PIKANTNE ROGALE z krucho drożdżowego ciasta
Dziś zapraszam was na nasze ulubione pikantne rogale z krucho-drożdżowego ciasta wypełnione kremowym w smaku warzywno-serowym nadzieniem. Są świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ciasto krucho-drożdżowe ma wiele zalet.
Upieczone z niego rogale, pierożki czy ciasteczka nie wysychają szybko; są fantastycznie chrupiące, a przy tym nie kruszą się i co bardzo ważne nie mają tłustego posmaku podczas jedzenia charakterystycznego np dla ciasta francuskiego wykorzystywanego często do podobnych wypieków.
SKŁADNIKI NA CIASTO :
* 2 szklanki mąki pszennej typ 550
* 1 szklanka maki pełnoziarnistej chlebowej - używam mieszanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej, pszennej i żytniej
* ½ szklanki otrębów pszennych
* 60 g świeżych drożdży
* 2 łyżki letniej wody
* 120 g masła
* ½ szklanki gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 1 jajko
* ½ łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA CIASTO NIE MOGĄ BYĆ BARDZO ZIMNE; MUSZĄ MIEĆ "TEMPERATURĘ POKOJOWĄ".
SKŁADNIKI NA FARSZ :
* 120 g bryndzy - używam powszechnie dostępnego sera owczo-krowiego
* 100 g serka mascarpone
* po ½ pęczka natki pietruszki i koperku
* kilka listków świeżej mięty
* 1/4 papryki czerwonej
* 1/4 papryki żółtej lub pomarańczowej
* 1 duża lub 2 małe cebule dymki ze szczypiorem
* 6 suszonych pomidorów
* pieprz kolorowy grubo zmielony
* sól do smaku
DODATKOWO :
* 1 jajko do posmarowania rogali
* grubo zmielony kolorowy pieprz
WYKONANIE
:
* Robimy zaczyn mieszając drożdże, wodę, cukier i 1 łyżeczkę mąki. Odstawiamy
na 10 minut.
W tym czasie drożdże zaczynają pracować i zaczyn znacząco zwiększa swoją objętość.
* Mieszamy
obie mąki, otręby i pokrojone na małe kawałki masło; dodajemy sól oraz rozmącone jajko ze śmietaną; wlewamy
przygotowany wcześniej zaczyn – mieszamy składniki aż powstanie jednolite
ciasto. Możemy robić to mikserem z końcówką w kształcie haka lub ręcznie. Ciasto drożdżowe lubi ciepło naszych dłoni, dlatego też aby nam pięknie wyrosło, wyrabiamy je później ręcznie przez 5 minut; wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę ( powinno w tym czasie podwoić swoją objętość ).
W czasie gdy nasze ciasto rośnie - my zabieramy się za przygotowanie farszu:
* Suszone pomidory zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy je na około 5 minut aby namokły. Po tym czasie wyjmujemy je z wody, lekko osuszamy i kroimy w kostkę.
* Natkę pietruszki, koperek i szczypior drobno siekamy.
* Kolorowe papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Farsz musi być pikantny. Uważajmy jednak, aby go nie przesolić ( bryndza, którą dodajemy do farszu sama w sobie jest już słona).
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy z niego trójkąty o boku 14 cm (by ułatwić sobie pracę - posługuję się w tym celu przygotowanym wcześniej szablonem z papieru).
Na każdym trójkącie kładziemy porcję farszu wielkości orzecha włoskiego i zwijamy go w rogalik.
Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy je obficie rozmąconym jajkiem i posypujemy grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
Rogale wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 ℃. Pieczemy je przez 30 minut.
Nie wiem ,czy udadzą mi się tak pięknie, ale jutro piekę w prezencie imieninowym dla Małgorzaty.
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację !
Upiekłam, sprawdziły się ! Polecam :-)
UsuńCieszę się, że Ci smakowały Aniu.
UsuńZ nadzieniem można eksperymentować i dostosowywać go do własnych upodobań smakowych.
Pozdrawiam serdecznie
Aniu, zacne są te rogaliki, oj zacne:-)) Częstuję się;-)
OdpowiedzUsuńMają tylko jedną wadę - strasznie szybko "znikają" :)
UsuńPokazanie na zdjęciach poszczególnych etapów jest bardzo pomocne
OdpowiedzUsuń