rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i owocami
Ten deser uwiedzie was głęboką czekoladową nutą, jędrnością soczystych owoców, pulchnością biszkoptu i lekkością śmietankowego kremu. Zapach wanilii i czekolady dopieści wasze zmysły, a urokowi świeżych owoców nie będziecie mogli się oprzeć :)
Zapraszam na roladę biszkoptową :
SKŁADNIKI :
1. BISZKOPT JASNY :
* 4 jajka
* 100 g mąki pszennej tortowej
* 100 g cukru pudru
* 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* cukier z prawdziwą wanilia
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
2. BISZKOPT CZEKOLADOWY :
* 5 jajek
* 3 czubate łyżki kakao ( około 40 g)
* 60 g mąki pszennej tortowej
* 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
* 100 g cukru pudru
* 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier z prawdziwą wanilią
* szczypta soli
3. KREM :
* 500 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu ( od podanej ilości odlejcie 3 łyżki śmietany - wykorzystacie je później do zrobienia polewy czekoladowej )
* 500 g serka mascarpone
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki żelatyny
* cukier z prawdziwą wanilią
* 10 łyżek ostudzonego naparu z czarnej herbaty z cytryną
5. LETNIE OWOCE :
* 1 kg owoców w dowolnej kombinacji : czerwone i czarne porzeczki, maliny, jeżyny, truskawki, poziomki, wiśnie, agrest
6. POLEWA :
* 100 g czekolady gorzkiej
* 3 łyżki śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* masło do wysmarowania form do pieczenie
* folię spożywczą
* papier do pieczenia
WYKONANIE :
1. BISZKOPT JASNY :
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
"Blachę domową" o wymiarach 22 cm x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Obie mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy po łyżce przesiany przez sito cukier puder i delikatnie mieszamy z pianą. Dodajemy po jednym żółtku i wlewamy 2 łyżki oleju - miksujemy. Dosypujemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wszystko łączymy używając miksera na najniższych obrotach.
Delikatnie przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut ( robimy test suchego patyczka )
Upieczony biszkopt przekładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną. Delikatnie zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką w rulon. Ściereczkę na końcach spinamy gumkami "jak cukierek" i pozostawiamy tak biszkopt do wystudzenia.
2. BISZKOPT CZEKOLADOWY :
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Blachę z piekarnika o wymiarach 30 cm x 40 cm ( taką, która standardowo znajduje się na wyposażeniu piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Obie mąki przesiewamy przez sito razem z kakaem i proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy po łyżce przesiany przez sito cukier puder i delikatnie mieszamy z pianą. Dodajemy po jednym żółtku i wlewamy 2 łyżki oleju - miksujemy. Dosypujemy zmieszane mąki, kakao i proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wszystko łączymy używając miksera na najniższych obrotach.
Delikatnie przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut ( robimy test suchego patyczka )
Upieczony biszkopt przekładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną. Delikatnie zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką w rulon. Ściereczkę na końcach spinamy gumkami "jak cukierek" i pozostawiamy tak biszkopt do wystudzenia.
3. KREM :
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej serki mascarpone i dosypujemy cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Ciągle mieszając mikserem na wysokich obrotach wlewamy do kremu rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
Krem odstawiamy do lodówki by lekko stężał.
4. ZWIJANIE ROLADY :
Rozwijamy ze ściereczki jasny biszkopt i układamy go na spożywczej foli rozłożonej na kuchennym blacie. Równomiernie nasączamy go 5 łyżkami naparu z herbaty z cytryną. Przekładamy na niego połowę schłodzonego w lodówce kremu i rozprowadzamy go na biszkoptowym blacie pozostawiając 2 cm margines wzdłuż dłuższego boku ( dzięki temu w trakcie zwijania krem nie wypłynie nam na zewnątrz rolady).
W krem wciskamy owoce. Użyłam truskawki, maliny i czerwoną porzeczkę, ale pamiętajcie, że im więcej smaków i kolorów owoców, tym rolada będzie smaczniejsza. Truskawki i agrest kroimy na mniejsze kawałki, wiśnie drylujemy.
Tak przygotowaną roladę zwijamy w rulon ułatwiając sobie pracę folią spożywczą.
5. Teraz rozwijamy ze ściereczki biszkopt czekoladowy. Nasaczamy go równomiernie 5 łyżkami naparu herbaty z cytryną i rozsmarowujemy na nim pozostała połowę kremu. W krem wciskamy owoce. Na środku kładziemy roladę z jasnego biszkoptu; oczywiście odwiniętą z foli spożywczej :)
Roladę ciasno zwijamy i owijamy spożywczą folią. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
5. DEKOROWANIE ROLADY :
POLEWA CZEKOLADOWA : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( metodą miska z czekolada zanurzona w misce z gorąca wodą ) i mieszamy ze śmietaną.
Roladę wyjmujemy z lodówki i delikatnie odwijamy z foli spożywczej. Układamy ją na półmisku i polewamy lekko przestudzona polewą czekoladową. Zanim polewa całkiem zastygnie układamy na niej owoce.
Imponująca :) Rolady biszkoptowej na słodko jeszcze nie robiłam !
OdpowiedzUsuńto dopiero deser! cudowna rolada! pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOjeju, wygląda cudnie!:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna rolada. Idealna!
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńRolada godna mistrza.
OdpowiedzUsuńNaprawdę mistrzowsko się prezentuje. Sama elegancja :-)
OdpowiedzUsuńZnakomita ta rolada! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny pomysł! : )
Piękna ta rolada.
OdpowiedzUsuńrolada to dla mnie wyższa szkoła jazdy, może kiedyś się podejmę....twoja jest piękna :-)
OdpowiedzUsuńDwa kolory biszkoptu? Takiej pięknej jeszcze nie widziałam! Ja wczoraj zrobiłam ze śmietaną i jagodami - mmmm:)
OdpowiedzUsuń