SERNIK ŚWIĄTECZNY
Lubię gdy w zimowy poranek budzi mnie dobiegający zza okna przytłumiony odgłos szufli szurającej po chodnikach. Mam wtedy ochotę biec do okna i po dziecięcemu z nosem przy szybie obserwować wirujące w powietrzu płatki śniegu. To przedświąteczne wyczekiwanie na pierwszy śnieg towarzyszy mi od zawsze.
Najpierw pierwsze płatki śniegu za oknem. Lukrowane pierniczki już miękną w metalowych puszkach. Potem zapach choinki unosi się we wszystkich zakamarkach domu. Pudełka świątecznych ozdób wyciągnięte z pawlacza czekają na odpakowanie. Gdzieś wśród nich są te, które jeszcze z dzieciństwa pamiętam. Śledzie moczą się w garnku. Wspomnienie magicznych śledzi babci Ireny od razu się w nas budzi. Podjadamy suszone jabłka. Rozkładamy na stole stare, rodzinne zeszyty z przepisami. Zaczynamy wybierać, które dania z ryb w tym roku przygotujemy, jaki świąteczny obiad stanie na stole, które ciasto zabierzemy z wizytą do cioci. Zapach świeżo wyprasowanych obrusów i koszul zaczyna przyjemnie współgrać z aromatem świec. Dzieciaki myszkują po szafkach w poszukiwaniu ukrytych tam prezentów. I czujemy, że Święta już coraz bliżej; że już są w nas.
I PRZYCHODZI CHWILA BY UPIEC SERNIK :)
spód :
* 200 g herbatników
* 80 g masła
* 2 łyżki kakao
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* garść orzechów włoskich
masa serowa :
* 700 g sera białego tłustego trzykrotnie mielonego / użyłam gotowy ser do serników /
* 250 g sera mascarpone
* 125 g serka Philedelphia
* 2 szklanki musu z dyni
* 5 jajek
* 2 żółtka
* 1,5 szklanki cukru
* 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
polewa :
* 250 g kajmaku / masy krówkowej z puszki /
* 60 g śmietany 30%
* po 50 g włoskich orzechów, płatków migdałów i pestek dyni
* 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
WYKONANIE :
* 200 g herbatników
* 80 g masła
* 2 łyżki kakao
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* garść orzechów włoskich
* 700 g sera białego tłustego trzykrotnie mielonego / użyłam gotowy ser do serników /
* 250 g sera mascarpone
* 125 g serka Philedelphia
* 2 szklanki musu z dyni
* 5 jajek
* 2 żółtka
* 1,5 szklanki cukru
* 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
polewa :
* 250 g kajmaku / masy krówkowej z puszki /
* 60 g śmietany 30%
* po 50 g włoskich orzechów, płatków migdałów i pestek dyni
* 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
WYKONANIE :
1. Przygotowuję mus z pieczonej dyni.
Potrzebuję około 2 kg dyni. Kroję ją na kawałki, usuwam pestki, układam na blasze do pieczenia skórka do dołu; wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piekę około 50 minut / do chwili aż dynia będzie miękka/ Przestudzoną dynię z łatwością obieram ze skóry i rozdrabniam blenderem na gładkie puree.
Potrzebuję około 2 kg dyni. Kroję ją na kawałki, usuwam pestki, układam na blasze do pieczenia skórka do dołu; wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piekę około 50 minut / do chwili aż dynia będzie miękka/ Przestudzoną dynię z łatwością obieram ze skóry i rozdrabniam blenderem na gładkie puree.
W malakserze rozdrabniam orzechy włoskie; dodaję herbatniki, masło, cynamon i kakao - wszystkie składniki dokładnie miksuję aż stworzą jednolitą masę.
Spód tortownicy o średnicy 25 cm wykładam papierem do pieczenia i zamykam obręcz formy.
Tortownicę smaruję masłem.
Na jej dnie wykładam masę z herbatników. Rozprowadzam ją po spodzie tortownicy dokładnie dociskając.
Tortownicę wkładam do lodówki.
Tortownicę smaruję masłem.
Na jej dnie wykładam masę z herbatników. Rozprowadzam ją po spodzie tortownicy dokładnie dociskając.
Tortownicę wkładam do lodówki.
3. Masa serowa.
Do misy miksera wkładam wszystkie sery - miksuję je do ich połączenia.
Dodaję 2 szklanki musu z dyni - znów chwila zamieszania.
Dosypuję kolejno cukier i mąkę ziemniaczana - wszystkie składniki łączę na gładka masę.
Dodaję po jednym jajku za każdym razem chwilę miksując.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni Celsjusza / włączam grzałkę dolną i górną/
Gotową serową masę wlewam na herbatnikowy spód. Będzie dość rzadka, ale nie obawiajcie się. Teraz musicie uzbroić się w cierpliwość. Sernik wymaga długiego pieczenia, ale efekt jest wart zachodu :)
Na dno piekarnika wstawiam foremkę z wrząca wodą.
Gotową serową masę wlewam na herbatnikowy spód. Będzie dość rzadka, ale nie obawiajcie się. Teraz musicie uzbroić się w cierpliwość. Sernik wymaga długiego pieczenia, ale efekt jest wart zachodu :)
Na dno piekarnika wstawiam foremkę z wrząca wodą.
Po 15 minutach pieczenia w temperaturze 180 stopni należy temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec przez kolejne 105 minut.
Czasem to nie wystarcza i po tym czasie sernik jest nadal zbyt rzadki - wykonujemy test suchego patyczka (wszystko zależy od wilgotności sera i dyni).
Gdy sernik nadal nie jest upieczony podkręcam temperaturę do 150 stopni na kolejne 15 minut.
Upieczony sernik nie wyjmuję od razu z piekarnika. Najpierw stygnie przy otwartych drzwiczkach przez około 0,5 godziny. Dopiero później wyjmuję go na kuchenny blat.
W trakcie pieczenia sernik okazale wyrasta, ale potem powoli opada w trakcie stygnięcia.
Ostudzony sernik wstawiam na około 12 godzin do lodówki.
Upieczony sernik nie wyjmuję od razu z piekarnika. Najpierw stygnie przy otwartych drzwiczkach przez około 0,5 godziny. Dopiero później wyjmuję go na kuchenny blat.
W trakcie pieczenia sernik okazale wyrasta, ale potem powoli opada w trakcie stygnięcia.
Ostudzony sernik wstawiam na około 12 godzin do lodówki.
5. Polewa.
Do misy miksera dodaję kajmak i dolewam śmietankę. Miksuję do połączenia się składników w gładka masę.
Polewę wylewam na sernik.
Orzechy, płatki migdałów i pestki dyni prażę przez chwilę na suchej patelni. Gdy wystygną obsypuję nimi wierzch i boki sernika.
Na koniec dekoruję sernik kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Polewę wylewam na sernik.
Orzechy, płatki migdałów i pestki dyni prażę przez chwilę na suchej patelni. Gdy wystygną obsypuję nimi wierzch i boki sernika.
Na koniec dekoruję sernik kandyzowaną skórką z pomarańczy.
ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA
ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
Sernik na bogato ! Cudo :)
OdpowiedzUsuńtaki świąteczny :)
Usuńładnie opisałaś ten przedświąteczny nastrój!
OdpowiedzUsuńa sernik - poezja!
to taki czas, który wyjątkowo lubię i taki sernik, który uwielbiam :)
UsuńTen opis poprzedzający przepis...jakbym widziała samą siebie! Tylko sernik zamieniam na piernik:)
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć Madlene. Jedni wolą serniki, inni pierniki, a jeszcze inni wybirą makowce. Najważniejsze by upieczone z miłością było.
UsuńJaki piękny kolor! Piękny sernik :)
OdpowiedzUsuńDzięki dyni sernik ma tę zachwycającą barwę.
UsuńCudnie się o Twoich przygotowaniach do Świąt czyta :)
OdpowiedzUsuńA sernik po prostu wspaniały :)
Dziękuję Gin
Usuńfantastyczny sernik, coś czuję, że u nas nie wytrzymał by do następnego dnia:))
OdpowiedzUsuńPrzy tym serniku trzeba być cierpliwym. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Musi koniecznie w lodówce poleżeć.
UsuńSernik jest wspaniały i dostojny, prawdziwie świąteczny. Aniu Ty wiesz, ze ja rónież uwielbiam ten domowy przedświąteczny czas:-), magio trwaj:-)
OdpowiedzUsuńTo wyjątkowa część roku. Niech trwa :)
UsuńŚlinotok!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń:):):)
UsuńPysznie się zapowiada! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam :)
Usuńpięknie wygląda, pycha:D
OdpowiedzUsuńDziękuję Justyno za pochwałę.
UsuńWow , zapisuje do listy swiatecznych MUST HAVE :)
OdpowiedzUsuńJa też mam taką listę. Strasznie długa się już zrobiła :)
Usuńaż mi szczęka opadła!! fantastyczny sernik i te kolory na wierzchu :) mniam!
OdpowiedzUsuńMnie też barwy zachwycają w tym serniku :)
UsuńSernik wyglada jak wyjęty z pocztówki świątecznej :D. Dziękuję za dodanie przepisu do acji.
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :)
UsuńWSPANIAŁY! Sernika z dynią jeszcze nie widziałam, piękny kolorek... Wyrósł niesamowicie - zdjęcie z piekarnika mnie zszokowało:) Uściski!
OdpowiedzUsuńPowiem Ci Arniko, że gdy widziałam jak rośnie to byłam trochę przerażona :):)
Usuń/ a nie ma w nim ani deka środków spulchniających /
Uwielbiam serniki wszelakie, więc i obok tego nie mogę przejść obojętnie :-) Marzy mi się taki :-)
OdpowiedzUsuńserniki to też moja miłość :)
Usuńale boski!! :)
OdpowiedzUsuńjestem tego samego zdania :)
UsuńPo prostu się zakochałam...:)!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie:-) Kolor od tej dyni po prostu cudny:-) Ale narobiłaś mi smaku i jeszcze ta posypka...:-D
OdpowiedzUsuńDynia faktycznie nadaje sernikowi obłędny kolor :)
UsuńJakiej tortownicy użyłaś?
OdpowiedzUsuńUżywałam tortownicy o średnicy 25 cm, z teflonową powłoką.
Usuń