TORT CZEKOLADOWY
TORT CZEKOLADOWY
Łatwy w wykonaniu, klasyczny tort czekoladowy.
Jest idealnie wilgotny, intensywnie czekoladowy, a przy tym "lekki" w smaku. Charakteru dodają mu wiśnie z nalewki (w wersji dla dorosłych) i aromatyczne gruszki. Można go również przygotować w wersji bezalkoholowej i zastąpić wiśnie z nalewki wiśniami z kompotu lub wiśniami mrożonymi.
Łatwy w wykonaniu, klasyczny tort czekoladowy.
Jest idealnie wilgotny, intensywnie czekoladowy, a przy tym "lekki" w smaku. Charakteru dodają mu wiśnie z nalewki (w wersji dla dorosłych) i aromatyczne gruszki. Można go również przygotować w wersji bezalkoholowej i zastąpić wiśnie z nalewki wiśniami z kompotu lub wiśniami mrożonymi.
SKŁADNIKI :
BISZKOPT CZEKOLADOWY
* 7 jajek
* 1 szklanka cukru
* 3/4 szklanki maki pszennej
* 3/4 szklanki kakao
* 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 szklanka cukru
* 3/4 szklanki maki pszennej
* 3/4 szklanki kakao
* 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
CZEKOLADOWY KREM :
* 500 g serka mascarpone
* 2 opakowania Nutelli każde po 230 g (opakowania w formie szklaneczki)
DODATKI :
* wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu /
* 3 duże gruszki w słodkim syropie / 3 gruszki + 2 łyżki cukru + 6 goździków + szklanka wody /
NASĄCZENIE BISZKOPTOWYCH BLATÓW :
* 90 ml syropu z gruszek
* 30 ml nalewki wiśniowej / a w wersji bezalkoholowej - wiśniowy sok lub ekstrakt wiśniowego kompotu /
DEKORACJA TORTU :
* truskawki do ozdobienia tortu (opcjonalnie, w sezonie)
* listki świeżej mięty do dekoracji
WYKONANIE :
BISZKOPT CZEKOLADOWY :
1. Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła. Boków tortownicy nie wykładamy papierem i nie smarujemy masłem / dzięki temu biszkopt po ostudzeniu zachowa pożądany kształt /
2. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.
5.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Gdy piana z białek jest już ubita - stale mieszając na niskich obrotach miksera dodajemy stopniowo cukier, a potem kolejno po jednym żółtku.
Na końcu wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia.
7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka /
8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem od obręczy tortownicy, zdejmujemy ją i przy pomocy ostrego noża kroimy biszkopt na trzy, równe blaty.
GRUSZKI W SYROPIE :
Możecie wykorzystać słoik z domowym kompotem gruszkowym lub przygotować gruszki w słodkim syropie specjalnie do tortu.
Wystarczy 3 duże gruszki obrać, wyciąć z nich gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i gotować pod przykryciem przez około 10 minut w szklance wody z dodatkiem 2 łyżek cukru i 6 goździków. Gruszki pozostawiamy w syropie do ostygnięcia.
Ostudzone gruszki kroimy w kostkę.
WIŚNIE Z NALEWKI :
Ja wykorzystuję domową nalewkę wiśniową. Jeśli nie macie domowej nalewki - wykorzystajcie kupną. Pamiętajcie jednak o tym, że do toru dodajemy jedynie wydrylowane owoce.
Możecie wykorzystać słoik z domowym kompotem gruszkowym lub przygotować gruszki w słodkim syropie specjalnie do tortu.
Wystarczy 3 duże gruszki obrać, wyciąć z nich gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i gotować pod przykryciem przez około 10 minut w szklance wody z dodatkiem 2 łyżek cukru i 6 goździków. Gruszki pozostawiamy w syropie do ostygnięcia.
Ostudzone gruszki kroimy w kostkę.
WIŚNIE Z NALEWKI :
Ja wykorzystuję domową nalewkę wiśniową. Jeśli nie macie domowej nalewki - wykorzystajcie kupną. Pamiętajcie jednak o tym, że do toru dodajemy jedynie wydrylowane owoce.
To najprostsza, a przy tym najsmaczniejsza masa czekoladowa. Przygotowuje się ją w 2 minuty i zawsze się udaje.
Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe.
WYKONANIE TORU :
1. Na paterze układamy pierwszy czekoladowy blat biszkoptowy. Ponczujemy go 3 - 4 łyżkami syropu gruszkowego zmieszanego z nalewką wiśniową.
2. Nakładamy 1/4 masy czekoladowej i delikatnie rozsmarowujemy ją na czekoladowym blacie. Dodajemy wiśnie odsączone z nalewki i pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy drugim blatem i dociskamy lekko.
3. Drugi blat ponczujemy, rozsmarowujemy na nim 1/4 kremu czekoladowego i dodajemy owoce.
Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i dociskamy go lekko.
4. Trzeci blat również ponczujemy :)
5. Boki tortu i jego wierzch pokrywamy pozostałym kremem czekoladowym. Na wierzchu tortu robię łyżką z masy "esy floresy".
6. Tort możecie udekorować według waszego uznania, używając na przykład dekoratora do tortów - wtedy jednak musicie przygotować więcej masy czekoladowej. Ja wykorzystałam truskawki, listki świeżej mięty i krojone gruszki z syropu. Boki tortu można obsypać drobno posiekanymi orzechami lub wiórkami czekolady.
Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i dociskamy go lekko.
4. Trzeci blat również ponczujemy :)
5. Boki tortu i jego wierzch pokrywamy pozostałym kremem czekoladowym. Na wierzchu tortu robię łyżką z masy "esy floresy".
6. Tort możecie udekorować według waszego uznania, używając na przykład dekoratora do tortów - wtedy jednak musicie przygotować więcej masy czekoladowej. Ja wykorzystałam truskawki, listki świeżej mięty i krojone gruszki z syropu. Boki tortu można obsypać drobno posiekanymi orzechami lub wiórkami czekolady.
Ale się napracowałaś, nie tylko przy torcie ale i przy zobrazowaniu całej pracy. Bardzo lubię takie "krok po kroku" :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia robione w trakcie gotowania sprawiają, że gotowanie staje się zabawniejsze :)
UsuńAniu, przepiękny tort. :) Ty to masz rękę do tortów. :)
OdpowiedzUsuńPrzesyłam uściski :)
Rękę jak rękę, ale na pewno ja to mam łasuchów w domu :):)
UsuńMniam! Cudo!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjaki pyszny! chętnie załapałabym się na kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńNiestety wszystkie kawałki tortu zniknęły w błyskawicznym tempie :)
UsuńAnno,
OdpowiedzUsuńcudowny tort!
Marzę o takiej pysznej porcji...
Ja dzisiaj też o kawałku tego tortu marzę :):)
UsuńWygląda bajecznie. Przeżywam katusze oglądając go:). Wcale się nie dziwię, że ulubiony.
OdpowiedzUsuńMam wielką słabość do czekoladowych tortów :)
UsuńCudo:-), ale bym zjadła gdyby nie dieta:-)
OdpowiedzUsuńJa też o wiosennej diecie myślę :)
UsuńAle narobiłaś mi apetytu.... czekolada, gruszki, wiśnie.....aż ślinka cieknie!!!!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam tę kompozycję smaków :)
Usuńwspaniały tort Aniu!
OdpowiedzUsuńbardzo go lubimy :)
UsuńAleż się prezentuje. Cudowny :-D
OdpowiedzUsuńTo łatwy i szybki w przygotowaniu tort. A co najważniejsze zawsze się udaje :)
UsuńGdy okazja tego wymaga, lub gdy ma się więcej czasu wystarczy go tylko piękniej udekorować i zachwyci każdego
Nieskromnie powiem, że smakuje też dobrze :)
OdpowiedzUsuńTort wspaniały i niesamowicie łatwy, a smakuje rewelacyjnie. Musialam ten przepis przetestować, gdyż za 2 tygodnie mam zrobić podobny z truskawkami na 18-stkę syna. Zamiast wiśni i gruszek dodam truskawki. Gratulacje Aniu .
OdpowiedzUsuńDodatki do tortu można dowolnie zmieniać według własnych upodobań. Ten tort smakuje również wyśmienicie z dodatkiem drobno posiekanej czekolady kawowej :)
OdpowiedzUsuńAniu, pyszny przepis za który bardzo dziękuję :)! Bardzo serdecznie pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńmozna nie dodawac oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bo nie mam ? :)
OdpowiedzUsuńjak nie masz, to nie dodawaj...myślę, że wtedy też się uda biszkopt
OdpowiedzUsuńPani Aniu, skorzystałam z tego cudownego przepisu na urodzinki synka, rodzina powalona na kolana, mąż mnie na rękach nosił:) Taaaki pyszny:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tort Państwu smakował :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Jeszcze nigdy w tak szybkim tempie nie zrobiłam żadnego tortu.Krem cudownie dobry i każdemu smakuje zwłaszcza dzieciom.Jestem zachwycona.Brawo dla autorki przepisu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za pochwały :)
Usuńtorcik super.zrobilam ale z gruszka w srodku rewelacji dla mnie nie bylo.polecam wiecej wisni...:-)
OdpowiedzUsuńpolecam rowniez bardziej go nasaczyc niz jest w przepisie:-)
OdpowiedzUsuńTorcik wyszedł super. Był to mój pierwszy tort jaki zrobiłam. Wszystkim bardzo smakował. Dodam jedynie, że warto go bardziej nasączyć.
OdpowiedzUsuńBrawa dla autorki przepisu. Polecam.
Czy tort z takim kremem można ozdobić masą cukrową? Czy krem nie byłby za rzadki do tego typu ozdoby? Bardzo spodobał mi się przepis i chcę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że chcesz tort w całości obłożyć masą cukrową.
UsuńNiestety nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie. Nie używam masy cukrowej, bo jej nie lubię, a co za tym idzie nie mam w tej kwestii doświadczenia.
czy mozna olej rzepakowy zastapic olejem slonecznikowym?
OdpowiedzUsuńKwasy tłuszczowe zawarte w oleju słonecznikowym są delikatne "wrażliwe" na wysoką temperaturę, lepiej go stosować na zimno.
UsuńWspaniały. Oj na jednym kawałku by się nie skończyło... ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
zapraszam do mnie
Tort najwspanialszy! dodam, ze był to mój pierwszy tort! cała rodzina zadowolona :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Tort był pyszny! Ja dodałam trochę mniej nutelli do kremu niż w przepisie oraz więcej wiśni a mniej gruszek, bo bałam się, że będzie za słodki, wyszedł idealny! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Zachwyciłam gości i przede wszystkim Solenizantkę-tyle nutelli naraz!!! To musi być święto!
OdpowiedzUsuńCzego chcieć więcej? Taki zachwyt szczęśliwej 7-latki wystarczy :))))
Cudowny tort! Zazdroszczę takiego talentu. Ja nie umiem robić, dlatego zawsze zamawiam, ale uwielbiam konsumować. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam torty czekoladowe! Twój przepis wygląda na bardzo prosty, a ja zamiast ostatnio sama upiec tort, skusiłam się na tort z dostawą do domu.Był pyszny, ale następnym razem skuszę się na tort z Twojego przepisu! :)
OdpowiedzUsuń