TRYB JASNY/CIEMNY

TORT OWOCOWY


LETNI TORT OWOCOWY


Pomiędzy warstwami puszystego, migdałowego biszkoptu kryją się soczyste, letnie owoce zatopione w waniliowym kremie. Chrupiąca, delikatna beza zapieczona z płatkami migdałowymi swą strukturą cudownie kontrastuje z lekkością tortu. 
Harmonia smaków, orzeźwiające bogactwo owoców – ten tort to letni deser idealny.
 
  

SKŁADNIKI :

1. BISZKOPT MIGDAŁOWY :

* 4 jajka
* 2/3 szklanki mąki tortowej
* 1 szklanka zmielonych migdałów  (to 100 g migdałów w płatkach)
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2/3 szklani cukru
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
* szczypta soli

2. BLAT Z MIGDAŁOWĄ BEZĄ :


* 3 żółtka

* 1/4 szklanki cukru do wypieków

* 1/3 kostki masła (67 g - 70 g)

* 1 szklanka mąki tortowej

* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią


***


* 3 białka

* szczypta soli

* 1 szklanka cukru pudru
* 70 g migdałów w płatkach




3. KREM WANILIOWY :

* 500 g śmietany kremówki
* 500 g serka mascarpone
* 2/3 szklanki cukru pudru

* 3 łyżeczki żelatyny

* 100 ml wody

5. NASĄCZENIE TORTOWYCH BLATÓW : 

* słodka herbata z cytryną 

4. DODATKI :
 

*1 kg mieszanki truskawek, porzeczek, malin i wiśni
( najlepsze są owoce świeże, ale możecie też wykorzystać owoce mrożone lub z kompotu )
* listki świeżej mięty
* ozdoby z czekolady
* 30 g zmielonych migdałów





WYKONANIE TORTU :


1. BISZKOPT MIGDAŁOWY : 

* Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy  masłem. Brzegów tortownicy nie smarujemy - dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie idealnie równy i nie opadnie. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. 
* Migdały rozdrabniamy na mąkę. 
* Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Dosypujemy cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią i mieszamy. Ciągle bijając masę dodajemy po jednym żółtku. 
* Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały i delikatnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut. 
* Wystudzony biszkopt delikatnie oddzielamy nożem od brzegów tortownicy i przekrawamy go na 2 blaty.



2. BLAT Z MIGDAŁOWĄ BEZĄ : 

* Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 
* Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. 
* Oddzielamy białka od żółtek. 
* Ucieramy masło na biały krem; dosypujemy cukier, cukier z wanilią i mieszamy na gładki krem. 
* Ciągle mieszając mikserem dodajemy po jednym żółtku. 
* Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Wylepiamy ciastem dno tortownicy. 

* Ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypujmy cukier puder i mieszamy. Ubite białka przekładamy delikatnie na ciasto w tortownicy i posypujemy je płatkami migdałów. 

* Pieczemy 20 minut.




3. KREM WANILIOWY : 

* Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. 
* Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy ją do serka mascarpone; miksujemy. Dosypujemy cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i miksujemy do połączenia się składników. Stale mieszając mikserem na dużych obrotach wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. 
* Krem schładzamy w lodówce.



SKŁADANIE TORTU : 


* Na paterze kładziemy pierwszy biszkoptowy blat. * Nasączamy go równomiernie 5 łyżkami herbaty z cytryną. 
* Przekładamy na niego 1/3 śmietanowego kremu. 
* Układamy owoce: truskawki kroimy w kostkę; maliny, porzeczki i wiśnie wciskamy w krem w całości.


* Kładziemy drugi biszkoptowy blat i lekko go dociskamy. Tak jak pierwszy blat równomiernie nasączamy go 5 łyżkami herbaty z cytryną i pokrywamy porcją masy waniliowej oraz owocami. 

* Na wierzch kładziemy ciasto z migdałową bezą. Delikatnie je dociskamy uważając by nie zgnieść bezy. 
* Boki tortu smarujemy pozostałą masą i obsypujemy zmielonymi migdałami. 
* Tort dekorujemy truskawkami, czekoladowymi ozdobami i listkami świeżej mięty.






tort owocowy
 

Komentarze

  1. Rewelacyjny torcik i piekne, cudowne zdjęcia. Nie mogę się napatrzec na nie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda idealnie. Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w składnikach na krem jest podany serek mascarpone, w wykonaniu nie został ujęty. Należy dodać go do ubitej śmietany??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, serek mascarpone należy dodać do ubitej śmietany.
      Już poprawiłam w tekście.
      DZIĘKUJĘ ZA CZUJNOŚĆ :)

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI