholesterolu i fruktozy ... zalecał miód rzepakowy przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi ... odradzał natomiast spożycie miodu akacjowego przy tym schorzeniu  / ma to związek z zawartością glukozy i fruktozy w tych miodach ... przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi należy ograniczać w diecie produkty o wysokiej zawartości fruktozy , która powoduje wzrost poziomu "złego" cholesterolu - LDL oraz trójglicerydów we krwi  /

JAK ROZPOZNAĆ PRAWDZIWY MIÓD :

Miód ulega krystalizacji - jest to naturalna cecha miodu , która nie wpływa na jego jakość i skład ...
Krystalizacja następuje w różnym terminie od miodobrania - zależnie od zawartości glukozy i fruktozy w miodzie ...
Najszybciej krystalizują miody rzepakowe i wielokwiatowe / ze względu na dużą zawartość glukozy /... miody akacjowe długo nie krystalizują / mają większą zawartość fruktozy /
Kupując miód sprawdźmy więc datę jego produkcji ... jeśli 4 miesiące od wyprodukowania jego konsystencja nadal jest płynna oznacza to , że ten miód może nie być naturalnym produktem ...


* * *
NIESTETY PO ZAKOŃCZENIU WYKŁADÓW MIODU NIE MOŻNA JUŻ BYŁO KUPIĆ W TRAKCIE XIII BIESIADY PSZCZELARSKIEJ - SKOŃCZYŁ SIĘ ! 
JESTEM NIEPOCIESZONA :(
PRZED WYKŁADEM NIE ZDĄŻYŁAM NIC KUPIĆ , ZDĄŻYŁAM TYLKO SPRÓBOWAĆ WSPANIAŁYCH PRODUKTÓW POCHODZĄCYCH Z PASIEK CZŁONKÓW KOŁA PSZCZELARZY W NIEPOŁOMICACH ... A PO WYKŁADACH JUŻ WSZYSTKIE MIODY BYŁY WYKUPIONE  :(

* * *
ZACHĘCAM WAS DO WYPRÓBOWANIA MOICH PRZEPISÓW NA POTRAWY Z WYKORZYSTANIEM MIODU :

syrop z czosnku , miodu i cytryny [ klik ] 







ciasto na pierniczki [ klik ]










świąteczne pierniki [ klik ]






kutia małopolska [ klik ]








mleko z czosnkiem i miodem [ klik ]










pierniki z witrażem [ klik ]

herbata lipowa z imbirem i miodem [ klik ]










pierniki z czekoladą [ klik ]








 * * *

Wpis powstał w oparciu o wykłady mistrza pszczelarskiego Jana Ślósarza pt. " Dary z ula" i dr farmacji Krystiana Sadzawicznego pt. "Zdrowie z ula"  , oraz o filmy : "Milczenie pszczół"  / ten film możecie obejrzeć TU   /   i  "Więcej niż miód"   /  zwiastun filmu  KLIK  /


* * *

 

WPIS DODAJĘ DO AKCJI  "MIODEM PŁYNĄCEJ"  POPIERAJĄCEJ PRZEDSIĘWZIĘCIE " ADOPTUJ PSZCZOŁĘ"

Komentarze

  1. miód uwielbiam! różne rodzaje i smaki ...
    nie wyobrażam sobie jesieni i zimy bez miodku:)
    ostatnio dzieci uczyły się w szkole o pszczołach i ich znaczeniu dla nas i świata..
    oby więcej takich lekcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem nie zdajemy sobie sprawy jak każdy najmniejszy element świata wokół nas może być ważny ... po prostu jest , więc nie zwracamy na niego uwagi ... szkolne lekcje o pszczołach ważne są bardzo ... dają dzieciom wyobrażenie o tym jak wszystko w przyrodzie jest powiązane ze sobą ...
      a jesień i zima bez miodu - też sobie tego nie wyobrażam :)

      Usuń
  2. Obyśmy nie doświadczyli tego, o czym piszesz, bo to byłaby prawdziwa katastrofa... Ja także nie wyobrażam sobie życia bez miodu i propolisu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naukowcy od kilku już lat podobną wizję przedstawiają ... aż strach się bać :)

      Usuń
  3. uwielbiam tego bloga!! To jedyny blog gdzie kazdego posta czytam do ostatniego słowa:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Przedstawiłaś straszna wizję przyszłości bez pszczół, oby nigdy nie nastąpiła! Szkoda, że się nie umówiłyśmy na to spotkanie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy element w przyrodzie jest ważny ... a człowiek ma skłonność do lekceważenia sił i praw przyrody ... problem w tym , że lekceważąc je dąży do samozagłady ...
      wizja straszna - fakt , ale nie jest moim wymysłem ...
      ***
      nie mów , że byłaś w Niepołomicach w niedzielę i że się mijałyśmy pomiędzy stolikami z pysznymi miodami ? :):)
      ja do ostatniej chwili nie wiedziałam czy będę miała czas pojechać na te wykłady ... szkoda , że nie wysłałam Ci maila , że jednak jadę ...

      Usuń
    2. to teraz żałuję podwójnie ... ale nic straconego ...
      nie mieszkamy daleko od siebie ... okazja do spotkania na pewno się trafi :)
      jeśli będziesz wybierać się do Krokowa i będziesz miała czas - daj mi znać na mail - umówimy się :)

      Usuń
  5. Wielu z nas nie zastanawia się nad takimi problemami przy konsumpcji miodu, zresztą ja też do tej grupy należę...;-) A z tych, które wymieniłaś nie lubię tylko gryczanego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena , ja jedząc miód na co dzień też o tym nie myślę ...
      inne katastroficzne wizje też wymiatam sobie z głowy :):)
      ale widok chińczyków zapylających własnoręcznie kwiaty na gruszach robi na mnie spore wrażenie ...
      ***
      a ja gryczany miód wyjątkowo lubię :) jak zresztą wszystko co gryczane :):)
      a w Niepołomicach miałam okazję pierwszy raz spróbować MIÓD NAWŁOCIOWY :)

      Usuń
  6. W mojej rodzinie miód uwielbiamy, a o jego wspaniałych właściwościach nie muszę nawet przekonywać moich znajomych, miód to jest TO. Oby starczało go jak najdłużej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żyć bez miodu moglibyśmy , ale czy moglibyśmy żyć bez pszczół - tego nie wiadomo ...

      Usuń
  7. Bardzo fajne i przydatne zestawienie :-) Rewelacja! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny wpis. Jestem pod wrażeniem - tyle pożytecznych informacji.
    Bardzo dziękuję !
    O pszczoły staram się dbać sadząc i siejąc w ogrodzie rośliny, które lubią te owady.
    Opryski stosuję, gdy jest konieczność, ale zawsze po zmroku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem przeraża mnie bezmyślność rolników , którzy w środku dnia rozpylają środki ochrony roślin . Przez takie działania giną nie tylko pszczoły , ale i inne pożyteczne owady .

      Usuń
  9. Bardzo ciekawy wpis. Uwielbiam miód i przywożę go z każdego miejsca na Ziemi w którym jestem , jeśli miód jest inny niż ten , który można u nas spotkać. Uwielbiam miód tymiankowy, lawendowy, kasztanowy...a u nas wrzosowy i akacjowy. W tym roku odkryłam miód faceliowy . Pszczoły przez nawozy sztuczne , opryski itp. tracą orientację w terenie i nie są w stanie trafić do ula. Trzmiele są gatunkiem u nas ginącym... Miejmy nadzieję , że coś zmieni się na lepsze...oby. Pozdrawiam ciepło M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu ...
      Lawendowy miód... mmmm ... rozmarzyłam się :)...Te wszystkie cudowne smaki , których możecie dzięki swoim podróżom zakosztować - bezcenne ...
      A wrzosowy miód też uwielbiam ... i gryczany ... i spadziowy :):)
      Pozdrawiam Was serdecznie...

      Usuń
  10. nie wyobrażam sobie życia bez miodu... :) bardzo fajny wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Napisałaś prawdziwy traktat o miodzie!
    Lubię takie imprezy,gdzie dobre idzie w parze z pożytecznym.
    A najbardziej smakuje mi miód wrzosowy i gryczany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O miodzie można pisać i pisać :)
      Amber lubimy dokładnie te same miody :) ja jeszcze spadziowy uwielbiam ...

      Usuń
  12. Super wpis! Ten problem z wymieraniem pszczół jest większy niż się nam wydaje... bo może doprowadzić do klęski głodu bo tej pszenicy, kukuryczy i ryżu może dla wszystkich nie wystarczyć... Ludzie chyba do końca nie zdają sobie sprawy jaki ogromny to jest problem. Tutaj gdzie mieszkam- UK- w centrach ogrodniczych zachęca się do kupowania roślin przyjaznych dla pszczół i prowadzone są badania...ale to ciagle zbyt mało...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ludzie często nie zdają sobie sprawy jak ważne są wszystkie powiązania w świecie przyrody ... nie myślą o współistnieniu różnych gatunków - o tej symbiozie dzięki której nasz świat jest tak piękny ...
      rzadko kto myśli o pszczołach w kategorii przetrwania własnego gatunku ... znacznie częściej spotykam osoby , które owszem miód lubią , ale latające wokół nich pszczoły traktują jak szkodniki ...
      W przyrodzie tkwi wielka siła ... miejmy nadzieję , że pozwoli przetrwać pszczołom ..

      Usuń
  13. Swietny wpis. Jestem prawdziwa milosniczka przyrody, widze ze Ty rowniez. Problem wyginiecia pszczol znam od dawna i ciesze sie, ze poruszylas go na Twoim blogu. W niedalekiej przyszlosci zamierzamy wraz z mezem zalozyc pasieke. Ksiazki na ten temat juz mamy i sie doksztalcamy, podpatrujemy takze lokalnych pszczelarzy. Kocham miod i bylabym ogromnie szczeliwa moc go produkowac sama, a przy tym przyczynic sie w jakis sposob do podtrzymywania gatunku tych wspanialych owadow.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jest jeszcze miód z krzewu manuka, okreslany jako "najzdrowszy na świecie'. Może to lekka przesada, ale naprawdę skutecznie łagodzi pewne dolegliwości. Warto o nim wspomnieć.

    OdpowiedzUsuń
  15. Myślę że nie wiadomo, który miod jest najzdrowszy - wszytsko zalezy od dolegliwości, ale takze smoku, bo jesli nam nie smakuje miód no to jak go spożywać :)
    Najzdrowszy miód jest jednak ten prawdziwy! Uwielbiam miód wrzosowy, szkoda że jest tak rzadki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI