TORT OWOCOWY
Pomiędzy warstwami puszystego, migdałowego biszkoptu kryją się soczyste,
letnie owoce zatopione w waniliowym kremie. Chrupiąca, delikatna beza
zapieczona z płatkami migdałowymi swą strukturą cudownie kontrastuje z
lekkością tortu.
Harmonia smaków, orzeźwiające bogactwo owoców – ten tort to letni deser
idealny.
SKŁADNIKI :
1. BISZKOPT MIGDAŁOWY :
* 4 jajka
* 2/3 szklanki mąki tortowej
* 1 szklanka zmielonych migdałów (to 100 g migdałów w płatkach)
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2/3 szklani cukru
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
* szczypta soli
* 4 jajka
* 2/3 szklanki mąki tortowej
* 1 szklanka zmielonych migdałów (to 100 g migdałów w płatkach)
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2/3 szklani cukru
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
* szczypta soli
2. BLAT Z MIGDAŁOWĄ BEZĄ :
* 3 żółtka
* 1/4 szklanki cukru do wypieków
* 1/3 kostki masła (67 g - 70 g)
* 1 szklanka mąki tortowej
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
***
* 3 białka
* szczypta soli
* 1 szklanka cukru pudru
* 70 g migdałów w płatkach
3. KREM WANILIOWY :
* 500 g śmietany kremówki
* 500 g serka mascarpone
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny
* 100 ml wody
5. NASĄCZENIE TORTOWYCH BLATÓW :
* słodka herbata z cytryną
4. DODATKI :
*1 kg mieszanki truskawek, porzeczek, malin i wiśni
( najlepsze są owoce świeże, ale możecie też wykorzystać owoce mrożone lub z kompotu )
* listki świeżej mięty
* listki świeżej mięty
* ozdoby z czekolady
* 30 g zmielonych migdałów
WYKONANIE TORTU :
1. BISZKOPT MIGDAŁOWY :
* Dno tortownicy o średnicy 25 cm
wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Brzegów tortownicy nie smarujemy -
dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie idealnie równy i nie opadnie.
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃.
* Migdały rozdrabniamy na mąkę.
* Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je
na sztywną pianę. Dosypujemy cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią i mieszamy. Ciągle bijając masę dodajemy po jednym żółtku.
* Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do
pieczenia, zmielone migdały i delikatnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut.
* Wystudzony biszkopt delikatnie oddzielamy nożem od brzegów tortownicy i
przekrawamy go na 2 blaty.
* Dno tortownicy wykładamy papierem do
pieczenia.
* Piekarnik rozgrzewamy do 180℃.
* Oddzielamy białka od żółtek.
* Ucieramy masło na biały krem; dosypujemy cukier, cukier z wanilią i mieszamy na
gładki krem.
* Ciągle mieszając mikserem dodajemy po jednym żółtku.
* Dosypujemy
mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Wylepiamy
ciastem dno tortownicy.
* Ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dosypujmy cukier puder i mieszamy. Ubite białka przekładamy delikatnie na
ciasto w tortownicy i posypujemy je płatkami migdałów.
* Pieczemy 20 minut.
3. KREM WANILIOWY :
* Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody.
* Dobrze
schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy ją do serka mascarpone; miksujemy. Dosypujemy cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i miksujemy do połączenia się składników. Stale mieszając
mikserem na dużych obrotach wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczoną w
wodzie żelatynę.
* Krem schładzamy w lodówce.
SKŁADANIE TORTU :
* Na paterze kładziemy pierwszy biszkoptowy
blat. * Nasączamy go równomiernie 5 łyżkami herbaty z cytryną.
* Przekładamy na
niego 1/3 śmietanowego kremu.
* Układamy owoce: truskawki kroimy w kostkę;
maliny, porzeczki i wiśnie wciskamy w krem w całości.
* Kładziemy drugi
biszkoptowy blat i lekko go dociskamy. Tak jak pierwszy blat równomiernie nasączamy go 5 łyżkami herbaty z cytryną i
pokrywamy porcją masy waniliowej oraz owocami.
* Na wierzch kładziemy ciasto z
migdałową bezą. Delikatnie je dociskamy uważając by nie zgnieść bezy.
* Boki
tortu smarujemy pozostałą masą i obsypujemy zmielonymi migdałami.
* Tort
dekorujemy truskawkami, czekoladowymi ozdobami i listkami świeżej mięty.
Rewelacyjny torcik i piekne, cudowne zdjęcia. Nie mogę się napatrzec na nie
OdpowiedzUsuńJaki ładny :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie. Musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńw składnikach na krem jest podany serek mascarpone, w wykonaniu nie został ujęty. Należy dodać go do ubitej śmietany??
OdpowiedzUsuńTak, serek mascarpone należy dodać do ubitej śmietany.
UsuńJuż poprawiłam w tekście.
DZIĘKUJĘ ZA CZUJNOŚĆ :)