Warsztaty Sztuki Kulinarnej w Uczelni im. Józefa Dietla w Krakowie; przetwory domowe - fotorelacja
Uczelnia im. Dietla w Krakowie organizuje cyklicznie Warsztaty Sztuki Kulinarnej, które prowadzi Jerzy Sobieniak - doskonały kucharz i ceniony ekspert kulinarny wielokrotnie zapraszany do programów telewizyjnych.
Gotując często kierujemy się własną intuicją lub doświadczeniami przekazywanymi w rodzinie z pokolenia na pokolenie nie unikając przy tym wpadek kulinarnych. Jerzy Sobieniak podczas warsztatów naszą wiedzę porządkuje i uzupełnia w ciekawy sposób tłumacząc jakie procesy i zjawiska chemiczne zachodzą podczas przygotowywania i obróbki produktów spożywczych. Uczy jak te procesy wykorzystać w praktyce, zdradza kulinarne sekrety, prezentuje swoje autorskie receptury i zachęca uczestników kulinarnego spotkania do kreatywnego gotowania.
Wielkim plusem tych spotkań jest to, że każdy pod okiem mistrza może realizować swoją wizję kulinarną, a Jerzy Sobieniak jedynie doradza, podpowiada i koryguje ewentualne błędy nie narzucając nikomu konieczności ścisłego trzymania się wybranej przez niego receptury. Każdy może eksperymentować ze składnikami i przyprawami. I właśnie tak rodzą się kulinarne pasje :)
Mango, morele i bogactwo aromatycznych przypraw to składniki na doskonałą pikantną konfiturę, którą podczas warsztatów o przetworach domowych skomponowałyśmy wspólnie z Ullą i Agnieszką.
Świetne warsztaty! Jaki jest temat następnego spotkania?
OdpowiedzUsuńInformacje o kolejnych warsztatach pojawiają się na stronie głównej Uczelni Dietla i na ich FB.
OdpowiedzUsuńDaktyle w przetworach domowych ..ciekawe
OdpowiedzUsuńWarsztaty kulinarne, to brzmi smakowicie:) chętnie wzięłaby, kiedyś udział w czymś podobnym. A to coś na talerzu wygląda pyszzzznie:)
OdpowiedzUsuń