TRYB JASNY/CIEMNY

zupa jarzynowa z lanym ciastem



ZUPA JARZYNOWA 

Taka klasyka gatunku. 
Bardzo smaczna, zdrowa i wyjątkowo łatwa w przygotowaniu zupa.
O każdej porze roku trochę inna. 
Pozostawia nam dużą dowolność w doborze składników.
Dla wielu jest wspomnieniem babcinej kuchni, a dla mam często sposobem na przemycenie do dziecięcych brzuszków jak największej ilości warzyw. 


SKŁADNIKI :

* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 1/2 selera
* 1 kalarepa
* 1/2 kalafiora
* 1/2 brokuła
* 1/2 pora
* 2 ziemniaki
* 100 g zielonego groszku / u mnie mrożony /
* 1/2 pęczka lubczyku , natki pietruszki , koperku i natki selera 
* 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 
* 3 ziarenka ziela angielskiego
* 1 listek laurowy
* sól, pieprz świeżo zmielony do smaku
* 2,5 l wody / lub mięsnego wywaru /

Do zupy jarzynowej można dodać również zieloną i żółtą fasolkę szparagową, brukselkę lub cukinię.

LANE CIASTO :

składniki : 2 jajka + 4 łyżki mąki pszennej + szczypta soli

WYKONANIE :


*  Marchewki, ziemniaku, pietruszkę, selera, kalarepę obieram i kroję w kostkę.
*  Pora kroję w drobną kostkę.
*  Do garnka wlewam 2 łyżki oleju rzepakowego, wsypuję pokrojoną marchew, pietruszkę, selera, kalarepę, ziemniaki i pora. Często mieszając duszę je przez 3 - 4 minuty;  gdy lekko się zeszklą - zalewam je wodą / lub mięsnym wywarem /. 


* Dodaję ziele angielskie i listek laurowy, dosypuję szczyptę soli.

* Po 10 minutach od zagotowania zupy - dodaję różyczki kalafiora i brokuła oraz posiekany lubczyk  i  natkę selera. 

* Gdy kalafior i brokuły są już prawie miękkie / po ok 10 minutach / wsypuję zielony groszek.

* Drobno  siekam  koperek oraz natkę pietruszki i wsypuję je do zupy jarzynowej.

* Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.


* W tak zwanym międzyczasie przygotowuję LANE CIASTO :

Do garnuszka wbijam 2 duże jajka; dodaję szczyptę soli i bardzo dokładnie rozbijam je trzepaczką.
Dosypuję 4 łyżki mąki i ubijam aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Ma mieć dość gęstą konsystencję / jeśli lubicie rzadkie lane kluski - możecie dodać odrobinę wody do ciasta /
Lane ciasto wlewam cieniutkim strumieniem na gotującą się zupę zataczając łyżką kółka.
Czekam aż kluski wypłyną na powierzchnię gotującej się na wolnym ogniu zupy  i wyłączam płomień pod garnkiem.

Zupę jarzynową można podawać z dodatkiem łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.


LUBICIE  JESIENNE  ZUPY  ? 

  ZAJRZYJCIE  TU  :


ZUPA DYNIOWA  [ KLIK ]
ZUPA DYNIOWO-POMIDOROWA [ KLIK ]
ZUPA CEBULOWA [ KLIK ]
KAPUŚNIAK [KLIK ]

Komentarze

  1. My też lubimy taką zupę! Zawsze wrzucam wszystkie warzywa i lubię jak zupa jest taka kolorowa:) A kluski lane moja babcia zawsze robiła...ech co to były za fajne czasy. Taka zupa zawsze z babcią się będzie mi kojarzyła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. babcine lane kluski - niezapomniany smak dzieciństwa :)
      ja lubię w jarzynowej to , że zawsze może być trochę inna tak zależnie od fantazji i pory roku :)

      Usuń
  2. ale piękne zdjęcia!
    a sezon rzeczywiście sprzyja teraz takim zupom!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to idealny sezon na jarzynową ... teraz jarzynowa "na bogato" :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. fakt , że ogromna - u nas zawsze wszystko w wielkim garze się gotuje :):)

      Usuń
  4. Jakie śliczne zdjęcia, naprawdę miło się ogląda :)
    A zupka musi być pyszna, jestem wielbicielką jarzynowych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka feeria jesiennych warzyw!
    Uwielbiam takie widoki.
    A zupa z lanym ciastem ,ach...pyszności.
    Miłego weekendu Anno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz weekend bardzo ciekawy choć zaskakujący ... mam nadzieję kiedyś o tym Amber napisać :)

      Usuń
  6. Nigdy nie jadłam zupy z lanym ciastem, sama nie wiem dlaczego ;) ale jarzynowa uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jarzynowa nie musi być z lanym ciastem ... świetnie smakuje z ryżem , z makaronem czy z ziemniakami ... może być takim dodatkiem jaki lubisz najbardziej - właśnie ta dowolność jest w tej zupie fajna :)

      Usuń
  7. Zwykła, jarzynowa, a wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo te zupełnie zwykłe danie czasem wspominamy jako najbardziej niezwykłe :)

      Usuń
  8. Wspaniała zupa! Dawno nie robiłam jarzynowej z lanymi kluskami. Dziękuję za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę bardzo :)
      fajnie czasem do takiej klasyki powrócić ...

      Usuń
  9. i przypomniało mi się dzieciństwo :) świetna zupka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupa jak wspomnienie dzieciństwa :) Pięknie wygląda i mocno kusi ;) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem fajnie jest poczuć się dzieckiem / choćby nawet przy obiedzie :) /

      Usuń
  11. fajny pomysł z dodaniem lanego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  12. klasyka gatunku to coś dla mnie, uwielbiam takie zupy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI