SZASZŁYKI pełne włoskich smaków
Mini mozzarella owinięta w cieniutkie, aromatyczne i intensywne w kolorze plastry dojrzewającej szynki; pierś z kurczaka kryjąca w sobie suszone pomidory i bazylię; kawałki kolorowej papryki i cebuli; bakłażan pachnący przyprawami
I WSZYSTKO TO RAZEM NA JEDNYM SZASZŁYKU ! Powiadam wam - REWELACJA !
Gorące letnie noce pod niebem pełnym gwiazd; tak z dala od świateł wielkiego miasta. Teraz nad nami tylko konstelacje, gwiazdozbiory, wszechświat cały !!!
Późnym wieczorem, gdy nieznośny upał odpuszcza, zasiadamy w ogrodzie przy wielkim stole. Rozpoczynają się grillowe biesiady przy winie, przy brydżu, przy rozmowach do świtu. Wciąż eksperymentujemy z nowymi zestawieniami smaków. Czerpiemy pełnymi garściami z tego czym latem natura nas obdarza.
Dziś proponujemy wam szaszłyki pełne włoskich smaków i aromatów.
Jest z nimi trochę roboty, ale uwierzcie rezultat wart jest zachodu :)
składniki :
Ich ilość musicie dostosować do własnych potrzeb i apetytów.
Z podanych w nawiasach proporcji powstało około 30 szaszłyków. Mogłoby powstać ich więcej, ale ciągle ktoś coś mi podjadał :)
* cienkie, prawie przeźroczyste plastry szynki dojrzewającej / 300 g /
* ser mozzarella mini / 2 opakowania - każde zawierało 32 sztuki /
* mięso z piersi z kurczaka lub indyka / 2 podwójne filety /
* pomidory suszone w zalewie z oleju / 1 słoik 250 ml /
* listki świeżej bazylii
* bakłażan / 1 sztuka /
* kolorowe papryki : żółta, czerwona, zielona / po jednej /
* cebule białe / ćwiartka cebuli na jeden szaszłyk /
* cebule czerwone/ ćwiartka cebuli na jeden szaszłyk /
* 2 ząbki czosnku, bazylia suszona, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku, chili
* sok z połówki limonki
* aromatyczny olej, którym zalane były suszone pomidory
* dodatkowo - patyczki do szaszłyków :)
wykonanie :
* Papryki kroimy na kawałki o wielkości około 2,5 cm x 2,5 cm
* Cebule białe i czerwone kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na warstwy
* Mięso z piersi indyka lub kurczaka dzielimy na plastry. Ubijamy je delikatnie przez folię spożywczą uważając by go nie uszkodzić. Ubite plastry mięsa dzielimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. Teraz na każdym plastrze mięsa układamy po jednym kawałku suszonego pomidora z zalewy z oleju i jednym listku świeżej bazylii. Większe kawałki mięsa z pomidorem w środku przekrójcie na pół przed nabiciem ich na szaszłyk.
* Przygotowujemy marynatę : olej z zalewy, w której zanurzone były suszone pomidory doprawiamy bazylią, słodką czerwoną papryką w proszku, szczyptą chili, czosnkiem rozgniecionym w wyciskarce, sokiem z limonki i świeżo zmielonym pieprzem.
* Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm. Małe plastry bakłażana dzielimy na połówki, a duże na ćwiartki. Bakłażan jest mało intensywny w smaku. Przed nabiciem go na szaszłyk zanurzamy go na moment we wcześniej przygotowanej marynacie.
* Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki.
Gotowe szaszłyki polewamy pozostałą marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę aby nabrały smaku i aromatu.
* Szaszłyki grillujemy około 6 - 7 minut z każdej strony równomiernie je rumieniąc.
Dokładny czas grillowania zależy od rodzaju i stopnia rozgrzania grilla.
Wyśmienicie smakują z dodatkiem śliwkowego sosu do dań z grilla. Przepis znajdziecie TU.
Więcej naszych GRILLOWYCH FANTAZJI odnajdziecie na TEJ STRONIE.
Moje szaszłyki pełne włoskich smaków dołączam do sierpniowego przepisu miesiąca.
Fajne włoskie smaki:-) I fajne macie biesiady:-)
OdpowiedzUsuńCudowne smaki... Wspaniałe biesiady... Szkoda, że nie mam gdzie pogrilować:/ Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńooo szaszłyki musze je zrobic :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na szaszłyki rewelacyjne w połączeniu z sosem śliwkowym. Pychotka
OdpowiedzUsuń