rolada szpinakowa z łososiem i jajka faszerowane łososiem
ŁOSOSIOWY PÓŁMISEK
Na przyjęciu przez krótką chwilę będzie piękną ozdobą waszego stołu / ale nie liczcie na to, że potrwa to długo - szybko wszystko z niego zniknie :):):) /
składniki :
* 450 g mrożonego szpinaku
* 2 łyżki masła
* 1 duży ząbek czosnku
* 4 duże jajka
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
* olej rzepakowy do posmarowania blachy do pieczenia
( jeśli chcecie mieć grubszą warstwę szpinakowego ciasta użyjcie 600 g mrożonego szpinaku i 5 jaj; reszta bez zmian)
składniki na farsz do rolady :
wersja pierwsza :
* 270 g miękkiego sera typu feta
/ użyłam 1 opakowanie sera sałatkowo-kanapkowego Favita /
* 140 g serka śmietankowego z ziołami
/ użyłam 1 opakowanie serka Turek puszysty /
* 200 - 250 g łososia wędzonego w plastrach
wersja druga- MOJA ULUBIONA ! :)
ta rolada smakuje również doskonale z chrzanowym akcentem smakowym !
* 3 opakowania serka Almette z chrzanem / każde po 150 g / LUB 3 opakowania serka śmietankowego Almette + chrzan wg własnego uznania
* 250 - 300 g łososia wędzonego w plastrach
wykonanie :
* Zamrożony szpinak przekładam do garnka. Podgrzewam na małym ogniu. Czekam aż się rozmrozi i odparuje z niego woda / trwa to około 10 minut /. Dodaję masło. Doprawiam go zmiażdżonym w wyciskarce ząbkiem czosnku, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam dokładnie. Szpinak musi być pikantny !
SZPINAK STUDZĘ.
* Dużą blachę / o wymiarach 25 cm x 40 cm / wykładam papierem do pieczenia i smaruję go olejem rzepakowym
* Oddzielam białka jaj od żółtek. Żółtka dodaję do przestudzonego szpinaku i dokładnie mieszam.
Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie łącze je ze szpinakową masą.
* Gotową masę przelewam do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia, bardzo starannie ją wyrównuję w formie i wkładam do nagrzanego piekarnika - 220 stopni Celsjusza. To jest ta chwila, w której macie wrażenie, że to się udać nie może, ale zapewniam was - uda się na pewno :)
* Roladę szpinakową piekę przez 12 - 13 minut.
Wyjmuję ją gorącą z pieca i przykrywam drugim arkuszem natłuszczonego lekko papieru do pieczenia. Przykrywam tacka i delikatnie odwracam " do góry dnem". Gdy lekko przestygnie - delikatnie ściągam z rolady papier na którym się piekła. Rolada jest elastyczna, łatwo się zwija, nie pęka.
* Wybieram pierwszą lub drugą wersję smakową farszu do rolady.
W wersji pierwszej dokładnie łączę ze sobą serki tak, by stworzyły jednolitą masę.
* Serki rozsmarowuje na szpinakowej roladzie.
* Na warstwie sera, jeden obok drugiego, układam plastry łososia .
* Zwijam roladę wzdłuż dłuższego jej boku. Robię to powoli, starannie, dociskając z wyczuciem.
Zwiniętą roladę mocno owijam folią spożywczą lub folią aluminiową i chowam do lodówki na minimum 3 godziny / najlepiej na cała noc /.
* Gotową roladę kroję bardzo ostrym nożem na 1,5 cm plastry i układam je na półmiskach.
***
2. JAJKA FASZEROWANE WĘDZONYM ŁOSOSIEM
składniki :
* 10 jajek
* około 250 g wędzonego łososia / najsmaczniejszy jest łosoś wędzony sprzedawany w kawałku /
* 4 łyżki majonezu
* 1/2 pęczka zielonej cebulki
* świeży koperek do dekoracji
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
wykonanie :
* Jajka gotuję na twardo / około 6 minut od zagotowania się wody / Ugotowane jajka zalewam zimną wodą, lekko stukam ich skorupki i pozostawiam je w wodzie do przestudzenia. Obieram ze skorupek.
* 100 g łososia bardzo drobno siekam.
* Obrane jajka przekrawam na połówki. Wyjmuję żółtka. Przekładam je do miseczki i dokładnie rozgniatam je za pomocą widelca. Do żółtek dodaję posiekanego łososia, majonez i drobno posiekaną zielona cebulkę. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniam połówki białek jaj.
* Faszerowane jajka dekoruję małymi, zwiniętymi w rulonik plasterkami łososia i gałązkami świeżego koperku i układam je na półmisku.
Oj tak, kusi i to bardzo:-) Wspaniały ten Wasz półmisek:-) Pozdrawiam poświątecznie:-))
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy okołonoworocznie Marzenko :)
UsuńWspaniałości... Wszystko wygląda cudownie i nie mam wątpliwości, że tak też smakuje... Ręka sama się wyciąga, więc nic dziwnego, że wszystko szybciutko znika:)
OdpowiedzUsuńMy uwielbiamy przystawki z łososiem...naszym przyjaciołom też bardzo smakowały :) Szczerze je polecam nie tylko na okołonoworoczne przyjęcia.
UsuńPrzepiękny i przeapetyczny ten półmisek! U mnie w stanie nienaruszonym nie postałby ani chwili. Wszystkiego dobrego świateczno-noworocznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Droczilko :)
UsuńZ tym półmiskiem już tak jest, że szybko pustoszeje :):)
Doskonałe, same smakołyki!
OdpowiedzUsuńA przy tym cieszą też oczy :)
UsuńAniu, wiosna na talerzu! Pięknie :))
OdpowiedzUsuńFakt, ten półmisek nieźle sprawdzi się na wielkanocnym stole :)
UsuńA wiosnę to my za oknem też mamy niestety :(
takie szpinakowe roladki kuszą mnie już od dłuższego czasu :) wyglądają pięknie, no i smakują na pewno pysznie :)
OdpowiedzUsuńI co ważne - łatwo je zrobić i można eksperymentować z nadzieniem według własnych upodobań smakowych.
UsuńWybieram jajka!
OdpowiedzUsuńCudne propozycje imprezowe:-), kolorowe i bardzo zachęcające:-). Mam mega ochotę na tą roladę:-)
OdpowiedzUsuńI co ważne z bankietowo-imprezowego punktu widzenia, te propozycje długo nie "tracą formy " po wyjęciu ich z lodówki i położeniu na bankietowym stole.
UsuńRolada jest naprawdę ciekawa i można ją dowolnie urozmaicać smakowo według własnych upodobań lub pór roku.
piękny!
OdpowiedzUsuńta rolada jest pyszna, też robię i znika raz dwa:)) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMy jesteśmy nią oczarowani :)
UsuńRoladę odkryłam dość niedawno. Tak mi zasmakowała, że robię ją bardzo często. Miała być w menu sylwestrowym, ale ostatecznie zrobiłam tartę z warzywami i kurczakiem:)
OdpowiedzUsuńJajka bardzo mi się podobają. Uwielbiam też łososia, ale takiego połączenia jeszcze nie robiłam. Wygląda obłędnie!
Ja bardzo lubię imprezowo przygotowywać właśnie taki łososiowy półmisek. Jest w nim jednocześnie i różnorodność jak i harmonia smaków.
Usuńciagle się zbieram za tę roladę i robię co inne. Pysznie wygląda u Ciebie:D
OdpowiedzUsuńSpróbuj kiedyś:)
UsuńDoprawiając według własnych upodobań bardzo ciekawa przystawkę otrzymujemy :)
rolada prezentuje się genialnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaki półmisek to najpierw chwyta za serce a później na 100% łaskocze podniebienie :-)
OdpowiedzUsuńWesołych i Zdrowych Świąt
a gdzie te 2 łyżki masła w roladzie?
OdpowiedzUsuńdodane do szpinaku : "
Usuń* Zamrożony szpinak przekładam do garnka. Podgrzewam na małym ogniu. Czekam aż się rozmrozi i odparuje z niego woda / trwa to około 10 minut /. Dodaję masło. Doprawiam go zmiażdżonym w wyciskarce ząbkiem czosnku, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam dokładnie. Szpinak musi być pikantny !
SZPINAK STUDZĘ. "
Wyszły najlepsze jakie w życiu jedliśmy :-)Przepis rewelacyjny :-)
OdpowiedzUsuń