TRYB JASNY/CIEMNY

rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i owocami


Ten deser uwiedzie was głęboką czekoladową nutą, jędrnością soczystych owoców, pulchnością biszkoptu i lekkością śmietankowego kremu. Zapach wanilii i czekolady dopieści wasze zmysły, a urokowi świeżych owoców nie będziecie mogli się oprzeć :)

Zapraszam na roladę biszkoptową :


SKŁADNIKI :

1. BISZKOPT JASNY :

* 4 jajka
* 100 g mąki pszennej tortowej
* 100 g cukru pudru
* 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* cukier z prawdziwą wanilia
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli 



2. BISZKOPT CZEKOLADOWY :

* 5 jajek
* 3 czubate łyżki kakao ( około 40 g)
* 60 g mąki pszennej tortowej
* 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
* 100 g cukru pudru
* 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
* cukier z prawdziwą wanilią
* szczypta soli 

 
3. KREM :

* 500 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu ( od podanej ilości odlejcie 3 łyżki śmietany - wykorzystacie je później do zrobienia polewy czekoladowej )
* 500 g serka mascarpone
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki żelatyny
* cukier z prawdziwą wanilią

4. NASĄCZENIE BISZKOPTOWYCH BLATÓW : 

* 10 łyżek ostudzonego naparu z czarnej herbaty z cytryną

5. LETNIE OWOCE :

* 1 kg owoców w dowolnej kombinacji : czerwone i czarne porzeczki, maliny, jeżyny, truskawki, poziomki, wiśnie, agrest 



6. POLEWA :


* 100 g czekolady gorzkiej
* 3 łyżki śmietany kremówki 30 % tłuszczu


Dodatkowo będziemy potrzebować :

* masło do wysmarowania form do pieczenie
* folię spożywczą
* papier do pieczenia

WYKONANIE :

1. BISZKOPT JASNY :

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
"Blachę domową" o wymiarach  22 cm x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Obie mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy po łyżce przesiany przez sito cukier puder i delikatnie mieszamy z pianą. Dodajemy po jednym żółtku i wlewamy 2 łyżki oleju - miksujemy. Dosypujemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wszystko łączymy używając miksera na najniższych obrotach.


Delikatnie przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut ( robimy test suchego patyczka )
Upieczony biszkopt przekładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną. Delikatnie zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką w rulon. Ściereczkę na końcach spinamy gumkami "jak cukierek" i pozostawiamy tak biszkopt do wystudzenia.




2. BISZKOPT CZEKOLADOWY : 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Blachę z piekarnika o wymiarach 30 cm x 40 cm ( taką, która standardowo znajduje się na wyposażeniu piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Obie mąki przesiewamy przez sito razem z kakaem i proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy po łyżce przesiany przez sito cukier puder i delikatnie mieszamy z pianą. Dodajemy po jednym żółtku i wlewamy 2 łyżki oleju - miksujemy. Dosypujemy zmieszane mąki, kakao i proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wszystko łączymy używając miksera na najniższych obrotach. 
Delikatnie przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut ( robimy test suchego patyczka )
Upieczony biszkopt przekładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną. Delikatnie zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką w rulon. Ściereczkę na końcach spinamy gumkami "jak cukierek" i pozostawiamy tak biszkopt do wystudzenia.


3. KREM :
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej serki mascarpone i dosypujemy cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Ciągle mieszając mikserem na wysokich obrotach wlewamy do kremu rozpuszczoną w wodzie żelatynę. 
Krem odstawiamy do lodówki by lekko stężał.



4. ZWIJANIE ROLADY :
Rozwijamy ze ściereczki jasny biszkopt i układamy go na spożywczej foli rozłożonej na kuchennym blacie. Równomiernie nasączamy go 5 łyżkami naparu z herbaty z cytryną. Przekładamy na niego połowę schłodzonego w lodówce kremu i rozprowadzamy go na biszkoptowym blacie pozostawiając 2 cm margines wzdłuż dłuższego boku ( dzięki temu w trakcie zwijania krem nie wypłynie nam na zewnątrz rolady).
W krem wciskamy owoce. Użyłam truskawki, maliny i czerwoną porzeczkę, ale pamiętajcie, że im więcej smaków i kolorów owoców, tym rolada będzie smaczniejsza. Truskawki i agrest kroimy na mniejsze kawałki, wiśnie drylujemy.

Tak przygotowaną roladę zwijamy w rulon ułatwiając sobie pracę folią spożywczą.


5. Teraz rozwijamy ze ściereczki biszkopt czekoladowy. Nasaczamy go równomiernie 5 łyżkami naparu herbaty z cytryną i rozsmarowujemy na nim pozostała połowę kremu. W krem wciskamy owoce. Na środku kładziemy roladę z jasnego biszkoptu; oczywiście odwiniętą z foli spożywczej :)  
Roladę ciasno zwijamy i owijamy spożywczą folią. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

5. DEKOROWANIE ROLADY :

POLEWA CZEKOLADOWA : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( metodą miska z czekolada zanurzona w misce z gorąca wodą ) i mieszamy ze śmietaną. 

Roladę wyjmujemy z lodówki i delikatnie odwijamy z foli spożywczej. Układamy ją na półmisku i polewamy lekko przestudzona polewą czekoladową. Zanim polewa całkiem zastygnie układamy na niej owoce.


Komentarze

  1. Imponująca :) Rolady biszkoptowej na słodko jeszcze nie robiłam !

    OdpowiedzUsuń
  2. to dopiero deser! cudowna rolada! pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę mistrzowsko się prezentuje. Sama elegancja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomita ta rolada! ; )
    Bardzo apetyczny pomysł! : )

    OdpowiedzUsuń
  5. rolada to dla mnie wyższa szkoła jazdy, może kiedyś się podejmę....twoja jest piękna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dwa kolory biszkoptu? Takiej pięknej jeszcze nie widziałam! Ja wczoraj zrobiłam ze śmietaną i jagodami - mmmm:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI