TRYB JASNY/CIEMNY

SZASZŁYKI pełne włoskich smaków




Mini mozzarella owinięta w cieniutkie, aromatyczne i intensywne w kolorze plastry dojrzewającej szynki; pierś z kurczaka kryjąca w sobie suszone pomidory i bazylię; kawałki kolorowej papryki i cebuli; bakłażan pachnący przyprawami 
I WSZYSTKO TO RAZEM NA JEDNYM SZASZŁYKU !  Powiadam wam - REWELACJA !

Gorące letnie noce pod niebem pełnym gwiazd; tak z dala od świateł wielkiego miasta. Teraz nad nami tylko konstelacje, gwiazdozbiory, wszechświat cały !!!
Późnym wieczorem, gdy nieznośny upał odpuszcza, zasiadamy w ogrodzie przy wielkim stole. Rozpoczynają się grillowe biesiady przy winie, przy brydżu, przy rozmowach do świtu. Wciąż eksperymentujemy z nowymi zestawieniami smaków. Czerpiemy pełnymi garściami z tego czym latem natura nas obdarza.

Dziś proponujemy wam szaszłyki pełne włoskich smaków i aromatów.
Jest z nimi trochę roboty, ale uwierzcie  rezultat wart jest zachodu :)


składniki :

Ich ilość musicie dostosować do własnych potrzeb i apetytów. 
Z podanych w nawiasach proporcji powstało około 30 szaszłyków. Mogłoby powstać ich więcej, ale ciągle ktoś coś mi podjadał :)

* cienkie, prawie przeźroczyste plastry szynki dojrzewającej / 300 g /
* ser mozzarella mini  / 2 opakowania - każde zawierało 32 sztuki /
* mięso z piersi z kurczaka lub indyka / 2 podwójne filety /
* pomidory suszone w zalewie z oleju / 1 słoik 250 ml /
* listki świeżej bazylii
* bakłażan / 1 sztuka /
* kolorowe papryki : żółta, czerwona, zielona / po jednej /
* cebule białe / ćwiartka cebuli na jeden szaszłyk /
* cebule czerwone/ ćwiartka cebuli na jeden szaszłyk /
* 2 ząbki czosnku, bazylia suszona, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku, chili 
* sok z połówki limonki
* aromatyczny olej, którym zalane były suszone pomidory 

* dodatkowo - patyczki do szaszłyków :)

wykonanie :

* Papryki kroimy na kawałki o wielkości około 2,5 cm x 2,5 cm

* Cebule białe i czerwone kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na warstwy


* Większe plastry szynki dojrzewającej dzielimy na połówki. Bardzo dokładnie zawijamy w nie kuleczki sera mozzarella mini. Tu precyzja wykonania jest niezbędna, gdyż podczas grillowania ser mógłby potem wypłynąć nam z szynki co wielką stratą byłoby :)


* Mięso z piersi indyka lub kurczaka dzielimy na plastry. Ubijamy je delikatnie przez folię spożywczą uważając by go nie uszkodzić. Ubite plastry mięsa dzielimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. Teraz na każdym plastrze mięsa układamy po jednym kawałku suszonego pomidora z zalewy z oleju i jednym listku świeżej bazylii. Większe kawałki mięsa z pomidorem w środku przekrójcie na pół przed nabiciem ich na szaszłyk.



* Przygotowujemy marynatę : olej z zalewy, w której zanurzone były suszone pomidory doprawiamy bazylią, słodką czerwoną papryką w proszku, szczyptą chili, czosnkiem rozgniecionym w wyciskarce, sokiem z limonki i świeżo zmielonym pieprzem.

* Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm. Małe plastry bakłażana dzielimy na połówki, a duże na ćwiartki. Bakłażan jest mało intensywny w smaku. Przed nabiciem go na szaszłyk zanurzamy go na moment we wcześniej  przygotowanej marynacie.


* Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki.
Gotowe szaszłyki polewamy pozostałą marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę aby nabrały smaku i aromatu.


* Szaszłyki grillujemy około 6 - 7 minut z każdej strony równomiernie je rumieniąc. Dokładny czas grillowania zależy od rodzaju i stopnia rozgrzania grilla.


 Wyśmienicie smakują z dodatkiem śliwkowego sosu do dań z grilla. Przepis znajdziecie TU.

Więcej naszych GRILLOWYCH FANTAZJI odnajdziecie na TEJ STRONIE.
Moje szaszłyki pełne włoskich smaków dołączam do sierpniowego przepisu miesiąca.

Komentarze

  1. Fajne włoskie smaki:-) I fajne macie biesiady:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne smaki... Wspaniałe biesiady... Szkoda, że nie mam gdzie pogrilować:/ Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo szaszłyki musze je zrobic :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł na szaszłyki rewelacyjne w połączeniu z sosem śliwkowym. Pychotka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI