SZASZŁYKI Z WĄTRÓBKI i sos śliwkowy do dań z grilla
Dziś propozycja dla smakoszy wątróbki.
Te szaszłyki są naprawdę pyszne. Takich jeszcze nie jedliście. Trio wątróbka, jabłko i cebula gra zawsze świetnie.
SZASZŁYKI Z WĄTRÓBKĄ
składniki :
* wątróbka z kurczaka
* cienkie plastry szynki dojrzewającej lub bekonu
* cebula biała
* cebula czerwona
* jabłka kwaśne
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* majeranek
* pieprz czarny świeżo zmielony
wykonanie :
składniki :
* wątróbka z kurczaka
* cienkie plastry szynki dojrzewającej lub bekonu
* cebula biała
* cebula czerwona
* jabłka kwaśne
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* majeranek
* pieprz czarny świeżo zmielony
wykonanie :
Wlewam do miski trzy łyżki oleju i dodaję do niego około łyżeczkę majeranku i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Kwaśne jabłka kroję w ósemki i wrzucam je do marynaty z oleju; mieszam, aż się nią równomiernie pokryją.
Wątróbkę myje i kroję na kawałki o wielkości mniej więcej 3 cm x 2 cm.
Kawałki wątróbki owijam w cienkie plastry szynki lub bekonu ( jeśli plastry są duże – kroje je wcześniej na pół )
Cebulę białą i czerwoną kroję na ćwiartki i dzielę ją na warstwy.
Wątróbkę myje i kroję na kawałki o wielkości mniej więcej 3 cm x 2 cm.
Kawałki wątróbki owijam w cienkie plastry szynki lub bekonu ( jeśli plastry są duże – kroje je wcześniej na pół )
Cebulę białą i czerwoną kroję na ćwiartki i dzielę ją na warstwy.
Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie cebulę białą, wątróbkę owiniętą w szynkę, kawałki jabłka i czerwoną cebulę.
Gotowe szaszłyki marynuję w reszcie oleju z majerankiem i pieprzem.
Grilluję około 8 - 10 minut z każdej strony.
Gotowe szaszłyki marynuję w reszcie oleju z majerankiem i pieprzem.
Grilluję około 8 - 10 minut z każdej strony.
SOS ŚLIWKOWY DO SZASZŁYKÓW
składniki :
* 5 łyżek powideł śliwkowych
* 5 łyżek majonezu
* 5 łyżek keczupu
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 ząbki czosnku zgniecione w wyciskarce
* pieprz czarny świeżo zmielony
wykonanie :
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Lubiącym ostre klimaty polecam dodanie ¾ łyżeczki sosu Sambal Oelek.
Kocham wątróbkę! Muszę spróbować takich szaszłyków.
OdpowiedzUsuńSos mnie zaciekawił, ostatnio jadłam sos na bazie powideł śliwkowych, ale był piekielnie ostry. :)
Ten sos do piekielnie ostrych nie należy ( chyba, że ktoś przesadzi z sosem Sambal Oelek )
UsuńPodoba mi się pomysł na szaszłyki. Takich jeszcze nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńCi, którzy lubią wątróbkę są nimi zachwyceni :)
Usuńja też bardzoo lubie wątróbkę!!
OdpowiedzUsuńSzaszłyków z wątróbką jeszcze nie próbowałam, ale słyszałam, że robią furorę ostatnio:)
OdpowiedzUsuńDip znam i jest świetny:)
Szaszłyki z wątróbką to jedno z moich ulubionych dań z grilla tego lata. Zachęcam do spróbowania !
Usuńmniam mniam muszę spróbować koniecznie i ciekawi mnie ten sos!
OdpowiedzUsuńRobi się go błyskawicznie, a smakuje doskonale.
UsuńI co nie jest bez znaczenia - można sobie dozować stopień jego ostrości według własnych upodobań
Muszę mieć mazidło do grilla - inne niż keczup czy musztarda, bo za nimi nie przepadam, lubię mięcho z dodatkami na słodko więc Twoja propozycja sosu bardzo mnie przekonuje. uściski!!
OdpowiedzUsuńTe śliwkowe nuty smakowe w połączeniu z daniami z grilla naprawdę świetnie się komponują. Słodycz i pikanteria w jednym :)
Usuńapetyczne!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzaszłyków z wątróbką nie miałam przyjemności jeszcze robić... Ten przepis na pewno przypodoba się mojemu mężowi, który jest fanem wątróbki. Skorzystam ze swojego grilla gazowego, póki jeszcze pogoda na to pozwala. :)
OdpowiedzUsuń